Binnenland

Monsanto Tribunaal kan meest gehate bedrijf ter wereld emotionele tik uitdelen

Help mee door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Monsanto Tribunaal is van start gegaan in Den Haag. Op zaterdag en zondag worden boeren, politici, artsen en wetenschappers gehoord door een jury. Zij stellen onder meer dat de Amerikaanse chemiereus zich schuldig maakt aan ecocide.

“Het is de hoogste tijd dat de omstreden zadenproducent zijn eigen rommel gaat opruimen,” zegt woordvoerder Tjerk Dalhuisen. “Met dit proces willen we slachtoffers een stem geven.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

De transgene gewassen en de onkruidverdelger Roundup zijn volgens de slachtoffers schadelijk voor het milieu. Het bedrijf weigert deel te nemen aan het proces en wil ook niet praten over het tribunaal. “We hebben ze uitgenodigd, maar ze hebben laten weten dat ze het een slechte rechtszaak vinden,” zegt Dalhuisen. “Ze voelen zich bij voorbaat veroordeeld.”

30 getuigen en deskundigen

Er is gekozen voor Den Haag omdat daar ook het Internationaal Strafhof gevestigd is. Het tribunaal is geopend door Europarlementariër en oud-minister van Milieuzaken Corinne Lepage. Getuigen die worden gehoord claimen dat Roundup leidt tot vernietiging van het milieu en kanker op het platteland.

Ook professor Don Huber van de Purdue University, een bekende Monsanto-criticus, en de Canadese boer Percy Schmeiser, het gezicht van de strijd tegen patenten op gewassen, komen aan het woord. In totaal worden er 30 getuigen en deskundigen uit vijf continenten gehoord. Nadien bepalen vijf rechters of Monsanto verantwoordelijk is voor ecocide en de rechten van mens en milieu heeft geschonden.

Emotionele tik

Eén van die rechters is Françoise Tulkens. Zij was 12 jaar lang de Belgische rechter aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Niet zomaar iemand dus.

Hoewel het tribunaal geen juridische status heeft, kan het Monsanto een emotionele tik uitdelen, aldus voormalig VN-rapporteur voor het recht op voedsel Olivier De Schutter. Voor de initiatiefnemers is het Monsanto Tribunaal een test om te kijken of het haalbaar is om ecocide op te nemen in het internationaal recht. Het tribunaal wordt gesteund door vele honderden organisaties, waaronder Greenpeace en Milieudefensie.

[Boerderij]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Johan12345
Johan12345
7 jaren geleden

Dit is kansloos.

Bedrijven hebben politici in hun zak en de meeste politci hebben lak aan de mening van het volk.

Dnnnoz
Dnnnoz
7 jaren geleden

Wat dit soort zaken nodig hebben is meer aandacht, dus goed bezig op dat vlak.
Vanmiddag eens kijken hoeveel van de MSM hierover zwijgen, al heb ik wel een vermoeden.

Jaya
Jaya
7 jaren geleden

Weer een demoon de wereld uit helpen.

exegese
exegese
7 jaren geleden

Dat het tribunaal geen juridische waarde heeft is van generlei belang. Het feit dat zich mensen publiekelijk uitspreken tegen de misdaden van Monsanto t.a.v. milieu en menselijkheid is van onschatbare waarde. Het is de energie van het goede tegen de energie van het kwaad. die laatste zal uiteindelijk toch het onderspit moeten delven en dat gaat gebeuren ook !

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x