Gezondheid

Onderzoekers linken glucose-fructosestroop aan bijenverdwijnziekte

Help door deze informatie met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een team entomologen van de Universiteit van Illinois heeft een mogelijk verband gevonden tussen glucose-fructosestroop en de bijensterfte.

Sinds 2006 doen imkers melding van de bijenverdwijnziekte. Veel landen, waaronder ook Nederland en België, hebben last van de mysterieuze verdwijning van bijen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Het is een fenomeen waarbij alle bijen van een bijenvolk plotseling verdwijnen. Als mogelijke oorzaken van het verdwijnen van de bijen worden genoemd: de varroamijt, virussen, stress, ondervoeding, bepaalde pesticiden en straling van mobiele telefoons.

Honing

Het nieuwe onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, linkt de bijenverdwijnziekte aan glucose-fructosestroop, dat imkers de bijen voeren omdat hun eigen voedselbron, honing, van ze wordt afgenomen.

In de jaren zeventig begon men bijen glucose-fructosestroop te voeren nadat uit onderzoek was gebleken dat hier geen risico’s aan zouden kleven. Sinds die tijd zijn er nieuwe pesticiden ontwikkeld, waarvan resten in de glucose-fructosestroop terechtkomen. Deze pesticiden blijken het immuunsysteem van de bijen te verzwakken.

Doordat de bijen in plaats van honing glucose-fructosestroop krijgen, worden ze niet blootgesteld aan stoffen die helpen bij het bestrijden van gifstoffen, zoals in pesticiden.

P-coumarine

De onderzoekers ontdekten dat het immuunsysteem van bijen wordt versterkt wanneer ze worden blootgesteld aan het enzym p-coumarine. P-coumarine wordt gevonden in de pollen, niet in de nectar, en belandt indirect in de honing door aan de poten van de bijen te blijven kleven terwijl ze bloemen bestuiven.

De bijen hebben de belangrijke enzymen in de natuurlijke honing nodig zodat ze beter bestand zijn tegen gifstoffen, aldus de onderzoekers. Door de honing van de bijen af te nemen en de insecten in plaats daarvan glucose-fructosestroop te voeren, wordt volgens de studie het afweersysteem verzwakt. Daardoor zijn ze extra kwetsbaar voor gifstoffen die bedoeld zijn om andere insecten te doden.

Bron: Phys.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
DeDenker
DeDenker
11 jaren geleden

en zonder bijen.. ging dan niet de hele wereld naar de klote ofzo?

Anne
Anne
11 jaren geleden

Moeten we dan niet beter gaan nadenken over de gevolgen die dit heeft voor in eerste instantie de bij heeft. Maar daarna ook, wat doet dit zelfde goedje voor de mens?

Dr. Why
Dr. Why
11 jaren geleden

[quote name=”DeDenker”]en zonder bijen.. ging dan niet de hele wereld naar de klote ofzo?[/quote]

nee hoor 🙂

Sunshine
Sunshine
11 jaren geleden

Wat een misleidende titel.
Het blijven dus de pesticiden die de doodsteek zijn en niet de glucose-fructosestroop. Hoewel het volstrekt logisch is dat een bij honing zou moeten hebben en geen vervanger.
Wij kloten altijd maar met de natuur. Leren wij nou nooit dat de natuur niet voor niets is zoals hij is? Hij is zo omdat hij zo het beste functioneert!
Zelfs een ezel stoot zich geen 2x aan dezelfde steen maar het menselijk ras doet het …..tig keer en schijnt maar niet te leren. Zoveel voor onze intelligentie *zucht*.

Back to top button
29
0
We lezen graag je reactie!x