Natuur en Milieu

Korstmossen kunnen overleven in de ruimte

Help door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Je kunt het bevriezen, ontdooien, vacuümdrogen en blootstellen aan straling, maar het lijkt overal tegen bestand: leven.

Uit onderzoek van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aan boord van het internationale ruimtestation ISS blijkt dat leven gemakkelijk afkomstig kan zijn uit de ruimte.

In 2008 stuurden wetenschappers een pakket met organische bestanddelen en levende organismen naar het ISS om te kijken hoe ze zouden reageren op de ruimte.

Ruimtepakken

Tijdens een ruimtewandeling dragen astronauten beschermende pakken. Het kost uren om de ruimtepakken voor te bereiden op de ruimtewandeling. De bacteriën, zaden, korstmossen en algen bevestigd aan de buitenkant van het ISS waren echter onbeschermd.

“We verkennen de grenzen van het leven,” aldus René Demets van ESA. Onze atmosfeer beschermt het leven op aarde door schadelijke ultraviolette straling te absorberen en de temperatuur relatief stabiel te houden.

De levende organismen in de ruimte werden daarentegen blootgesteld aan het totale spectrum van elektromagnetische straling dat door de zon wordt verspreid. De organismen werden nog enigszins geïsoleerd door het ISS, maar alsnog geconfronteerd met een temperatuur die zo’n 200 keer varieerde tussen -12 en +40 graden Celsius.

Slapende toestand

De monsters zijn in 2009 teruggestuurd naar de aarde en de resultaten zijn inmiddels gepubliceerd in een speciale editie van het tijdschrift Astrobiology.

Korstmossen zijn taaie rakkers. Eenmaal terug op aarde groeiden sommige soorten gewoon verder. “Deze organismen gaan in een slapende toestand terwijl ze wachten op betere omstandigheden,” legt René uit.

Paspermie

Korstmossen hebben inmiddels de interesse gewekt van cosmeticabedrijven. Ze kunnen tot wel 18 maanden in de volle kracht van de zon overleven. Door ze nader te onderzoeken zouden nieuwe, natuurlijke ingrediënten voor zonnebrandcrèmes ontwikkeld kunnen worden.

Levende organismen die in de ruimte overleven ondersteunen de hypothese van panspermie, dat leven zich van de ene naar de andere planeet of zelfs tussen zonnestelsels kan verspreiden.

Bron: Sciencedaily.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Vonzie
Vonzie
10 jaren geleden

De volgende test is met waterbeertjes?? Die hebben al wel een test volbracht in de ruimte maar waren wel min of meer beschermt.

Sipco
Sipco
10 jaren geleden

Zeer interresant.Ik heb op http://www.astronieuws.nl enige tijd geleden gelezen, dat men iets van 500 dagen allerlei soorten van bacterieën hebben bloot gesteld aan de grillen van de zon,door deze buiten het ISS te plaatsen,en dat na die vijfhonderd dagen er nog steeds levende bacterieën aanwezig waren, die eenmaal terug gebracht naar aarde, zich ook nog gewoon konden voortplanten.Het ging hier om bacterieën die normaal op de polen voor komt, en die van rond de evenaar!!Misschien heeft de mens wel eerder moeten vluchten, naar wat wij nu aarde noemen.i.p.v dat wij voortgebracht zijn door de aarde!!En zijn we nu bezig weer hetzelfde te doen, als in een zeer vroege geschiedenis,die wij beleefden op een andere planeet.In ieder geval is leven taaier, dan men ooit had vermoedt.

Martin
Martin
10 jaren geleden

…… paNspermie ! ! !

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

3
0
We lezen graag je reactie!x