Mens en Dier

Volkskrant ‘pleegt karaktermoord’ op bezorgde burger die onthutsend gesprek had met RIVM

Help anderen door deze informatie met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Timmerman Peter Grootswagers plaatste op 30 september een opzienbarend filmpje op Facebook. “Schokkend telefoongesprek gehad met RIVM. Conclusie: de griep van 2018 was erger dan corona. Griepdoden worden als coronadoden weggeschreven, zelfs verkeersdoden,” schreef hij erbij. Het filmpje werd in 24 uur tijd zo’n 2 miljoen keer bekeken. De telefoon van Grootswagers ‘ontplofte’.

Het duurde niet lang voordat de media en de ‘factcheckers’ erop doken. “Fel gedeeld telefoongesprek werd niet met ‘RIVM-medewerker’ gevoerd,” kopte DPA Factchecking. De Volkskrant besteedde twee columns aan het gesprek. Columniste Lisa Bouyeure sprak op 2 oktober van een ‘onwaarschijnlijk telefoontje’ en Olaf Tempelman herhaalde enkele dagen later nog maar eens dat het ‘oplichterij’ was.

Grootswagers zou zijn ‘ontmaskerd’ door Bouyeure en hij zou niet het telefoonnummer van het RIVM hebben gebeld. Oftewel, het was een misleidend Facebookfilmpje, aldus Tempelman.

Uit het niks werd ik weggezet als leugenaar

De timmerman besloot de telefoonspecificatie op te vragen en wat blijkt? Hij heeft wel met het RIVM gebeld, en kan dat nu dus bewijzen. Plaatste de Volkskrant gelijk een rectificatie? Paste DPA Factchecking gelijk het oordeel aan? Niets van dat alles. Het filmpje is nog steeds voorzien van een waarschuwingslabel. “False Information. Checked by independent fact-checkers,” verschijnt er in beeld voordat je de video kunt bekijken. En de columns staan nog altijd op de website van de Volkskrant.

Aan tafel bij Café Weltschmerz legt Grootswagers uit dat hij tijdens het telefoongesprek deed alsof hij een beetje bang was in een poging wat meer informatie los te peuteren bij het RIVM. En dat lukte. “Het meest opvallende was dat [de medewerker] zei dat er nu ook griepdoden onder de noemer corona zullen verdwijnen.”

Grootswagers zag dat hij in de krant stond en vond het vreemd dat de Volkskrant voorafgaand aan de publicatie geen contact met hem had gezocht zodat hij kon laten zien dat hij had gebeld met het RIVM. “Uit het niks werd ik weggezet als leugenaar.”

Hij had niet de behoefte om daar op in te gaan

“Ik heb een paar keer gebeld met de Volkskrant, maar ik kreeg te horen dat er niemand op de redactie was. Ze konden me ook niet doorverbinden.” De timmerman kreeg het advies om ‘een e-mail te sturen’.

Ferdinand van der Neut, woordvoerder van het Algemeen Burger Collectief (ABC), nam contact op met Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant. Hij zei tegen Klok dat hij een primeur voor hem had omdat er bewijs is dat het telefoongesprek wel heeft plaatsgevonden. “Hij had niet de behoefte om daar op in te gaan,” zegt van der Neut. “Dat is heel jammer.” Hij wijst erop dat de Volkskrant hier de code van Bordeaux heeft geschonden, die een voorschrift biedt voor journalisten.

Klok baarde op 19 maart opzien door op de radio te zeggen dat ‘we als land één lijn moeten trekken’. “Natuurlijk volgen wij het RIVM kritisch. Maar het is gezond dat de samenleving experts heeft die het kabinet adviseren. Die mag je bekritiseren, maar niet ondermijnen. Dus je moet niet doen alsof elk advies van buiten evenveel waard is als dat van het RIVM.” Met andere woorden: we volgen de overheidslijn en bieden geen ruimte voor kritische berichten over het RIVM.

4.9 54 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
55 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Solo
Solo
2 jaren geleden

Schandalig , stiekem, smerig , gluiperig, en ronduit crimineel!
Laat Volkskrant maar liggen en bombarderen met klacht mails

rrr
rrr
2 jaren geleden

Ook de volkskrant hoort tot de goebbelsmedia, die leugens, onzin en desinformatie verkopen. De voornaamste inkomstenbronnen van dit type media zijn vnl. subsidies van de overheid, farmaceutische ondernemingen , gates-foundation etc. die een groot belang hebben het publiek van misinformatie te voorzien teneinde de huidige status quo te handhaven. Gewoon compleet negeren dus.

Ome jaap
Ome jaap
2 jaren geleden

Net als het A.D. en (opnieuw) Telegraaf, BNR en NPO foute nieuws brengers

Anti-Rutte
Anti-Rutte
2 jaren geleden

Snap ook echt niet dat Rutte nog niet gearresteerd wordt voor grootse misdaden tegen de menselijkheid,echt onbegrijpelijk hoe ze zo hun gang kunnen gaan.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

55
0
We lezen graag je reactie!x