Mens en Dier

Kijk: Ongenaakbare Van Houwelingen zet Rutte volledig klem

Help ons door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!

Een opmerkelijk interruptiedebat in de Tweede Kamer dinsdag tussen Kamerlid Pepijn van Houwelingen en demissionair premier Rutte.

Aanleiding was een vraag die de premier kreeg over een uitgelekt telefoongesprek dat de Amerikaanse onderminister Victoria Nuland begin 2014 in verlegenheid bracht. Van Houwelingen wees erop dat de Oekraïense regeringsposten daarin werden verdeeld. “Laat dat niet zien dat Oekraïne de facto helemaal geen zelfstandig land meer is, dat het Oekraïne dus ook allang niet meer om zijn eigen toekomst gaat en dat het dus ook een proxyoorlog is?”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Nuland sprak daarin de beruchte woorden ‘Fuck de EU’.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Dat is heel normaal

Rutte zei over het telefoongesprek: “Dat zijn gesprekken zoals we die vaker hebben. Daarbij bekijken we nationaal wat we in andere landen zien gebeuren. Dat is heel normaal. Dat is geen blijk van Amerikaanse inmenging. Die hele conspiracy theory heb ik vorige week al terzijde geschoven, en dat doe ik nog een keer.”

Van Houwelingen vond het ‘wel heel jammer’ dat de premier dit weer afdeed als een conspiracy theory. Hij benadrukte nog eens dat Nuland in het gesprek de Oekraïense regeringsposities verdeelt.

Rutte beweerde dat we dit als Nederland ook doen. “Wij praten vaak ook politiek en diplomatiek over wat er gebeurt in Duitsland, Engeland of Nigeria. Dan maak je een inschatting van hoe de verkiezingen gaan aflopen en wat we daarvan denken. Dat gebeurde in dit geval ook. Dat is heel normaal.”

“Zo ging het niet,” reageerde het Kamerlid. “Zij zegt: ‘Die gaat dit doen en die gaat dat doen’. Dat heeft niks te maken met bekijken hoe de toekomst van Oekraïne is.”

De premier hield vol dat het een doodnormaal telefoongesprek was waarin niks vreemds werd gezegd.

Vredesonderhandelingen torpederen

Van Houwelingen wees er verder op dat toenmalig premier Boris Johnson op 8 april 2022 naar Kiev ging om de vredesonderhandelingen te torpederen.

“Het gaat om april 2022. Come on! Dat was na Boetsja. Oekraïne had op dat moment de aanval afgeslagen,” zei Rutte.

Van Houwelingen: “Dit klopt dus ook niet, want Boetsja was 1 april. Dit is dus veel later. Als dat dan de grote aanleiding was geweest, zou dat natuurlijk al veel eerder zijn afgeblazen.”

“Alsof de Oekraïense regering het nodig had om van Johnson te horen dat ze niet moesten instappen in vredesonderhandelingen,” brieste Rutte, die vervolgens een wel heel boude uitspraak deed: “Het land was op een full onslaught. Inmiddels hebben zij 50 procent van het grondgebied terugveroverd dat de Russen in eerste instantie na 23 februari hadden veroverd.”

Het ontslag van de hoofdaanklager

Het FVD-Kamerlid noemde nog een derde voorbeeld. In 2019 vroeg The New Yorker hoe het kan dat Hunter Biden, de zoon van president Joe Biden, op dat moment in de bestuursraad van een corrupt Oekraïens gasbedrijf zat, waar hij 50.000 dollar per maand mee verdiende. Toen hij de baan kreeg, was zijn vader vicepresident.

Joe Biden beval Oekraïne de hoofdaanklager te ontslaan die op dat moment onderzoek deed naar het gasbedrijf. Hij dreigde een steunpakket van 1 miljard dollar aan het land tegen te houden. “Ik zei: ‘Als hij niet ontslagen wordt, dan krijgen jullie je geld niet’,” aldus Biden op een bijeenkomst van de Council on Foreign Relations. “Wel verdorie, hij werd ontslagen,” zei hij, waarna de zaal in lachen uitbarstte.

“Het zegt me helemaal niks,” zei Rutte daarover. “Ik ben niet in staat om alle verwijten en conspiracies die uit Forum komen allemaal één voor één te bekijken en te weerleggen. Dat lukt mij echt niet. Daarvoor is het te veel. Ik heb nu twee dingen weerlegd.”

“De minister-president heeft natuurlijk helemaal niks weerlegd,” beet Van Houwelingen hem toe. “Bij elk concreet voorbeeld dat we geven, is de houding van het kabinet: wat een onzin, conspiracy theories. Het is echt heel, heel kwalijk. Men gaat er gewoon niet meer op in en doet het af als onzin.”

Rutte bleef erbij dat hij twee conspiracies ‘ontmanteld’ heeft. “Namelijk over dat gesprek van Nuland en dat gesprek van Johnson in 2022.”

De conspiracy over Biden gaat hij naar eigen zeggen in het volgende debat ontmantelen. We gaan het zien.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 144 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

110 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dubito
Dubito
2 maanden geleden

G E K M A K E N D !!!!!

Johan
Johan
2 maanden geleden

Omgekeerde wereld.

Pistolen Paultje
Pistolen Paultje
2 maanden geleden

Smerige oorlogshitser en leugenaar.
Goede vraag over NordStream.

Ronl
Ronl
2 maanden geleden

Je zou zo’n gladjakker toch zo bij kop en kont pakken en hem zo het gebouw uit sodemieteren.
Wegwezen terug naar je moeder.

Back to top button
110
0
We lezen graag je reactie!x