Buitenland

Krant: “Meeste olie Islamitische Staat gaat via Koerdisch gebied en man genaamd ‘oom Farid’ naar Israël”

Help ons door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Israël is de grootste afnemer van olie van de Islamitische Staat (IS). Dat meldt nieuwssite al-Araby al-Jadeed, ook uitgever van een veel gelezen krant die in het Arabisch en het Engels verschijnt. De krant zegt een smokkelnetwerk te hebben ontdekt dat vele duizenden vaten olie aan Israël levert.

Koerdische en Turkse smokkelaars zouden de olie uit Syrië en Irak transporteren en vervolgens tegen bodemprijzen verkopen. Verschillende tussenpersonen zouden betrokken zijn bij de aankoop en het transport van de olie. Jeruzalem ontkent de beschuldigingen.

De meeste olie is afkomstig uit twee olievelden in Irak en Deir ez-Zor in Syrië en wordt vervoerd naar de Koerdische stad Zakho, die grenst aan Turkije. Israëlische en Turkse handelaren bieden daar op de olie die binnenkomt.

Op het moment dat er een prijs is afgesproken, wordt de olie getransporteerd naar de Turkse stad Silopi. “Meestal wordt de olie getransporteerd van Turkije naar Israël,” aldus de krant.

‘Ongefundeerde sciencefiction’

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van ‘ongefundeerde sciencefiction’.

Volgens persbureau AP heeft IS vrijwel alle Syrische olievelden in handen. De olie wordt voornamelijk naar Turkije gesmokkeld en levert zo’n 50 miljoen dollar per maand op. Rusland claimt dat Turkije onlangs een Russisch gevechtsvliegtuig heeft neergeschoten om de illegale oliehandel met IS te beschermen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei bereid te zijn om af te treden als Rusland met bewijs over de brug komt.

Woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova zei dat Rusland enige tijd geleden al informatie had waaruit blijkt dat Turkije olie koopt van IS, maar ervoor heeft gekozen om die informatie niet openbaar te maken.

Oom Farid

De belangrijkste Israëlische tussenpersoon is volgens al-Araby al-Jadeed een Grieks-Israëlische man genaamd dr. Farid Hajji Farid of ‘oom Farid’, die meestal wordt vergezeld door twee gespierde mannen in een zwarte Jeep Cherokee. De krant voegde toe dat het te gevaarlijk is om een foto van Farid te maken.

In augustus onthulde de Financial Times al dat Israël 75 procent van zijn olie haalt uit Koerdistan. In de afgelopen maanden heeft het land voor bijna een miljard dollar aan olie geïmporteerd uit de regio.

[Times of Israel]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
Peter
Peter
7 jaren geleden

Nog maar eens een rede om van de vuile fossiele rommel vanaf te raken

Droogtrommel
Droogtrommel
7 jaren geleden

Hoe dacht de financial times dat de Israeliers de olie vanuit Koerdistan in Israel krijgen? Dat kan volgens mij alleen via Turkije.

kontjes bloot
kontjes bloot
7 jaren geleden

En……….via welke banken gaan de transakties?
De Rothschild banken!
Dit is te vinden op andere news outlets.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

4
0
We lezen graag je reactie!x