Homepagina » Binnenland » Overheid zond maandenlang misleidende tv-spotjes uit: “Schippers en Van Rijn moeten zich schamen”
Overheid zond maandenlang misleidende tv-spotjes uit: "Schippers en Van Rijn moeten zich schamen"

Overheid zond maandenlang misleidende tv-spotjes uit: “Schippers en Van Rijn moeten zich schamen”

De overheid heeft maandenlang misleidende reclames uitgezonden over veranderingen in en bezuinigingen op de zorg. De Reclame Code Commissie heeft geoordeeld dat de zorgspotjes van het ministerie van Volksgezondheid ‘te weinig genuanceerd’ en ‘te rooskleurig’ zijn.

Vorig jaar diende FNV Zorg & Welzijn een klacht in over de spotjes. “Schippers en Van Rijn moeten zich schamen. Én keihard bezuinigen op de zorg, én keihard volhouden dat iedereen de professionele zorg krijgt die hij nodig heeft,” aldus Corrie van Brenk van FNV Zorg & Welzijn. “De Reclame Code Commissie heeft geoordeeld dat we van een overheidsinstelling feitelijke, objectieve informatie mogen verwachten en geen ongenuanceerde reclame.”

De spotjes ‘Nederland verandert, de zorg verandert mee’ zouden nog steeds te zien zijn op de website van het ministerie. Al eerder kwamen er klachten binnen over de spotjes, maar die had het ministerie geprobeerd in de doofpot te stoppen.

“Vergis je niet hoeveel invloed tv-reclame heeft,” zei Van Brenk. “Miljoenen mensen hebben deze spotjes ontzettend vaak gezien en gehoord. Het ministerie heeft mensen wijsgemaakt dat het wel goed komt met de zorg. Op die manier krijgen mensen verkeerde verwachtingen over de zorg. Als Schippers en Van Rijn echt achter hun beleid staan, kunnen zij beter het echte verhaal vertellen.”

In de spotjes wordt de suggestie gewekt dat ouderen altijd kunnen rekenen op professionele zorg. In werkelijkheid blijkt nu al dat de bezuinigingen juist leiden tot minder zorg, doordat zorginstellingen sluiten en thuiszorg wordt afgebroken.

[FNV]


Vind je dit artikel leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

31 reacties

 1. Of het nu gaat om de invoering van de Euro (met de hoge prijsstijgingen), of het huidige peperdure zorgstelsel (ik noem het een afbraakzorgstelsel). Telkens is het weer een kwestie van het bagatelliseren van de problemen. Het mooier voorstellen dan het in werkelijkheid is. De doofpot- en leugencultuur van de politiek. Ik ken hun kunstjes inmiddels wel, ik trap er niet meer in.

  31 likes
  • Ik geef je helemaal gelijk vriend!
   Maar toch zijn velen onder ons wel zo dom om er keihard in te trappen, tijd voor een trap terug richting de politiek.
   Gelukkig krijgen ze steeds meer kritiek de politiek.
   Het burger initiatief of zoiets zoals het niet behalen van de rekenexamens. Juist dan komen de mooie politieke bagatelliserende antwoorden van de ambtenaren.

   9 likes
  • Niets is wat het lijkt . Politiek!!!!!!!!!!!

   2 likes
  • Zelfs deze site houd allerlei informatie tegen, bijvoorbeeld vnauit Spanje (149…) fan ben je de pineut. Weet je wat er binnenkort gaat gebeuren?

   0 likes
 2. Als je gisteren Zembla hebt gezien, weet je dat de overheid handjeklap speelt met de farmaceutische industrie en het hen echt helemaal niets interesseert dat er honderd duizenden mensen zijn gestorven en nog sterven.
  Vanaf de jaren tachtig volgt men de regels van een commissie op advies van hr Polderman (de aardsleugenaar) die bepaald dat betablokkers dienen te worden gegeven bij hartoperaties. Hieraan gingen velen dood. Deze regering is uit op geld, zoveel mogelijk geld, om aan europa te geven. Dat Nederlanders creperen is niet belangrijk voor hen. Schandalig. Het is CRIMINEEL GEDRAG.

  21 likes
  • Ik zal het nog één keer vertellen. Ik heb (met Amerikaanse roots) een tijd in de VS gezeten en gewerkt. Daar lagen, door het zorgstelsel, mensen letterlijk te sterven in de goot omdat ze geen ziektekosten konden betalen. De kosten voor een verzekering zijn/waren daar dramatisch hoog waardoor de “arme sodemieter” ten dode was opgeschreven.
   Na jaaaaaaren zijn ze er achter gekomen in de VS dat het systeem op die manier niet werkte en zijn ze bezig met de Obama-care. Een klein beetje vergelijkbaar met ons oude ziekenfonds. Waarom ??? Omdat het, behalve onbetaalbaar, een systeem bleek te zijn dat op bredere schaal duurder bleek (vanwege de oplopende schulden van patienten etc) De enige ‘draak’ in Obama-care is de zeeeeeer machtige pharma industrie in de VS. Deze is zeer machtig en heeft een wijd vertakt netwerk tot in de regering aan toe. Die zijn als de dood dat deze industrie gedwongen wordt om betaalbare zorg te gaan leveren die voor iedereen betaalbaar en toegankelijk is. Deze blijft alle hakken in jet zand houden om dit plan tegen te werken.

   Oke, nu de ironie…… In Nederland heeft het ziekenfonds systeem altijd keurig gewerkt. Ja, er was het “ziekenfonds-brilletje” maar niemand was uitgesloten van zorg. Wat bedenkt ons zootje in Den Haag opeens….. we gaan de zorg privatiseren. Eigenlijk het VS systeem copy-past. Waarom ?? Om nog meer geld binnen te hengelen door voor artsen en ziekenhuizen de regie in handen te geven van o.a. de verzekeringsmaatschappij. Laat die verzekeringstak nu per ongeluk heel veel geld willen verdienen en zien de patient als melkkoe. De pharma industrie in NL gaat net zo’n corrupt zootje worden als nu het geval is in de VS. Afijn, we zien de gevolgen nu al door mensen die hun premie niet meer kunnen betalen of ruim onderverzekerd te zijn.
   Helaas is de oude ziekenfonds methode om zeep geholpen door het openstellen van de grenzen waarbij we zijn overspoeld door volken die nooit en te nimmer één cent aan premie te hebben betaald maar wel de volledige zorg opeisen. Waar de schuld ligt lijkt me duidelijk maar ik zal daar maar niet verder op in gaan.
   Kortom…. de regering trekt zijn handen af van het aankomende ( uhh, al bestaande) probleem en de NL-er is de dupe van de expansie- en gelddrift van de pharma industrie en verzekeraars. Nederland denkt opnieuw een wiel uitgevonden te hebben waar een enorme slag in zit. Helaas…… het kortzichtig en oogklepbeleid van het zootje dat er nu zit zal niet veranderen zolang we de grens wagenwijd open houden en ‘iedereen’ maar vrij gebruik laat maken van dit stelsel. Europa….. nou, wat zijn we er rijker van geworden.
   Ik kan hier nog wel een pagina of 4 meer doorgaan… WAO verhaal waar ineens duizenden (bepaalde soorten volk) terecht kwamen die de rest van hun leven, al dan niet in Nederland, tot aan de dood betaald krijgen. etc. etc. Nee, we zijn hier in NL (Europa) ontzettend veel beter geworden van onze leiders en hun plannen.

   13 likes
  • Wat hadden julllie verwacht mensen, deze (mensen) zijn oplichters het zijn SOICOPATEN die geen vermogen hebben schuld, schaamte, emotie of berouw te voelen.

   De enige vijand is onze onwetendheid, durf te zeggen in hun gezicht, “Jullie zijn oplichters”

   1 likes
 3. Noem me één ding waar ze de kluit niet op gigantische wijze mee belazeren. Dat tuig drijft ons regelrecht de afgrond in en we staan er bij en kijken ernaar. De volgende staat het stemvee weer in de startblokken om hun stem opnieuw af te geven aan de bedriegers.

  7 likes
  • En waarom gaan we dan toch elke keer weer stemmen?? Zeer weinig politici die onze stem verdienen. Wat zou het een stunt zijn als iedereen bij de eerst volgende tweede Kamerverkiezingen niet ging stemmen.

   11 likes
   • Stem blanco……
    Wanneer u een blanco stem uitbrengt, heeft dat alleen een symbolische betekenis. Uw stem heeft dan, net als wanneer u niet stemt, geen invloed op de zetelverdeling. Het is een misvatting dat een niet-uitgebrachte stem naar de grootste partij gaat. Een blanco stem telt wel bij het bepalen van de opkomst van de verkiezing.

    3 likes
 4. welkom in een wereld van bedrog, leugens , misleiding, en nog 101 van zulke oplichting…
  Michael Jackson zong het al , all i wanna say is that they dont really care about US

  een “wet” is in het Engels een “law”, en als je law omdraait heb je wal(l), en dat weer in het Nederlands is een muur, dus de wet is een muur tussen het volk en de regering 😉

  7 likes
  • Michael had het wel door. Hij heeft het niet overleefd. Volgens mij zit Axl nog in de tang….

   https://www.youtube.com/watch?v=o1tj2zJ2Wvg

   3 likes
   • offtopic: Faith niet alleen axl, heel hollywood is 1 grote satanische beweging..
    en madonna liep in jaren 80 al met een grote pyramide op der rug, de hoeren van babylon

    ontopic: overdebalkellende de man die ons de na-zionistische EU ingerommeld heeft,
    Rutte, Samson, Schippers en Pechtold zijn allemaal na-zionistische Bilderberg puppets..
    hier even wat punten van de bilderberg agenda 2013:
    Binnen drie jaar vernietiging van de nucleaire faciliteiten van Iran
    Verlenging van de oorlog met Syrië door de anti-Assad krachten in Syrië te bewapenen
    Dreiging van een wereldwijde pandemie
    De 3-dimensinele printers onder controle krijgen
    Internet controleren door “cyber veerkracht”
    Een Ministerie van Waarheid creëren
    Smart steden bevorderen om de mensen goed te kunnen bespioneren en surveilleren
    Sociale protesten tegen bezuinigingen afzwakken
    Voorkomen dat Groot Brittannië de EU verlaat
    De euro beschermen zodat de eurozone intact blijft
    Minimale economische groei in 2013
    Macht van de Centrale Bank vergroten
    Meer welvaart van de gewone mensen naar de bedrijven en superrijke elite
    Zorgen dat de groeiende krediet zeepbel niet wordt doorgeprikt

    ministerie van waarheid is het ministerie van leugens
    ministerie van vrede is ministerie van oorlog

    bron:
    http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M6&s=M25&ss=P2174&l=NL

    2 likes
    • @Mono: Heel Hollywood is inmiddels een satanische beweging yes. Maar als je Axl vergelijkt met Madonna en de rest van de artiesten die er in die video te zien waren, even snel doorheen gefietst, dan zie je dat de rest nieteens weet waar ze mee bezig zijn en serieus denken dat ze het gemaakt hebben. Axl wist wèl waar hij het over had en steekt dus bij de rest af als een messias met getoupeerd haar.

     1 likes
 5. Ik erger me aan dit spotje, in de werkelijkheid worden alle mensen die thuiszorg ontvangen gekort op de zorg die ze ontvangen. Zorgmedewerkers werken in eigentijd als ze op de de indicatie heen gaan.
  Maar de fabrikanten van medische apparatuur en zorgbenodigheden en van medicatie krijgen nog steeds de hoofdprijs. En zorgkantoren en zorgverzekeraars hebben erg veel macht.
  Het is toch belachelijk dat je zorgverzekeraar niet alles vergoed alleen als ze een contract hebben met de zorgaanbieder.

  6 likes
  • idd. We worden flink voor de gek gehouden. Elk jaar komen de verzekeraars en overheid bij elkaar en spreken weer een nieuwe prijs af. Hoe bekijken ze dat: ze nemen de totale kosten. Alleen daarom is het vreemd dat er zoveel verschillende verzekeringen zijn. Dat is gewoon afleiding/chaos creëren, zodat je de bomen niet meer door het bos kunt zien. Boven de verzekeringen zit nog 1 topgroep. Het is allemaal 1 pot nat.
   Als een bedrijf in een jaar veel winst heeft gemaakt, dan krijgt ie daar pas het volgend jaar een aanslag van de belasting over. Het geld is in dat jaar al in de zakken gestoken en dus moet er weer meer of in ieder geval dezelfde winst behaald worden. Wij worden dus uitgehold.(minder voor dingen verzekerd) om hun winsten op pijl te houden. De vergrijzing krijgt de schuld. Maar wat als de vergrijzing er niet meer is? Gaan we dan minder betalen en krijgen we betere zorg? Nee, want dezelfde winst van nu moet groeien of op pijl gehouden worden. Sowieso wordt ook nog alles duurder door het financieel systeem. Niks wordt goedkoper. Lijkt mij dat je dan toch een keer in een situatie komt dat wij het niet meer op kunnen brengen. Velen kunnen het nu al niet meer opbrengen bv. de eigen premie. De manier hoe zorg nu werkt is als een afvalrace. Mensen worden nu al bewust omgebracht. Kijk naar de medicijnen. Arme mensen krijgen rotzooi en rijkere kunnen goede medicijnen zelf kopen. Niet alle pharma is slecht. vb. Mijn vader had suiker op jonge leeftijd.(kind) Had hij geen insuline gekregen, dan was hij al op jonge leeftijd gestorven.
   Wat zijn de verzekeraars aan het doen? Ze zijn nu al kosten weg aan het strepen, omdat vergrijzing een keer ophoudt. Daarom moeten de ouderen nu thuis gaan wonen. Een gebouw(bejaardentehuis) enz. onderhouden is duur. Ook de prijs van een gebouw wordt duurder. Dus telt mee als ontroerend belasting.
   Het hele zorgsysteem heeft niks meer met zorg te maken. Zorg moet je krijgen of geven op het moment dat je of iemand het nodig heeft. Ik vind dat iedereen recht heeft op zorg. In feite betalen de arme nu zorg voor de rijkere(houden het systeem in stand) en moet de rijkere ook steeds meer zelf gaan betalen. Lijkt mij dus, dat iedereen het niet meer zou moeten pikken.

   2 likes
 6. Wie of wat is dat die overheid, ik heb geen associatie meer met een overheid die voortdurend achter zichzelf aanholt en maar brandjes loopt te blussen van wetten die aangenomen zijn en op het moment dat ze in werking treden alweer door wekelijkheid ingehaald zijn, dus verouderd ! Enz.

  6 likes
 7. De narigheid is,de mens is van nature goedgelovig.Zodra de politiek ze via het scherm vriendelijk lachend leugens vertellen worden ze gelooft.Maar achter de lachende gezichten zitten de duivels die hun ziel en zaligheid aan de duivel verkocht hebben, alleen om er zelf beter van te worden.
  Denk alleen maar terug dat Rutte van Balkenende een duivelskop kreeg die pronkend boven zijn deur hangt.
  Mensen geloof alleen jezelf en ga op je gevoel af, als je gaat stemmen.

  6 likes
 8. Hopelijk is er niemand die denkt dat de overheid uberhaupt ooit waarheid spreekt.
  Sterker nog, ze liegen wanneer het hun uitkomt. En dat is altijd.
  En ze vinden dat ze dat recht hebben. En ze vinden ook dat de burger op zijn beurt dat recht niet heeft.

  Een leuk voorbeeld is de bodemverzakking in Groningen.
  Even voor de duidelijkheid: Groningen wordt leeggeplunderd, en de Groninger kan doodvallen.
  Tja, er is daadwerkelijk geen enkel zinnig argument meer te bedenken om bij Nederland te blijven. Groningers kunnen beter het gas zelf beheren en verkopen en een onafhankelijk land worden. Den Haag heeft al lang en breed aangegeven geen ene moer om Groningen of de Groninger te geven.
  En met deze leugenachtige spotjes op tv bevestigen ze alleen maar dat ze ook schijt hebben aan de rest van de Nederlanders.

  Het invoeren van hun vieze, achterbakse agenda 21 gaat vast en zeker keurig volgens plan.

  6 likes
 9. … wachten tot de massa het doorkrijgt. Op naar het kantelpunt. Voor nu onthouden dat we bepaalde dingen aan mw Schippers en de ja-stemmers te danken hebben.

  4 likes
 10. vies, smerige handen vol bloed en een gewetenloosheid met een super geilheidswaanzin voor pluche
  dat zijn de ” mensen ” die dit land regeren.. met de zorg, justitie en buitenlandse zaken is het echt nu pompen of verzuipen
  Schippers is een ingehuurde pion voor de verzekeringen maatschappijen en net als haar voorgangers.. U weet wel.. die ene die een vinger in zijn keel stak en die ander die kl (o)ink bracht in de kabel
  die meneer van Rijn weigerde eergister gewoon normaal antwoord te geven bij Eva op tv, hij zei steeds: het gaat niet over mijn moeder.. het gaat er om hoe we ” de zorg kunnen verbeteren “… haha… leve de eerlijkheid van onze pionnen in den haag.. weg met dit spookhuis op het binnenhof!!
  tijd voor de grote zwaaideur waarin ze allemaal verdwijnen..VOORGOED
  en ja.. Michael was zijn tijd ver vooruit..
  mooie song is ook zekers nu : Earth song

  namaste allen die hier zijn op deze site

  4 likes
 11. En dan fijn op partijen zoals D66 en vvd blijven stemmen oja vergeet de fijne beweging Partij van Samson niet

  1 likes
 12. Das ook een vorm van propaganda.

  1 likes
 13. Gelukkig wordt er ook druk gesleuteld aan de euthanasiewet, zodat in ieder geval duurzaamheid (hergebruik) en kwaliteit niet in de verdrukking komt.

  Een idee voor vervolg spotjes?

  1 likes
 14. Ze schamen zich nergens voor

  1 likes
 15. altijd stemmen! Juist om tegenwicht te bieden aan het domme volk wat louter een tv debat kijkt en daarna stemt. Binnen de huidige partijen zit best goed volk, maar de kopstukken spelen onderling een spel. Kies een partij waarvan de kopstukken niet in een hoge bedrijfspositie terecht zijn gekomen.

  1 likes
  • Als niemand gaat stemmen, echt niemand, kunnen ze lekker op elkaar en op zichzelf stemmen daar in de 2e kamer. Dat is veel overzichtelijker en in een uurtje gepiept, meteen de koning erbij en klaar is Kees.
   Ze hebben helemaal geen stemvee nodig. Want ze geven niet om mensen. Niet om Groningen en alles wat er boven gaat.

   0 likes
 16. Gewoon stoppen met betalen je kunt er wel over praten maar dat helpt niet we moeten wat doen zorg dat die stumpers weggaan ze verpesten alles alleen maar ze maken alles kapot alleen als volk kunnen we ze op de knieën krijgen. Maar mensen moeten wel durven.

  1 likes
 17. We veranderen Nederland n de zorg halen we er uit.!!

  0 likes
 18. Wat gek dat er ook hier nog mensen zijn die denken dat overheden op welke manier dan ook iets te vertellen hebben over de agenda en het te voeren beleid….zij zijn slechts de poppetjes aan de touwtjes en dat moet de illusie instand houden dat er iets te kiezen valt en de echte poppenspelers worden op deze wijze handig uit beeld gehouden

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zorg

De ‘enorme druk’ op de zorg in 8 tweets. ‘Ze vervelen zich te pletter. Niets te doen’

De druk op de zorg is nog ...

ron paul

Ron Paul over coronapaniek: ‘Het echte gevaar schuilt in de overheid’

De gevaren van het coronavirus zijn vreselijk ...