Homepagina » Gezondheid » Kijken: Dit gebeurt er in je maag met een cheeseburger van McDonald’s
Kijken: Dit gebeurt er in je maag met een cheeseburger van McDonald's

Kijken: Dit gebeurt er in je maag met een cheeseburger van McDonald’s

Zin in een lekkere cheeseburger? Zoutzuur wordt veelvuldig toegepast in allerhande omstandigheden, zoals het zuiveren van staal en het looien van leer. Het heeft ook een biologische rol: in de maag is het de belangrijkste component van maagzuur, dat zorgt voor de afbraak van opgenomen voedingsstoffen.

In een video van de Universiteit van Nottingham wordt getoond wat er gebeurt als je een warme cheeseburger van McDonald’s in een bak met zoutzuur legt. “Maagzuur wordt gebruikt in één van de eerste stadia waarin voedsel wordt afgebroken tot bruikbare voedingsstoffen die je energie geven of je dik maken,” vertelt Einstein-lookalike Martyn Poliakoff, een chemicus die verbonden is aan de universiteit, in de video.

De burger ziet er na drie en een half uur op zijn zachtst gezegd niet meer zo appetijtelijk uit.

[GizmodoHuffington Post]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Solution schreef:

  En nu nog eens hetzelfde met een vegaburger uit de ekowinkel a.u.b….

 • enkidoe schreef:

  ok, en hoe ziet brood, vlees of groente eruit in je maag wanneer de maagzuur gaat werken?

 • nepi schreef:

  Exact, altijd die MC… Ben benieuwd naar de kant en klaar maaltijden van appie e.d.

 • Huisheks schreef:

  Bah, mijn zin in een Cheeseburger is nu wel verdwenen, k heb er ineens geen trek meer in.
  Maar eh, dit gebeurt toch met alles in je maag? Of……..?

  • Ikari schreef:

   Nee dat gebeurt niet met normaal organisch verteerbaar voedsel. De zwarte smeurrie is afkomstig van aardolie producten. Het is al eerder aangetoond dat Mc Donalds voer voornamelijk bestaat uit zeer toxische substanties wat ook gebruitk wordt voor verven, harsen, plastics, teerproducten en plastics. Ook zijn er subestanties in gevonden waarmee gewassen worden bespoten zoals pesticiden e.d. Het is zeer toxisch voedsel en het vergaat ook niet. Bewaar maar eens een hamburger en leg hem gewoon ergens in een kelder neer. Na 5 jaar ziet hij er nog precies hetzelfde uit.

 • nunki schreef:

  Wat ik veel gevaarlijker vind van McD is de verslavingsfactor dat hun voer opwekt. Daar heeft niemand het over. Het gaat alleen maar over slecht eten, en dat soort gebral. De psychische gezondheid wordt totaal genegeerd.

  Ik ben een alcoholist. Daar ben ik me van bewust, en ik gebruik in mijn normale doen geen druppel drank meer. Wanneer ik naar de McD ga, en ik bestel een cheeseburger + quarterpounder, dan smaakt het me prima. (Zeker tegenwoordig is het best te pruimen.) Maar als het op is, begint het gedonder. Ik krijg ontzettende zucht naar meer. Een mechanisme dat 1 op 1 valt te kopieeren met de zucht naar drank. Heroine valt hier ook onder heb ik gelezen. Dat weet ik niet, maar het gebruik van McD levert mij consequent verslavingsperikelen op. Ik heb geen idee wat dit nu precies is. Even een hamburgertje pakken, en uiteindelijk vrij veel geld naar de McD brengen is al diverse malen uitgedraaid op ellende. Ik stond nog net niet met een brandende fakkel aan de poorten te rammelen. Ik roep iedereen op dit eens zelf te gaan uittesten.

  • Edwin schreef:

   Helemaal niet herkenbaar, die drang naar meer van McD…

   Ik hoor dit al vaker maar ik herken me hier echt niet in…hooguit 2 a 3 keer per jaar eet ik er wat, maar dan heb ik daarna niet de behoefte naar meer.
   Alle verslavingen komen uit ons zelf, en hebben in feite niets te maken met hetgeen waar we aan verslaafd zijn.

   Als ik een verslaving heb, dan komt dat niet door wat ik gebruik, maar gewoon omdat ik dan niet goed naar mijn lichaam heb geluisterd.
   Uiteindelijk kan iedere bezigheid verslavend zijn, maar nogmaals: dat doen we zelf.

   • days of our lives schreef:

    Ieder mens is anders, de ene mens is verslavingsgevoeliger dan de ander, je mag jezelf niet vergelijken met een ander, dan heb je het principe van verslaving niet begrepen.

    Er is veel onderzoek naar gedaan, en er is verschil in hersenactiviteiten en hoeveelheden breinreceptoren tussen verslavingsgevoelige en niet-verslavingsgevoelige mensen geconstateerd.

    En: veel respect voor Nunki dat hij zijn alcoholverslaving heeft overwonnen.

   • sol schreef:

    Dit is absoluut een reactie van een persoon die zelf denkt dat ieder mens is zoals hij/zij zelf is. Een persoon die niet weet wat verslaving is en oordeelt dat verslaving een keuze is.

    Mocht je ooit zelf verslaaft raken aan wat voor vorm dan ook. Eten, medicijnen, sex of werken. Bedenk je zelf dan ook dat het uit je zelf komt. Zoek dan vooral geen hulp en laat de maatschappij er dan ook buiten.

    Als verslaving uit de persoon komt dan kunnen ze al die toegevoegde stofjes wel uit die sigaretten halen. Maar op een of andere reden is de sigaret zonder die stofjes niet zo lekker.

    MC Donalds is zo ver ontwikkeld dat ze alles uithalen om jou als klant te binden. Smaak, kleur, inrichting van de winkel. Het is designer foods gecreëerd om geld te verdienen.

    • Edwin schreef:

     Dit is absoluut een reactie van iemand die denkt mij te kennen, maar dat helaas niet doet.
     Waarom denken jullie dat ik niet met verslavingsproblemen te maken heb gehad?
     Wat we zien, zijn we zelf…
     Waar we ook aan verslaafd denken te zijn, AL die dingetjes waar we verslaafd aan zijn, zijn we ook…
     We leven niet in een universum, het Universum leeft in Ons, de wereld om ons heen is een manifestatie van ons eigen ZIJN.

     OM die reden koop ik al die verslavingsverhalen niet meer, de bron van al ons geluk en ellende zijn we uiteindelik zelf.
     De schuld geven aan verslavende stoffen voor de verslaving die we denken te hebben, gaat nergens over…Wie heeft uiteindelijk beslist om een bepaalde stof te nemen waar we aan verslaafd zijn geraakt? Dat zijn we toch zelf?

     Illuminatie, gevaarlijke E-nummers, suikers…al die dingen kunnen dan nog zo gevaarlijk zijn….we nemen toch uiteindelijk zelf de beslissing om die troep te kopen en te nuttigen?
     We kunnen wel bedrijven aanvallen met wat voor troep ze verkopen, maar wie koopt die troep dan? Die zijn toch net zo schuldig?

     • sol schreef:

      Met jou antwoord zet jij je zelf erg boven de meeste mensen. Dat jij je geest en lichaam geheel onder controle hebt is een gave of talent. Daar mag je blij mee zijn.

      MAAR:

      Dat jij daarmee de iets zwakkere onderons degradeert tot kansloze eigen schuld dikke bult personen maakt jou eigenlijk een slechter mens dan degene die zonder dat zij er iets aan kunnen doen de verleiding van de designer foods niet kunnen weerstaan.

      Daarbij is jou conclusie tegenstrijdig. Je schrijft dat wanneer je weet dat iets verslavend is je deze stoffen niet zou moeten nemen. Daar ben ik het geheel mee eens. Iemand die cocaïne nuttigt weet dat het verslavend kan zijn. Die kunnen achteraf niet de cocaïne de schuld geven. Iedereen weet dat het drugs is, en dus verslavend.

      Maar in tegenstelling van drugs wordt er in de voedsel industrie ontkent dat zij verslavende ingrediënten gebruiken. Als ik een product koop zoals cornflakes met een dun meisje erop en een mooie natuur foto wordt de indruk gewekt dat het gezond is. Dat je lichaam verslaafd raakt aan de suikers staat niet op de verpakking.

      Zo heeft MC Donalds ook geen foto’s van dikke ongezonde mensen in de winkel. Maar juist gezonde salade etende ranke mensen die heel gelukkig zijn.

      Ook werken er bij MC Donalds weinig dikke ongezonde mensen om dezelfde reden.

      Juist om deze rede klopt dus jou gehele redenatie niet. Jij weet misschien welke producten niet moet nemen. 90% weet dat niet.

     • sol schreef:

      Daarbij Edwin is het ook nog zo dat de stoffen die we nemen niet verslavend zijn. Het zijn de stoffen die ons eigen lichaam aanmaakt door een gebeurtenis, ervaring of het nuttigen van iets. Daarom kan een feel good film al verslavend zijn. Daarom kunnen extreme sports ook verslavend zijn. Vreemd gaan in een relatie is ook verslavend. Of waar heel veel mensen verlaagd aan zijn is bijvoorbeeld kopen, sex, Facebook, computerspelletjes.

      MC Donalds en andere designerfoods producenten voegen echter alle elementen samen die zorgen voor een super verslaving maar ze blijven ontkennen. Zij doen net als jou de schuld bij je zelf leggen. het ligt niet aan hun product maar aan de persoon zelf.

      Dat is dus gelul

  • Ralph schreef:

   Het gerucht gaat dat er aan de kaas een molecule wordt toegepast op de hamburger, waardoor er in de hersenen je beloning programma wordt geactiveerd.

   Daarbij is de deeg van het broodje zelf , stuk gedraaid en mist daardoor een stevige gluten netwerk vorming zoals bij een brood. Dit zorgt ervoor dat het broodje zelf snel wordt afgebroken en je daardoor jezelf vol kan blijven stouwen met hamburger en mede nog steeds honger hebben.

   Ben zelf gestopt met de MC, reden is dat ik telkens last krijg van het gevoel van een steen in mijn maag bij het hebben gegeten van een hamburger menu. Ik voel me veelal daarna simpelweg ; Vies van binnen.

 • Louise schreef:

  Sorry maar dit slaat nergens op. Er wordt alleen verteld wat maag doet met voedsel, in dit geval ahum ‘voedsel’.

 • Emile schreef:

  Tja, wat moeten we nou met zo’n test, zoals iemand aangaf op de youtube pagina, je eet niet een hamburger in z’n geheel , je neemt er stukjes van en kauwt die, ik zou niet weten hoe een hamburger van de cafetaria er uitziet bij dezelfde test en Einstein laat ons dat ook niet zien hetgeen mij bevreemd voor een wetenschapper, ik heb geen vergelijkingsmateriaal , maar het ziet er niet best uit , mijn hemel.
  En als je moet overgeven van Mcdonalds komt het er dan zo zwart uit, ik weet het niet maar het lijkt me sterk, maar goed, dan moet ook dat getest worden, any volunteers !!! 🙂

  • Woppaaa schreef:

   Nou?… als ik echt zin heb om te schrokken, dan hap ik een hamburgert zo weg hoor.
   En dan echt geen schoenzolen of een plaat opgedroogde petroleum 🙂

  • days of our lives schreef:

   Er zal weinig verschil zijn tussen deze hamburger in zoutzuur of ander voedsel…

   Zwart braaksel komt niet zo vaak voor, omdat je lichaam het voedsel vrijwel meteen afstoot wanneer je misselijk bent/raakt. Maar ik heb vroeger een paar maanden in de horeca gewerkt als glasopruimer, bordenwasser en schoonmaker, en toen kwam ik het wel eens tegen. Dan was het iemand die goed gegeten had, en pas een paar uur later flink dronken werd en het er alsnog uitbraakte, en hoewel braaksel al geen fris gezicht is, was dat wel de overtreffende trap van goorheid (op uitwerpselen na dan).

 • anna schreef:

  mischien zwart in de maag, maar het komt weer bruin uiteindelijk in de toiletpot terecht.
  het proses in de darmen word vergeten.
  Ik sla zowieso de Mac over sins een paar jaar en ga direct door naar de friettent.
  Veel beter (en ondanks mischien ook wat gemische rotzooi) wel 1000x beter dan de mac.

 • Ikari schreef:

  Duidelijk is hier te zien dat Mc Donalds (en Burger King) voer gemaakt is petrochemische (aardolie) producten wat ook in verven en harsen zit en zelfs in teerproducten en plactics. Dit is GEEN voedsel! maar plastic! Zeer zeer toxisch!

  Het is ook al bewezen dat een dergelijke hamburger na zoveel jaar nog steeds niet is beschimmeld of verrot oid maar gewoon een stuk plastic blijft en er nog steeds hetzelfde uitziet en nog steeds zo ruikt en smaakt. Rara…hoe zou dat nu toch komen!? en wie zouden daar nu achter zitten???? Rararara… tijd om eens wakker te worden mensen!

 • hamburgerman schreef:

  nou begin wel trek in een hamburgertje te krijgen hoor!!!!

  • Woppaaa schreef:

   Nou,… hamburgermannetje….. de naam zegt het al he? Wat houdt je tegen?
   Je pakt gewoon wat gehakt, draait dat tot enen bal. Legt de bal op tafel. Geeft ’em van boven ff een goeie mep. En voila daar is de hamburgert. En dat, zonder benzine, petroleum of andere toevoegingen. Het scheelt ook weer benzine trouwens. Je hoeft n.l. niet apart naar de MACbreakfast 🙂

 • WhoCares schreef:

  Er gebeurd precies hetzelfde met elke andere vorm voedsel die je maag ingaat.Waarom denk je dat je poep eruit ziet zoals doet ? Omdat ander voedsel “Mooi” word afgebroken ? Dat gebeurd niet,dit is een nutteloos filmpje om de mac een slechte naam te geven,niet dat ik de mac gezond vind…Maar dit filmpje is totale bullshit.

 • WhoCares schreef:

  En serieus..die laatste zin “De burger ziet er na drie en een half uur op zijn zachtst gezegd niet meer zo appetijtelijk uit”.Wat bedoel je ermee ? Logisch dat voedsel er niet meer “appetijtelijk” uitziet nadat het 3 uur in zuur heeft liggen afbreken…Mijn god zeg.

 • x

  Check Also

  De laatste IJslandse McDonald's-burger die zelfs na 10 jaar maar niet wil bederven. Zo ziet hij er nu uit

  De laatste IJslandse McDonald’s-burger die zelfs na 10 jaar maar niet wil bederven. Zo ziet hij er nu uit

  De laatste McDonald’s op IJsland ging in 2009 ...

  Bevindt de aarde zich al in een zwart gat? Deze wetenschapper zegt van wel

  Bevindt de aarde zich al in een zwart gat? Deze wetenschapper zegt van wel

  Volgens sommige wetenschappers bevindt ons hele universum zich ...

  >