Homepagina » Gezondheid » Komkommerkruid: een natuurlijke prednison met een opbeurende werking
Komkommerkruid: een natuurlijke prednison met een opbeurende werking

Komkommerkruid: een natuurlijke prednison met een opbeurende werking

De bernagie, ook vaak komkommerkruid genoemd, is een ruw behaarde plant met glasachtige haren, een holle stengel en blauwe bloemen. In vroegere tijden werd het blad ervan als groente gegeten.

De middeleeuwse kruidengeleerde John Gerards zei over deze plant: “Ik, Borago, geef vreugde.” Gerards had die wijsheid misschien van zijn voorganger Dioscorides, die rond het begin van de jaartelling leefde en toen al schreef: “Borago vrolijkt het hart op en neemt neerslachtigheid weg.”

Bernagie heeft een sterke werking op de bijnieren. Bijnieren zijn twee kleine klieren op de nieren die hormonen aanmaken in ons lichaam en onze gezondheid sturen. Ze produceren onder meer adrenaline, noradrenaline, cortisonen en geslachtshormonen.

Vandaag de dag komt bijnieruitputting vaak voor, maar toch is er relatief weinig aandacht voor deze aandoening. Het komkommerkruid werkt als een soort natuurlijke prednison omdat het een positieve werking heeft op ontstekingen.

Aan de plant wordt een geneeskundige werking toegeschreven. Een aftreksel kan enkele malen per dag als thee worden gedronken tegen reuma, nierontstekingen, ter bevordering van urine-afdrijving, en tegen borst- en slijmvliesontstekingen. Dosering: twee eetlepels bloemen met 1 liter water, even koken en laten trekken.

Bij de Grieken stond de plant om zijn opbeurende werking bekend. Komkommerkruid heeft een goede uitwerking op geestelijke klachten die te maken hebben met uitputting: je somber voelen, neerslachtigheid, vermoeidheid en uit evenwicht zijn.

Bernagie- of Borage-olie bevat een hoog gehalte aan gamma-linoleenzuur (GLA) evenals zink, magnesium, vitamine B6 en biotine. Als één van de voornaamste natuurlijke bronnen van GLA heeft Borage-olie een grote vlucht genomen in de voedingssupplementenindustrie.

Als voedsel wordt de plant vooral in het Middellandse-Zeegebied gewaardeerd als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten. Ze heeft een komkommerachtige smaak. Behalve de bloemen worden ook de jonge blaadjes als sla of als spinazie gegeten. Ten slotte kunnen de bloemen gebruikt worden om azijn blauw te kleuren.

[The Optimist]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ton
Ton
6 jaren geleden

Nou vooruit, geef mij maar wat bernagie (een kilo graag), en doe er nog een gratis komkommer bij !

Pieter
Pieter
6 jaren geleden

Leuk en interessant leerzaam item. duimpie.

Richard
Richard
6 jaren geleden

Goh! Dat ga ik eens proberen. Alles beter dan die pillen die ik sinds kort niet meer slik.

legalize
legalize
6 jaren geleden

Volgens mij heb ik ook wel eens berichten gelezen dat het kanker verwekkend is

weg met ons
weg met ons
Reactie op  legalize
6 jaren geleden

@legalize

Klopt, altijd goed te weten dat ook planten en zo niet altijd even onschuldig zijn en zelfs bij verkeerd gebruik schade kunnen aanrichten. Ga eens na als je een liefhebber bent van paddenstoelen in de natuur verzamelen om thuis lekker klaar te maken en op te eten en toevallig eet je een groene knolamaniet, dan is er geen redding meer mogelijk, tenzij men nog ergens snel een lever voor je weet te vinden. En zo zal er meer in de natuur groeien en bloeien wat niet altijd even onschuldig is.

Over dit plantje las ik deze: https://bijvoettegemoet.wordpress.com/bernagie/

Maar wat neemt u in, als u Bernagie tot u neemt? Het altijd gezonde Vitamine C en kiezelzuur, een beetje hars, een flard aan zeepstoffen, minieme concentraties aan etherische olie, maar ook kleine hoeveelheden toxische pyrrolizidine-alkaloïden, die kanker kunnen veroorzaken en schade aan de lever kunnen brengen. Ai! Het enthousiasme voor de plant is nu hoogstwaarschijnlijk iets gezakt. Helaas bevatten alle bovenstaand genoemde delen van de plant deze pyrrolizidine-alkaloïden. Het eten van Bernagie kan u daarom eigenlijk niet aangeraden worden. In kleine hoeveelheden kan deze schade niet optreden. 30 nanogram pyrrolizidine-alkaloïden kunt u maximaal per dag veilig innemen. Dit komt erop neer dat u nooit grote hoeveelheden moet eten en Bernagie ook niet te vaak moet eten.

Deze stoffen zitten trouwens onder andere ook in Jacobskruiskruid Senecio jacobea, Koninginnenkruid Eupatorium cannabinum en Smeerwortel Symphytum officinale. De stoffen zijn voornamelijk te vinden in de families van Ruwbladigen Boraginaceae en de Composietenfamilie Asteraceae. Het is een schokkerende ontdekking geweest een aantal jaar geleden. De stoffen zitten ook in bepaalde honingen en sommige mensen eten heel veel honing. Ook van Bernagie is honing te koop, waar de stoffen dus ook inzitten. O.a. op Texel is deze honing te koop. Als de extreme honingeters onder u regelmatig van soort afwisselen vermijdt u risico op schade aan uw lever en de kans op kanker.

days of our lives
days of our lives
Reactie op  weg met ons
6 jaren geleden

Klopt, het is doodeenvoudig een dodelijke plant.

Zeer opmerkelijk vind ik dat in dit artikel letterlijke citaten uit Wikipedia zijn opgenomen. Het stukje wat Richard dan aanhaalt (afkomstig van hetzelfde Wikipedia), dat heeft het artikel blijkbaar niet mogen halen.

Mijn advies: vergeet dit kruid. Geniet van de bloemen en eet ze vooral niet op.

LunaLook
LunaLook
Reactie op  legalize
4 jaren geleden

Wat is kankerverwekkend? Prednison of Komkommerkruid?

weg met ons
weg met ons
6 jaren geleden

Bijnieren raken uitgeput door stres en maakt dat ze stilvallen waardoor bijv. de schildklier op hol slaat en je lichaam begint te trillen en je je gejaagd en slecht voelt (geeft een burn-out c.q. overspannenheid). Stres is een heel slechte zaak, maar een bijna niet meer te vermijden hedendaags probleem die veel gevolgen heeft voor je totale welzijn en maakt mentaal en fysiek kapot. Daarom ook beter de liegkast uit te zetten en andere dingen doen die opbeurend werken. Voor het slapen gaan een theelepeltje gedroogde lavendel eten of kopje thee van maken werkt ook heel goed, vooral bij de hedendaagse makkelijk op te lopen depressies. En zo zijn er dus nog veel meer natuurlijke middelen die beter ingenomen kunnen worden dan wat ome dokter voorschrijft en helpt het niet dan heb je ‘t tenminste geprobeerd en kun je altijd nog overstappen op een pil die werkt als kanon waar je een mug mee doodschiet en waar je voor de rest van je leven last van zult of kan houden. Geldt misschien niet voor iedereen, maar wel voor de meeste mensen en werkt een farmaceutisch middel heel destructief.

sandra
sandra
6 jaren geleden

En waar koop je komkommerkruid?

Richard
Richard
6 jaren geleden

Ademhalen is vandaag de dag veel gevaarlijker lijkt mij.

De bernagie bevat kleine hoeveelheden toxische pyrrolizidine alkaloïden die kanker kunnen veroorzaken en toxisch zijn voor de lever. Het RIVM heeft in 2005 een advies uitgebracht waarin zij een inname norm van maximaal 30 nanogram pyrrolizidine-alkaloïden (PA’s) per dag voorstelt.[3] Om die reden zijn de bladeren, bloemen en stengel ongeschikt voor menselijke consumptie. De uit de zaden van bernagie geperste olie, die rijk is aan het onverzadigde vetzuur gamma-linoleenzuur en om die reden als voedingssupplement wordt gebruikt, wordt geraffineerd. Tijdens het raffinageproces worden de pyrrolizidine alkaloïden verwijderd en daarna hoort de olie te voldoen aan de wettelijk gestelde norm van 1 µg per kg.[4]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bernagie

Wim
Wim
6 jaren geleden

De kleuren van de planten vertegenwoordigen de chakras. Rood is voor de onderbuik enzo,,,.

c.e.
c.e.
6 jaren geleden

En bij de Vikings was het algemeen bekent dat wanneer je er genoeg van het je weinig deed wanneer je kameraden voor je ogen werden afgeslacht.

Trudy van Diepen
Trudy van Diepen
6 jaren geleden

Met verbazing lees ik mijn artikel , die ik geschreven heb voor The optimist . Het is onzorgvuldig opgenomen. Het volledige verhaal staat in mijn blog van de optimist. En als er mensen vragen hebben , mail naar mij. Dit is heel jammer dat dit gebeurt en het getuigt van een onvoldoende kennis van zaken. men moet niet zorgeloos met deze materie om gaan
Trudy van Diepen

x

Check Also

rutte

‘De gebroken beloftes van Rutte zijn bijna niet meer te tellen’

Het aantal beloftes dat demissionair premier Mark ...

verpleegster

‘Kerngezonde’ verpleegster verlamd na tweede dosis coronavaccin: ‘Er is een verband, zeker weten’

Een 42-jarige Griekse verpleegster kon haar benen ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

13
0
We lezen graag je reactie!x