Homepagina » Binnenland » Monsanto Tribunaal kan meest gehate bedrijf ter wereld emotionele tik uitdelen
Monsanto Tribunaal kan meest gehate bedrijf ter wereld emotionele tik uitdelen

Monsanto Tribunaal kan meest gehate bedrijf ter wereld emotionele tik uitdelen

Het Monsanto Tribunaal is van start gegaan in Den Haag. Op zaterdag en zondag worden boeren, politici, artsen en wetenschappers gehoord door een jury. Zij stellen onder meer dat de Amerikaanse chemiereus zich schuldig maakt aan ecocide.

“Het is de hoogste tijd dat de omstreden zadenproducent zijn eigen rommel gaat opruimen,” zegt woordvoerder Tjerk Dalhuisen. “Met dit proces willen we slachtoffers een stem geven.”

De transgene gewassen en de onkruidverdelger Roundup zijn volgens de slachtoffers schadelijk voor het milieu. Het bedrijf weigert deel te nemen aan het proces en wil ook niet praten over het tribunaal. “We hebben ze uitgenodigd, maar ze hebben laten weten dat ze het een slechte rechtszaak vinden,” zegt Dalhuisen. “Ze voelen zich bij voorbaat veroordeeld.”

30 getuigen en deskundigen

Er is gekozen voor Den Haag omdat daar ook het Internationaal Strafhof gevestigd is. Het tribunaal is geopend door Europarlementariër en oud-minister van Milieuzaken Corinne Lepage. Getuigen die worden gehoord claimen dat Roundup leidt tot vernietiging van het milieu en kanker op het platteland.

Ook professor Don Huber van de Purdue University, een bekende Monsanto-criticus, en de Canadese boer Percy Schmeiser, het gezicht van de strijd tegen patenten op gewassen, komen aan het woord. In totaal worden er 30 getuigen en deskundigen uit vijf continenten gehoord. Nadien bepalen vijf rechters of Monsanto verantwoordelijk is voor ecocide en de rechten van mens en milieu heeft geschonden.

Emotionele tik

Eén van die rechters is Françoise Tulkens. Zij was 12 jaar lang de Belgische rechter aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Niet zomaar iemand dus.

Hoewel het tribunaal geen juridische status heeft, kan het Monsanto een emotionele tik uitdelen, aldus voormalig VN-rapporteur voor het recht op voedsel Olivier De Schutter. Voor de initiatiefnemers is het Monsanto Tribunaal een test om te kijken of het haalbaar is om ecocide op te nemen in het internationaal recht. Het tribunaal wordt gesteund door vele honderden organisaties, waaronder Greenpeace en Milieudefensie.

[Boerderij]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Johan12345 schreef:

  Dit is kansloos.

  Bedrijven hebben politici in hun zak en de meeste politci hebben lak aan de mening van het volk.

  12 likes
 • exegese schreef:

  Dat het tribunaal geen juridische waarde heeft is van generlei belang. Het feit dat zich mensen publiekelijk uitspreken tegen de misdaden van Monsanto t.a.v. milieu en menselijkheid is van onschatbare waarde. Het is de energie van het goede tegen de energie van het kwaad. die laatste zal uiteindelijk toch het onderspit moeten delven en dat gaat gebeuren ook !

  12 likes
 • Arwijn schreef:

  Monsanto moet verdwijnen. Verwijnen uit de wereld… uit de grond, uit de levens van boeren en uiteindelijk uit onze herinneringen. Het bedrijf heeft geen enkel recht meer van bestaan. Het draaid voort op de vernietiging van de mensheid!

  12 likes
 • Helene schreef:

  Hoe kan het meest gehate bedrijf uberhaubt blijvven bestaan en zoveel macht hebben over de wereld?
  Het moet toch duidelijk zijn dat onze overheden wereldwijd het niet goed met ons voor hebben want geen weldenkend mens keurt zo,n bedrijf goed,
  Je kunt goed zien dat er iets goed fout zit doordat er de meest vegiftige stof voor de mens al decenia lang in ons gebit gedaan wordt.
  En nu ook nog eens in de vacinaties dit is echt van de zotte, het is echt tijd voor een revolutie want we zijn verplicht voor onze kinderen om die een weldenkende gezonde toekomst te geven.

  10 likes
 • Dnnnoz schreef:

  Wat dit soort zaken nodig hebben is meer aandacht, dus goed bezig op dat vlak.
  Vanmiddag eens kijken hoeveel van de MSM hierover zwijgen, al heb ik wel een vermoeden.

  8 likes
 • Martijn1205 schreef:

  Mooi initiatief! Hopelijk krijgt zoiets eens voldoende grond onder de voeten om ook de politiek los te trekken van de beinvloedende elitaire hufters.

  5 likes
 • Wim schreef:

  Aan dank aan Wallonie gaat de CAT niet meer door, joepie poepie.

  3 likes
 • Caesar Lion Cachet schreef:

  LS…

  Monsanto is onderdeel van de Cabal. Net als Coca Cola, Mac Donalds etc. etc. Die hebben dit soost schijnbewegingen volkomen in gecalculeerd en hebben sch..t aan dit proces !

  4 likes
 • Jaya schreef:

  Weer een demoon de wereld uit helpen.

  3 likes
 • john schreef:

  Live meekijken
  http://www.monsanto-tribunal.org/

  Ook voor adresgegevens.

  3 likes
 • Logiter schreef:

  Hoe kan het internationaal strafhof nou een internationaal bedrijf geen veroordeling geven?!
  Wat zijn de voorwaarden om een Amerikaanse firma aan banden te leggen?
  Ik denk dat het op “even schudden aan de boom ” uitloopt.
  Die emotionele tik zal ook wel meevallen,sinds de roundup kankerverwekkend is,de zaadveredelingspatenten beperkte genetische variaties in de hand spelen en ronduit misdadig zijn.
  Een dergelijk bedrijf gaat over lijken,en het oordeel van een boomknuffelaar in Den Haag zal hen aan de reet roesten.

  Maar dit is zéker beter als geen actie,helemaal als vooral de consument bewust wordt gemaakt van de dood en verderf praktijken van Monsanto,dan is een tik mogelijk.

  2 likes
 • rvsracer schreef:

  Ik ben benieuwd.
  In de MSM krant stond v/d week een verhaal van monsanto. Dat het echt bewust en goed bezig is voor de mensheid om zo goed, en gezond mogelijk te fabriceren en produceren.
  Eigenlijk het tegenovergestelde van wat het alternatieve nieuws laat zien.

  Ik ben van mening dat de doelstelling van monsanto negatief is voor de mensheid.
  Ik voorzie dat de tribunaal positief voor monsanto zal uitpakken….

  1 likes
 • Nel wouters schreef:

  alle grote bedrijven spelen een vies spelletje
  http://www.nujouwnieuws.nl/?content=newsItem&item=885

  0 likes
 • x

  Check Also

  coronamaatregelen

  Oud-politieman spreekt bij protest tegen coronamaatregelen: ‘De overheid moet zich diep, diep schamen’

  Zondag kwamen honderden mensen bijeen in het ...

  warmtepomp

  Warmtepomp als oplichtersmodel: na 20 storingen en een zachte winter tot 1000 euro duurder uit

  In maart kregen honderden huishoudens van de ...

  >