Homepagina » Buitenland » Facebookbaas Mark Zuckerberg geeft bijna zijn hele fortuin weg… aan zichzelf
Facebookbaas Mark Zuckerberg geeft bijna zijn hele fortuin weg... aan zichzelf

Facebookbaas Mark Zuckerberg geeft bijna zijn hele fortuin weg… aan zichzelf

Topman Mark Zuckerberg van Facebook heeft de geboorte van zijn dochter aangegrepen om een miljardenfonds op te richten voor goede doelen. In de loop van zijn leven stopt Zuckerberg 99 procent van de aandelen van Facebook in de stichting. Die hebben op dit moment een waarde van 45 miljard dollar.

De stichting heeft de naam Chan Zuckerberg Initiative gekregen. De komende drie jaar wordt maximaal 1 miljard dollar per jaar in de stichting gestoken. Zuckerberg houdt de beslissende stem in zijn bedrijf. “Ik blijf de topman van Facebook voor vele, vele jaren.”

Critici wijzen erop dat Zuckerberg een dubbele agenda heeft. Het Chan Zuckerberg Initiative is namelijk geen non-profitorganisatie, maar een bedrijf dat privaat investeert en dus winst kan maken.

Belastingvoordeel

Michael Maiello van The Daily Beast merkt op dat Zuckerberg goed kan profiteren van zijn eigen ‘liefdadigheid’. Hij wijst op onderzoek van econoom David Yermack die stelt dat directeuren vaak bijbedoelingen hebben als ze fondsen oprichten: ze blijven indirect eigenaar van hun bedrijf, maar omzeilen tegelijkertijd veel regels en wetgeving.

Het ‘goede doel’ neemt het kapitaal over van Facebook en omdat Zuckerberg aan het hoofd van de stichting staat, blijft het geld in zijn handen. Bovendien wordt het belastbare inkomen van de topman lager waardoor hij minder belasting hoeft te betalen. En de ‘schenkingen’ die hij aan zichzelf doet zijn ook nog eens aftrekbaar.

Pr-stunt

Mogelijk heeft hij dit trucje afgekeken van de steenrijke familie Ford, die in de jaren dertig hetzelfde deed door de Ford Foundation op te richten. Zuckerberg zegt vooral te willen investeren in onderwijs. Volgens de critici gaat het hem daarbij vooral om de uitbreiding van het marktaandeel van Facebook.

Het Chan Zuckerberg Initiative lijkt dus vooral een slimme pr-stunt te zijn. De hele wereld ziet Zuckerberg nu als filantroop die zijn fortuin weggeeft aan het goede doel, terwijl hij het meeste van zijn geld gewoon behoudt.

[Says]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Frans schreef:

  Alles om de belasting te ontduiken.

  16 likes
 • pleiadian schreef:

  Wie een hond wil slaan vindt altijd wel een stok. Ik geloof in zijn goede bedoelingen.

  1 likes
 • Johan schreef:

  Inspelen op de acterlojkheid van het grote deel van de mensheid is makkelijk.

  Er wordt alleen wat gedaan met de opbrengsten wat van de belasting afgetrokken kan worden.

  Met andere woorden, de inwoners van de VS die denken dat Mark Zuckerberg een filantroop is, begrijpen niet dat hij hun juist aan het bestelen is en dat zij meer belasting moeten betalen voor zijn leuke projecten.

  Dit geldt ook voor het fonds van Bill Gates en zijn vrouw, met de ene hand investeren in bedrijven die de mens schade toebrengen wat flinke winsten oplevert en met de andere hand de leer van eugenica uitvoeren en zeggen dat dit ten goede van de mensheid is.

  Een artikel uit 2007 in de LA times:

  http://www.latimes.com/news/la-na-gatesx07jan07-story.html

  9 likes
 • lust voor lij schreef:

  Alles nep, zelfs zo nep dat je je gaat afvragen of die vrouw van hem wel zijn vrouw is en de baby helemaal niet van hem is. Heel klef en totaal zielig hoe het grote publiek voor achterlijk wordt versleten met deze opgeklopte zoetigheden. Maar de wereld van geld ziet er geheel anders uit dan men ons wil laten geloven, de wereld van het grote zakengeld is keihard en gaat als het moet over lijken, was het niet zo dan had mierzoete Zuikerberg als zogenaamde filantroop zijn geld op een geheel andere manier kunnen verdelen door het weg te geven aan stichtingen over de gehele wereld. Maar liever stopte hij zijn vermogen in zijn eigen beveetje met alle voordelen van dien.

  2 likes
  • Strijdervoorvrijheid schreef:

   Nou lust voor lij, jij bent naar mijn mening nog stommer als een carrot, heb jij nog steeds niet door dat al die stichtingen over de gehele wereld nog rotter dan rot zijn, dan komt het geld van die Mark gewoon in de zakken van die bobo’s die die stichtingen runnen. Nee hoor, Mark heeft gewoon gelijk ik zou het zelf ook zo doen en af en toe mezelf aan salarisje uitbetalen, en niets maar dan ook niets van die goede doelen vertrouwen. Kijk maar eens naar al die water projecten in Africa jij en ik en nog meer stommerds hebben er geld aan gegeven vele miljarden sedert de jaren 60, als jij en ik nu van het noorden van Africa naar het zuiden gaan wandelen, dan hoor je geen voet te kunnen verplaatsen zonder je poten te stoten aan een waterpomp wat gewoon niet het geval is. Vraagje waar is dat geld dan gebleven.

   4 likes
   • lust for life schreef:

    Zuikerberg kan doen met zijn poen wat hij wil, ‘t is zijn poen, niet waar. En een leuke liefdadigheidsconstructie waarmee hij belasting kan omzeilen doet het altijd goed bij het grote publiek en schijnbaar lukt het hem ook nog om mensen zoals jij wijs te maken dat zijn stichting de enige echte goede doelen stichting is. Grappig om te lezen hoe mensen zichzelf voor de gek houden.

    1 likes
    • lust for life schreef:

     …Het grote kwaad zit ‘m natuurlijk in de corporatistische overheid en politiek die exact weten hoe ze burgers, spaarders (de zogenaamde rijken), werkende en kleine ondernemers, tot op de laatste cent zonder pardon weten uit te kleden/af te persen, eventueel aangevuld met boetes, confiscatie of gevangenisstraf. De multinationals, de grote vrienden van overheden geeft men alle ruimte, mogelijkheden en voldoende macht om telkens ergens hun winsten veilig te stellen en geen of nauwelijks belasting af te dragen via allerlei constructies. Belasting is en blijft gewoon ordinaire diefstal, maar de massa die men dwingt te betalen zou vele malen minder hoeven te worden afgeperst als multinationals of superrijken geen mogelijkheden hadden voor ontwijking via allerlei vreemdsoortige constructies.

     1 likes
 • Kat de Tas schreef:

  Gelukkig hoef ik geen Facebookaccount meer aan te maken om te kunnen zeggen dat deze jonge man slechts profiteert van onze stupiditeit.

  6 likes
 • Kalki schreef:

  De onwetenden zijn makkelijk om de tuin te leiden.

  5 likes
 • TheLightpoint schreef:

  Hij kan het ook niet doen.
  Is dat dan beter volgens de over cynische betweters hier?
  Nee, natuurlijk niet, want het is nooit goed.
  Linksom, rechtsom, rechtdoor of omhoog, achterlangs….
  Niemand deugt, iedereen is fout en streeft alleen macht en geld na.
  ….. Sorry, jij niet, jij bent goed en doorziet alles.
  Alleen komt het niet op tv.
  En jij ook niet, omdat je kennelijk iets niet helemaal goed doet.
  Maar daarvoor is er ninefornews.nl.
  Waar je al je verbittering, frustraties en complottheorieën naar hartelust kunt dumpen.
  Gefeliciteerd met jezelf!

  1 likes
  • exegese schreef:

   Als jij, @TheLightpoint liever alles voor zoete koek slikt, dat kan en dat mag hoor maar lees dan gewoon net als al die andere schapen De Televaag en kijk naar de NOS Leugendienst als jij je daar beter bij voelt. Er is toch niemand die jou dwingt hier rond te neuzen, schijn je lichtje gewoon ergens anders op en je hebt nergens last van. Succes en sterkte.

   1 likes
   • Antonio schreef:

    klopt Lightpoint, hij kan het ook niet doen, maar hij doet het nu wel. Of dit een truc is om meer winst te maken of dat hij het meent zal in de toekomst blijken uit het uitgaven patroon van zijn foundation. Pas dan kun je een oordeel vormen, dat nu al doen is slechts een vooroordeel.

    En Exegese waarom ben jij van mening dat iemand die een ander geluid laat horen dan jij wilt hier niet thuis hoort? Waarom scheldt je iemand uit voor schaap?

    0 likes
    • exegese schreef:

     @Antonio schreef: En Exegese waarom ben jij van mening dat iemand die een ander geluid laat horen dan jij wilt hier niet thuis hoort? Waarom scheldt je iemand uit voor schaap?

     @TheLightpoint geeft in duidelijke taal weer zich groen en geel te ergeren aan de cynische betweters hier, die dit forum alleen gebruiken om hun verbittering, frustraties en complottheorieën te ventileren. Dat laat maar ruimte voor een éénduidige conclusie: nl. dat men zich beter kan vinden in wat de mainstream media te melden heeft. Als een ander mag vinden dat wij hier cynische betweters en gefrustreerde complogekkies zijn, mag ik het dan schaapachtig vinden dat je alles wat men op tv en radio zegt voor zoete koek slikt ? Ik vraag me dan ook eerlijk en oprecht af wat je hier dan zoekt, of je moet de illusie hebben het gros hier te kunnen bekeren tot de zogenaamde waarheid van de NOS-leugendienst.
     Weinig kans kan ik u melden.

     0 likes
     • TheLightpoint schreef:

      Even voor de helderheid, ik erger me in het geheel niet.
      Wil alleen een spiegel voorhouden aan zij die blijkbaar niet kunnen
      geloven dat iemand iets kan doen uit goedheid.
      En nee, slik zeker niet alles voor zoete koek, ben niet debiel.
      “Mark Facebook” zal dit best ook wel voor een deel uit eigenbelang doen.
      Al is het maar om zich goed of beter te voelen.
      Tot slot Exegese, de zogenaamde mainstream media zullen niet alleen
      onzin verkomen, alles en iedereen is gekleurd.
      Ook jij, en jij hebt niet eens de keuze om miljarden weg te geven.
      Nee….. Ik ook niet;-)

      Peace

      0 likes
 • Brianwashed schreef:

  In de film had hij een sneaky karakter. Hij kan ook voor daklozen in Amerika iets doen maar ja…

  Ik vertrouw op zijn goedheid…

  1 likes
 • Silber eye schreef:

  Slimme jongen met een goed hart, als zijn plannen niet gedwarsboomd worden dan zullen vele kansarme mensen geholpen worden.
  Hopelijk zullen deze mensen op hun beurt de wereld laten zien dat mensheid nog niet verloren is.

  1 likes
 • Vleigenier schreef:

  BETER LEZEN:

  Mister Facebook heeft inmiddels ook gereageerd op de kritiek. Hij geeft toe dat hij met de constructie inderdaad winst voor zichzelf kan maken, maar geeft aan dat hij die winst opnieuw zal investeren ‘om de wereld een stukje beter te maken’.

  0 likes
 • karel schreef:

  Wat had je nu gedacht ? liefdadigheid , hahaha

  1 likes
 • karel schreef:

  Wat had je nu gedacht ? liefdadigheid , hahaha

  1 likes
 • TheLightpoint schreef:

  En wanneer je over “schapen” spreekt Exegese.
  Jij gelooft kennelijk alleen in degene die jouw meningen en opvattingen deelt.
  Ik niet, ik sta open voor een breder beeld.
  Daarom kom ik hier ook af en toe een kijkje nemen.
  Schapen komen hier niet.
  Wat minder vijandig en zuur kijken en reageren zou voor de mensen om je heen fijn zijn Exegese.
  En uiteindelijk voor jezelf ook.
  Wanneer je alleen deze toon aan kunt slaan, gelieve niet meer reageren op mij.
  Doe je dat wel, prima, neem ik je in elk geval niet serieus meer.

  0 likes
 • x

  Check Also

  facebook

  ‘Onafhankelijke’ factcheck-raad van Facebook gedomineerd door miljardair George Soros

  Sinds kort heeft Facebook een toezichtsraad, een ...

  rijkste mannen

  De 5 rijkste mannen van de 20e eeuw. Bezos en Gates vallen in het niet bij dit lijstje

  Wat hebben John D. Rockefeller, Nicolaas II ...

  >