Buitenland

Facebookbaas Mark Zuckerberg geeft bijna zijn hele fortuin weg… aan zichzelf

Help ons door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Topman Mark Zuckerberg van Facebook heeft de geboorte van zijn dochter aangegrepen om een miljardenfonds op te richten voor goede doelen. In de loop van zijn leven stopt Zuckerberg 99 procent van de aandelen van Facebook in de stichting. Die hebben op dit moment een waarde van 45 miljard dollar.

De stichting heeft de naam Chan Zuckerberg Initiative gekregen. De komende drie jaar wordt maximaal 1 miljard dollar per jaar in de stichting gestoken. Zuckerberg houdt de beslissende stem in zijn bedrijf. “Ik blijf de topman van Facebook voor vele, vele jaren.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Critici wijzen erop dat Zuckerberg een dubbele agenda heeft. Het Chan Zuckerberg Initiative is namelijk geen non-profitorganisatie, maar een bedrijf dat privaat investeert en dus winst kan maken.

Belastingvoordeel

Michael Maiello van The Daily Beast merkt op dat Zuckerberg goed kan profiteren van zijn eigen ‘liefdadigheid’. Hij wijst op onderzoek van econoom David Yermack die stelt dat directeuren vaak bijbedoelingen hebben als ze fondsen oprichten: ze blijven indirect eigenaar van hun bedrijf, maar omzeilen tegelijkertijd veel regels en wetgeving.

Het ‘goede doel’ neemt het kapitaal over van Facebook en omdat Zuckerberg aan het hoofd van de stichting staat, blijft het geld in zijn handen. Bovendien wordt het belastbare inkomen van de topman lager waardoor hij minder belasting hoeft te betalen. En de ‘schenkingen’ die hij aan zichzelf doet zijn ook nog eens aftrekbaar.

Pr-stunt

Mogelijk heeft hij dit trucje afgekeken van de steenrijke familie Ford, die in de jaren dertig hetzelfde deed door de Ford Foundation op te richten. Zuckerberg zegt vooral te willen investeren in onderwijs. Volgens de critici gaat het hem daarbij vooral om de uitbreiding van het marktaandeel van Facebook.

Het Chan Zuckerberg Initiative lijkt dus vooral een slimme pr-stunt te zijn. De hele wereld ziet Zuckerberg nu als filantroop die zijn fortuin weggeeft aan het goede doel, terwijl hij het meeste van zijn geld gewoon behoudt.

[Says]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Frans
Frans
8 jaren geleden

Alles om de belasting te ontduiken.

Johan
Johan
8 jaren geleden

Inspelen op de acterlojkheid van het grote deel van de mensheid is makkelijk.

Er wordt alleen wat gedaan met de opbrengsten wat van de belasting afgetrokken kan worden.

Met andere woorden, de inwoners van de VS die denken dat Mark Zuckerberg een filantroop is, begrijpen niet dat hij hun juist aan het bestelen is en dat zij meer belasting moeten betalen voor zijn leuke projecten.

Dit geldt ook voor het fonds van Bill Gates en zijn vrouw, met de ene hand investeren in bedrijven die de mens schade toebrengen wat flinke winsten oplevert en met de andere hand de leer van eugenica uitvoeren en zeggen dat dit ten goede van de mensheid is.

Een artikel uit 2007 in de LA times:

http://www.latimes.com/news/la-na-gatesx07jan07-story.html

pleiadian
pleiadian
8 jaren geleden

Wie een hond wil slaan vindt altijd wel een stok. Ik geloof in zijn goede bedoelingen.

lust voor lij
lust voor lij
8 jaren geleden

Alles nep, zelfs zo nep dat je je gaat afvragen of die vrouw van hem wel zijn vrouw is en de baby helemaal niet van hem is. Heel klef en totaal zielig hoe het grote publiek voor achterlijk wordt versleten met deze opgeklopte zoetigheden. Maar de wereld van geld ziet er geheel anders uit dan men ons wil laten geloven, de wereld van het grote zakengeld is keihard en gaat als het moet over lijken, was het niet zo dan had mierzoete Zuikerberg als zogenaamde filantroop zijn geld op een geheel andere manier kunnen verdelen door het weg te geven aan stichtingen over de gehele wereld. Maar liever stopte hij zijn vermogen in zijn eigen beveetje met alle voordelen van dien.

Back to top button
28
0
We lezen graag je reactie!x