Binnenland

Kort geding tegen staat om mondkapjesplicht op scholen!

Help ons door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het gaat gebeuren. De stichting Ik Wil Gewoon Naar School spant een kort geding aan tegen de staat om de mondkapjesplicht op middelbare scholen ongedaan te maken. Ouders en andere belanghebbenden kunnen zich aansluiten.

Het is voor het eerst dat een rechtszaak tegen de staat gaat worden gevoerd vanwege de mondkapjesplicht, die per 1 december is ingegaan. De zaak wordt aangespannen door CKH Advocaten te Alkmaar namens twee ouderechtparen uit Purmerend en Almere en dient waarschijnlijk nog vóór de Kerst bij de rechtbank in Haarlem.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Heb je een kind op school – dat kan ook een neefje of nichtje of kleinkind zijn – of een ander belang – bijvoorbeeld omdat je als pedagoog vindt dat mondkapjes schadelijk zijn voor kinderen – dan kun je je aansluiten bij de stichting en meedoen met de rechtszaak. Je kunt de zaak ook steunen middels deze crowdfundingactie die de ouders zijn gestart. Het is een kostbaar eigen initiatief, dus bijdragen zijn welkom.

Op de Facebookpagina van de stichting kun je ook terecht met je persoonlijke ervaringen. Met name scholieren zelf worden uitgenodigd om van zich te laten horen. Ademvrij kent de initiatiefnemers overigens goed en steunt deze actie van harte.

Angst en wantrouwen

De ouders die deze zaak voeren, zijn eerst begonnen met een rechtszaak tegen de school van een van hun kinderen, in Purmerend. De school ging echter op het laatste moment overstag en besloot om de kinderen ook zonder mondkapje weer toe te laten. Dit is overigens niet het enige geval dat ons bekend is. Een vrije school in Nijmegen heeft inmiddels ook een kind toegelaten zonder mondkapje na protest van een van de ouders. Ongetwijfeld zal dat op meer scholen gebeuren.

Maar de ouders besloten het hier niet bij te laten. Vanwege het belang van alle schoolgaande kinderen in Nederland, hebben zij de zaak omgegooid en gericht op de Nederlandse staat, om de mondkapjesplicht op alle scholen ongedaan te maken. Zij doen dit omdat ze bezorgd zijn over het effect dat de mondkapjesplicht heeft op onze jeugd – en op onze maatschappij in het algemeen.

Op hun Facebookpagina schrijven zij dat het dragen van mondkapjes leidt tot gevoelens van angst en wantrouwen. De ongedwongen omgang tussen leerlingen onderling en leraren met de leerlingen wordt er door verstoord. En dat juist op een plek, de school, waar vertrouwen en geborgenheid centraal zouden moeten staan.

Zij voeren daarbij aan dat mondkapjes op geen enkele wijze daadwerkelijk bijdragen aan het voorkomen van verspreiding van het coronavirus. Daar zijn vrijwel alle experts het over eens – zie de talloze artikelen op Ademvrij.NU. Mondkapjes zoals ze door jongeren worden gedragen zijn al helemáál nutteloos tegen virusverspreiding. Het tegendeel is waar: ze vormen een bron van besmettingen, zowel van het coronavirus als van andere virussen en bacteriën. Ze kunnen ook andere nadelige gezondheidseffecten hebben.

De ouders maken zich daarnaast zorgen over het effect dat de mondkapjesplicht heeft op de ontwikkeling van de kinderen. Het wordt algemeen erkend dat de mondkapjesplicht een irrationele, niet-onderbouwde maatregel is, die alleen maar schijnveiligheid biedt, en het is heel kwalijk dat die desalniettemin aan kinderen (en andere burgers) kan worden opgelegd en dat zoveel mensen (inclusief leerkrachten!) dit accepteren. Dit belemmert de ontwikkeling van onze kinderen tot zelfstandig denkende mensen in een vrije, democratische maatschappij, stellen de ouders.

Rechten van het kind

CKH Advocaten heeft een dagvaarding opgesteld, waarin zij uitgebreid, aan de hand van talrijke bronnen, aantoont dat er voor de mondkapjesplicht geen enkele wettelijke of wetenschappelijke basis is. Zij stelt vast dat er geen bewijs is dat mondkapjes bijdragen aan het voorkomen van besmettingen en dat er veel bewijs is dat het dragen van mondkapjes schadelijk kan zijn.

CKH weet zich hierin gesteund door de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) die in een glashard advies aan de regering heeft geschreven dat de mondkapjesplicht in zijn geheel (dus niet alleen op scholen) in strijd is met onze fundamentele grondrechten en zou moeten worden herroepen.

De advocaten wijzen er in hun dagvaarding tevens op dat, op grond van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, bij alle maatregelen die kinderen betreffen, het belang van het kind voorop dient te staan. Zij noemen het “verbijsterend” dat “de rechten van kinderen in de coronacrisis overboord worden gegooid” en dat een pedagogische toets bij het beleid volledig ontbreekt.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ademvrij.NU.

5 60 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

58 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wappie
Wappie
3 jaren geleden

FANTASTISCH!!
Eindelijk ouders die opstaan tegen deze sadistische,mensonterende maatregel.
Er IS zoveel bewijs dat het dragen van een slavenmasker zeer schadelijk is voor de gezondheid dat geen enkele rechter dit naast zich neer mag leggen!!
Als ik kijk hoeveel mensen braaf alles doen wat onze fascistische overheid ze opdraagt dan vraag ik mij echt af,of deze mensen nog wel een eigen denkvermogen hebben.
Laat er alsjeblieft zo snel mogelijk een eind komen aan deze nu al tien maanden durende machtsgreep!!!
Veel succes toegewenst!!

PREDATOR
PREDATOR
3 jaren geleden

Op de Facebookpagina van de stichting kun je ook terecht met je persoonlijke ervaringen???Wedden van niet!!
Als die rechtzaak een beetje positief uitpakt dan word het echt wel eraf gehaald.Stel dat er nog meer rechtzaken komen dan..
Wat een zooitje zeg ..
Maar goed, zeker veel succes gewenst..Het eerste lichtpuntje

Joop
Joop
3 jaren geleden

Er zijn nog veel meer rechtzaken tegen de staat nodig !!!!!!

Burger
Burger
3 jaren geleden

Geweldig dat deze ouders een kortgeding tegen de staat aanspannen betreffende de mondkapjesplicht op scholen. Dit is de juiste weg, omdat een kortgeding tegen de school waarschijnlijk sowieso geen zin zou hebben gehad omdat het een opgelegde maatregel is vanuit de politiek. Heel veel succes! ben benieuwt naar de uitkomst.

Back to top button
58
0
We lezen graag je reactie!x