Homepagina » Gezondheid » Onderzoekers linken glucose-fructosestroop aan bijenverdwijnziekte
Onderzoekers linken glucose-fructosestroop aan bijenverdwijnziekte

Onderzoekers linken glucose-fructosestroop aan bijenverdwijnziekte

Een team entomologen van de Universiteit van Illinois heeft een mogelijk verband gevonden tussen glucose-fructosestroop en de bijensterfte.

Sinds 2006 doen imkers melding van de bijenverdwijnziekte. Veel landen, waaronder ook Nederland en België, hebben last van de mysterieuze verdwijning van bijen.

Het is een fenomeen waarbij alle bijen van een bijenvolk plotseling verdwijnen. Als mogelijke oorzaken van het verdwijnen van de bijen worden genoemd: de varroamijt, virussen, stress, ondervoeding, bepaalde pesticiden en straling van mobiele telefoons.

Honing

Het nieuwe onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, linkt de bijenverdwijnziekte aan glucose-fructosestroop, dat imkers de bijen voeren omdat hun eigen voedselbron, honing, van ze wordt afgenomen.

In de jaren zeventig begon men bijen glucose-fructosestroop te voeren nadat uit onderzoek was gebleken dat hier geen risico’s aan zouden kleven. Sinds die tijd zijn er nieuwe pesticiden ontwikkeld, waarvan resten in de glucose-fructosestroop terechtkomen. Deze pesticiden blijken het immuunsysteem van de bijen te verzwakken.

Doordat de bijen in plaats van honing glucose-fructosestroop krijgen, worden ze niet blootgesteld aan stoffen die helpen bij het bestrijden van gifstoffen, zoals in pesticiden.

P-coumarine

De onderzoekers ontdekten dat het immuunsysteem van bijen wordt versterkt wanneer ze worden blootgesteld aan het enzym p-coumarine. P-coumarine wordt gevonden in de pollen, niet in de nectar, en belandt indirect in de honing door aan de poten van de bijen te blijven kleven terwijl ze bloemen bestuiven.

De bijen hebben de belangrijke enzymen in de natuurlijke honing nodig zodat ze beter bestand zijn tegen gifstoffen, aldus de onderzoekers. Door de honing van de bijen af te nemen en de insecten in plaats daarvan glucose-fructosestroop te voeren, wordt volgens de studie het afweersysteem verzwakt. Daardoor zijn ze extra kwetsbaar voor gifstoffen die bedoeld zijn om andere insecten te doden.

Bron: Phys.org

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
DeDenker
DeDenker
7 jaren geleden

en zonder bijen.. ging dan niet de hele wereld naar de klote ofzo?

Anne
Anne
7 jaren geleden

Moeten we dan niet beter gaan nadenken over de gevolgen die dit heeft voor in eerste instantie de bij heeft. Maar daarna ook, wat doet dit zelfde goedje voor de mens?

Dr. Why
Dr. Why
7 jaren geleden

[quote name=”DeDenker”]en zonder bijen.. ging dan niet de hele wereld naar de klote ofzo?[/quote]

nee hoor 🙂

Sunshine
Sunshine
7 jaren geleden

Wat een misleidende titel.
Het blijven dus de pesticiden die de doodsteek zijn en niet de glucose-fructosestroop. Hoewel het volstrekt logisch is dat een bij honing zou moeten hebben en geen vervanger.
Wij kloten altijd maar met de natuur. Leren wij nou nooit dat de natuur niet voor niets is zoals hij is? Hij is zo omdat hij zo het beste functioneert!
Zelfs een ezel stoot zich geen 2x aan dezelfde steen maar het menselijk ras doet het …..tig keer en schijnt maar niet te leren. Zoveel voor onze intelligentie *zucht*.

Wasbeertjuh
Wasbeertjuh
7 jaren geleden

[quote name=”DeDenker”]en zonder bijen.. ging dan niet de hele wereld naar de klote ofzo?[/quote]
Meh, ik lust toch geen honing… Kleffe zooi…

2Crazy2bTrue
2Crazy2bTrue
7 jaren geleden

Bijen vormen een onderdeel van het voortplantingsmechanisme van vele bloemplanten. Zij doen de bestuiving. Wanneer de bij verdwijnt ontstaat er inderdaad een probleem dat mogelijk tot het uitsterven van hogere planten kan leiden, waaronder bepaalde land- en tuinbouwgewassen. Dus verarming van het voedsel aanbod en mogelijk honger in het vooruitzicht. Denk bijv. aan alle bessoorten, appels, peren, walnoten en kersen. En waarschijnlijk is deze lijst nog veel langer.

Lilian
Lilian
7 jaren geleden

[quote name=”Anne”]Moeten we dan niet beter gaan nadenken over de gevolgen die dit heeft voor in eerste instantie de bij heeft. Maar daarna ook, wat doet dit zelfde goedje voor de mens?[/quote]

Google maar eens op glucosefructose siroop, je schrikt je kapot.

pacito
pacito
7 jaren geleden

Als de glucose-fructose als sinds de 70er jaren gegeven wordt, waarom zijn er dan pas sinds 2006 meldingen van het verdwijnen van bijen?
Hoe komen pesticiden (welke) dan in glucose-fructosestroop?
Dit lijkt een afleidingsmanoeuvre voor de neonicotinamiden.

Lilian
Lilian
7 jaren geleden

Oorzaken van het verdwijnen van insecten, waaronder de bijen (die groep valt op omdat we van bijen iets nodig hebben) ligt onder andere bij de neonicotinamiden (ookwel zenuwgif genoemd).

Afgelopen week was er nog een bericht dat dit spul 2 jaar lang verboden wordt, maar die termijn gaat pas in op 1 december van dit jaar. Da’s dus nog een seizoen lang spuiten met die rommel. Grote kans dat er tegen het volgende voorjaar geen bijenvolkjes meer over zijn.
Zie bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/5948/Dierenwelzijn/article/detail/3433700/2013/04/29/Tijdelijk-verbod-op-bijdodende-pesticides-in-de-EU.dhtml

En als de insecten uitgeroeid zijn, kunnen we net als in China personeel in gaan huren om onze fruitbomen te gaan bestuiven.

Wat glucosefructose doet voor insecten is mij niet duidelijk. Je kunt je afvragen wat de relatie is met het gewas waar het uit voortkomt: mais. Als dat GMO-mais is, kan het heel goed zijn dat insecten er de gevolgen van ondervinden.
http://www.wanttoknow.nl/nieuws/gmo-op-de-helling-in-europa/

De glucosefructose siroop zit tegenwoordig echt overal in; ijsjes, snoepjes, chocolade, koek, bijna alles. Het gevaar schuilt erin dat glucosefructose siroop meteen in de bloedbaan wordt opgenomen en omgezet en opgeslagen in vetten. Dat verklaart ondermeer dat er zoveel mensen te dik worden tegenwoordig. http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/ziekmakend-zoet/

Als je wil weten wat je ZELF kan doen om bijen te beschermen, koop dan geen gif meer om het onkruid uit je tuin te bestrijden, maar trek het gewoon uit. Ok, dat duurt langer en het komt na een paar regenbuien gewoon weer terug, maar dan houd je in ieder geval nog insecten in leven die de bestuiving verzorgen van alles wat we wel nodig hebben: appels, peren, aardbeien, vlierbessen, echt alles wat groeit en afhankelijk is van bestuiving om vruchten te dragen of om zich voort te planten.

Plien
Plien
7 jaren geleden

#1 DeDenker 01-05-2013 13:49

Wel nee joh, we hebben toch nog de wind die de meeldraden tegen de stamper doet aanwaaien.

Of een bus Polen met een pincet de boel laten bevruchten 😉

Ja sorry melig vandaag.

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

who

WHO doet belangrijke mededeling over coronatest, 1 uur ná inauguratie Biden

Zorgprofessional Stacey Lennox zegt al maanden dat ...

van haga

Van Haga: Horrorscenario uit ‘1984’ komt akelig dichtbij

Tijdens het debat over de avondklok verdedigde ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

29
0
We lezen graag je reactie!x