Homepagina » Gezondheid » Je kunt gerust 8 eieren met fipronil per dag eten. Ondertussen mag dit dodelijke product nog wel worden verkocht
Je kunt gerust 8 eieren met fipronil per dag eten. Ondertussen mag dit dodelijke product nog wel worden verkocht

Je kunt gerust 8 eieren met fipronil per dag eten. Ondertussen mag dit dodelijke product nog wel worden verkocht

Tabak en sigarettenrook bevatten meer dan 4000 chemische ingrediënten die schadelijk zijn, maar toch worden sigaretten nog gewoon verkocht. Fipronil leidt bij lage doses niet tot gevaren, maar toch worden eieren op grote schaal uit de schappen gehaald.

De kranten staan er vol van, Kamerleden komen vervroegd terug van vakantie en eieren worden massaal vernietigd.

Maar loop je risico als je eieren met fipronil eet? Toxicoloog Jan Tytgat stelt dat iemand van 50 kilogram dagelijks gerust acht eieren kan eten.

Laag

Fipronil is bij lage doses niet gevaarlijk, maar kan bij hoge doses problemen opleveren voor nieren, lever en schildklier.

Het risico op fipronilbesmetting lijkt erg klein omdat de dosis in de besmette eieren laag blijft. Dat wil uiteraard niet zeggen dat de stof in eieren thuishoort, aldus expert tabakspreventie Luk Joossens

“Maar waarom laat de overheid de tabaksindustrie nog altijd ongemoeid? Waarom mag er reclame worden gemaakt voor een product dat minstens 70 kankerverwekkende stoffen bevat?” vraagt hij zich af.

Strijd

Tabak is verantwoordelijk voor jaarlijks duizenden doden en honderdduizenden ziektegevallen. Het is het enige product dat bij normaal gebruik één op de twee gebruikers doodt, merkt Joossens op.

Er liggen sinds vorig jaar plannen tegen tabak, maar die worden niet uitgevoerd. De economische belangen wegen zwaarder dan die van de volksgezondheid.

Iedereen lijkt zich druk te maken om fipronil, maar de overheid zou dringend de strijd moeten aangaan tegen de tabaksindustrie en de één miljoen tabaksdoden die zij al heeft veroorzaakt, besluit Joossens.

[Knack]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Sé Paratist schreef:

  Meer dan drie kwart van wat er in je supermarkt wordt verkocht zitten ingrediënten in waar je ziek van wordt, wat de hersenen aantast of wat anderszins slecht voor je gezondheid is.
  In het artikel wordt tabak aangehaald, maar wat te denken van allerlei E-nummers in zo ongeveer alle producten.
  Dat deze eieren nu volkomen onterecht uit de schappen worden gehaald is om het gewone klootjesvolk (de NOS kijkers en Telegraaf lezers) te laten zien hoe “serieus” de overheid onze gezondheid neemt. Hiermee groeit het vertrouwen van de gemiddelde consument en kunnen wij weer van voren af aan beginnen om onze NOS kijkende kennissen te overtuigen dat de werkelijkheid toch anders in elkaar zit…

  31 likes
  • Strijdervoorvrijheid schreef:

   ‘Wonderlijk zo’n snel werkend apparaat’, maar het is alweer enige tijd geleden dat ik in een winkel in de Scheldestraat een van hun dagverse specialiteiten bestelde, een hamburger, deze werd werkelijk voor je neus uit een verse bal gehakt gedraaid, je weet wel met in een goede verhouding van wat zout,peper,een blaadje peterselie, zoals het hoort op een vers uit hun eigen bakkerij gebakken broodje met een blaadje sla tomaatje uienringen uitgeserveerd, werkelijk niet te versmaden. Kom ik na twee maanden weer in de winkel, trof ik daar op een paal een bericht op een a4tje, wat stond er op; “Tot ons groot verdriet en spijt kunnen wij u onze lekkere vers gemaakte hamburger niet meer serveren, want wij moeten er van de warenwet een stof doorheen roeren waarvan wij niet weten of dat wel goed is voor u!” Dus werkelijk waren zij er binnen 2 maanden als de kippen bij met dreigementen en allerlei bestuursrechtelijke boetes om deze bakkerij te dwingen hun hamburger te vergiftigen met allerlei stoffen die je (geloof me) niet binnen wil krijgen. Hoe is het dan mogelijk met ‘dat snelle apparaat’, dat heel Nederland en omstreken al 2 jaar lang (als het niet nog langer is) fipronil eieren te vreten krijgt? Conclusie, de overheid houd zich met dat snelle apparaat d.m.v. dit soort stoffen, naar mijn mening alleen maar bezig met moord met voorbedachte rade waarbij de mensen nog ondragelijk moeten lijden ook. Doe Maar zong het al “Ben je in deze chaos wel wakker om dat gajes te controleren.

   20 likes
 • Louise schreef:

  Sigaretten kunnen dodelijk zijn, maar wordt veel aan verdiend door de overheid, dus die gaan er niet uit…….Iedereen die huisdieren heeft of gehad hadden vroeger vlooienbandjes om, dus heb ik al meer Friponil aan m’n handen gehad dan dat er in een ei zit, toch eet ik geen ei en kip, omdat het gewoon niet in je voeding hoort……klaar , ik moet er als consument vanuit kunnen gaan dat voedsel veilig is………en dan koop ik notabene Biologisch……… Hoop dat die bio industrie eens op de schop gaat……..nou lees ik in diverse kranten, wat Dierenartsen en toxologen ervan vinden……..daar word je ook niet vrolijker van……. Kortom we worden weer met ons neus op de feiten gedrukt….er zijn teveel mensen en die eten teveel, tja dan krijg je toestanden ……en we moeten er ook nog flink aan verdienen …….dus is het wachten op de volgende affaire, die natuurlijk ook niet schadelijk is voor onze gezondheid …….. Van wantrouwen kan je trouwens ook ziek worden, dat is negatieve energie, maar daar zal niemand zich wat van aantrekken…..

  6 likes
  • AlbertV schreef:

   Beste Louise,
   Waarom horen kip en ei niet in onze voeding? Wij zijn geschapen of geëvolueerd als omnivoren, het is niet anders (Genesis 1; 31 God bekeek alles wat Hij gemaakt had, en Hij zag dat het heel goed was.)
   Helaas zijn kip en haar eieren bijzonder goede voedingsbronnen voor ons, mits er niet mee geknoeid is, dus biologisch of uit eigen kippenren.
   Natuurlijk zijn planten, vruchten en noten ons hoofdvoedsel maar regelmatig dierlijk materiaal eten is gezond.
   Als je vegetariër bent of wilt worden zul je donders goed moeten opletten dat je de stoffen binnenkrijgt die in vlees makkelijk voor handen zijn.

   9 likes
   • helder schreef:

    Iedereen mag eten wat hij goeddunkt, maar ben je ooit wel eens in zo”n kippenstal geweest of kistkalveren gezien? Of zien en horen mensen hoe er met deze levende wezens wordt omgesprongen? Vlees kan goed en ook smakelijk zijn maar bio-industrie kan naar mijn mening niet. Daar moet iets gaan veranderen.

    3 likes
    • ne0tec schreef:

     Ik werk zelf in de automatisering en gelukkig niet in dit soort processen, maar wel collegae welk gedetailleerde verhalen erover kunnen vertellen. Ik krijg er kippenvel van, het is werkelijk te ziek voor woorden. En wat je zegt, bio-industrie kan niet, dit is gewoon een oxymoron.

     Al goed, deze industrie’en zijn in het belang van de gehele economie, dit zal helaas niet snel veranderen. Het kan alleen veranderen als wij ‘de consumenten’ bewuster worden en daardoor aan de rem trekken door veel minder vlees te eten, en uitsluitend goed eerlijk vlees direct bij de boer kopen or whatever en daar ook een eerlijke prijs voor betalen.

     2 likes
   • ne0tec schreef:

    Kleine aanvulling, tegenwoordig zijn wij bewust van veel dingen. Evenals onze grootschalige vleesconsumptie, welk weliswaar door onze strot wordt geduwd als heel normaal, iedere dag een stukje vlees en dit sinds de industrialisatie. Als we terug kijken naar vroeger, dat we aten wat van het land kwam (lokaal) was het een waar feest als er bijv. een koe zijn beste tijd had gehad en werd geslacht. Zeker voor de wintertijd was het een belangrijke zaak dat de keihard werkende mens goed at.

    Zelf eet ik beperkt vlees. Als ik flink in de weer ben met klussen, dan trek ik de week echt niet op wat vega schotels.

    Terugkomend op het verhaal. Nu is het een ‘hype’ om vega te zijn/worden, omdat de meeste het zo zielig vinden voor het diertje en dat is zeker zo als we kijken hoe het er nu aan toe gaat in de industrie. Walgelijk!

    Kortom, ja we zijn omnivoren, alleen we hebben het zelf in de hand hoe we dit pad bewandelen.

    Oja en de bovengenoemde hype wordt gestuurd vanuit de overige industrie’en, welk dingen verzinnen zoals ‘het hoort niet in onze voeding thuis’ of 1 of andere instituut welk daar toch zijn voordeel uit kan halen.

    4 likes
   • Spirit_himalaya27 schreef:

    AlbertV
    Hoezo is God een hij? Heb je God gezien ofzo?

    0 likes
  • blub schreef:

   Wat leest dat…. vervelend…. al die….. puntjes….

   8 likes
 • vegancyclist schreef:

  Een ei is sowieso ongezonde zooi, met of zonder fipronil!

  4 likes
  • Tim schreef:

   Normale, logische mensen onderbouwen hun mening i.p.v random sh*t te roepen.

   12 likes
   • Vegancyclist schreef:

    Tim: gewoon wat roepen is soms even lekker. Is gewoon normaal en logisch. Desalniettemin is mijn uitspraak geen random sh!t maar zit er toch zeker wetenschap achter.

    EATING 1 EGG PER DAY IS JUST AS BAD AS SMOKING 5 CIGARETTES PER DAY FOR LIFE EXPECTANCY

    Greger, M.D, Michael “Eggs vs. Cigarettes in Artherosclerosis”. NutritionFacts.org video. Volume 12. March 11th, 2013

    Baer, Heather J, et al “Risk Factors for Mortality in the Nurses’ Health Study: A Competing Risks Analysis”. American Journal of Epidemiology. Vol. 173, No. 3

    Spence, J. David, et al “Egg yolk consumption and carotid plaque”. Artheroslcerosis xxx (2012) 1-5

    Bedankt voor je feedback 🙂

    0 likes
    • eggs schreef:

     Mijn vader at elke dag 1 rauwe kippen ei, mijn vader is 86 jaar geworden, wat zijn kippen eieren toch slecht voor de mens he? 🤔

     3 likes
    • ne0tec schreef:

     Dit stukje wetenschap is berust op het zogenaamde cholesterol fabeltje en bovendien is het onderzoek uitgevoerd in canada, waardoor ik het statistische model nog slechter kan inschatten door alle variabelen welk jezelf in je achterhoofd dient te houden bij het lezen van zulke publicaties.

     Ik ben in ieder geval al afgehaakt na het volgende gelezen te hebben over dit onderzoek;

     ‘ The average American consumes about 247 eggs every year. This is over 40 percent more than the world per-capita average. Because egg yolks are loaded with cholesterol, a known risk factor for coronary artery disease and heart attacks, they are as dangerous as cigarettes according to scientists.’

     Het beruchte hele verhaal rondom statines / cholesterol is onzin. Puur dik verdien model. Het cholesterol wat je aders doet dichtplakken is doordat je lichaam je vaten probeert te helen door als het ware de binnenkant de bepleisteren. De oorzaak (zoek zelf maar op) komt door heel iets anders. Maar zo denkt de wetenschap niet, deze denken in short-term solutions. Tuurlijk, wordt het probleem van adervernauwing minder doordat het cholesterol afneemt, maar dan ‘9 van de 10’ mensen krijgen last van bijv hersenbloedingen, waarom, omdat de vaten lek zijn en feitelijk dicht zaten geplakt door het aanwezige cholesterol.

     1 likes
    • Roy schreef:

     Heb je ook een link naar een artikel van een onafhankelijke bron en dan ook Peer Reviewed.. of heb je alleen links van veganisten?

     0 likes
  • Joke Janssen. schreef:

   Ei is net heel gezond, bv; Je kan als mens niet het plantje het Afrikaantje eten, die veel voedingsstoffen bevatten tegen nacht blindheid. Maar een kip kan het Afrikaantje wel eten zonder er ziekvan te worden en als de kip dit plantje eet, zit het stof die ervoor zorgt dat je nodig hebt tegen het nachtblindheid in het eigeel van de kip.
   Als je een kip hebt die lekker buiten vele kruiden en andere planten kan eten, zal je zeker te weten gezonde eieren hebben die goed is voor je lichaam.

   7 likes
 • Arwijn schreef:

  Laat rokers met rust! Die achterlijke bedreigingen die op de pakjes staan tegenwoordig zijn al een psychologische aanval genoeg! Drugs verbieden heeft geen zin! Het is nuttiger om onderscheid te maken tussen schone en gesaucete tabak. Het zijn vaak de toegevoegde chemicalien die het extra schadelijk maken. Van oorsprong is tabak een medicinale plant met vele voordelen. Met Kettingroken echter is de medische voordeel ver te zoeken. Het beste is eigenlijk om zelf je tabak plant te kweken op biologische wijze.

  7 likes
  • Joke Janssen. schreef:

   Je kan ook andere planten roken die zelfs dan gezonder zijn voor je lichaam als tabak bv; munt, salie, bladeren van de vlier of bramen of de groende bladeren van de roos en vergeet niet de koningkaars. Deze planten kan je gewoon roken. En door deze planten te mengen kan je iedere keer een andere lekkere smaak roken.

   5 likes
 • Kees Vermeulen schreef:

  Tabak en fipronel , tuurlijk tabak is niet gezond , maar roken plus die eieren eten sorry daar begin ik niet aan .

  2 likes
 • weg met ons schreef:

  Waren er geen(politieke) issues rond pluimveebedrijven? Hoe toevallig kun je met moord en brand schreeuwen dat er een probleem is met eierenen zo de sector de nek omdraaien en er een aardige uitdunning kan plaatsvinden.En gif? Gif wordt rijkelijk over de eetbare plantjes gespoten en fruit niet te vergeten. En roken ongezond? Waarom worden verstokte rokers dan vaak toch zo oud?

  7 likes
  • densie schreef:

   Goeie van je! Ik rook 52 jaar! Ondersteun mezelf wel met Vegan zijn en supplementen..en ik heb een heel diep vertrouwen…zou eerlijk gezegd wel willen stoppen nu, maar durf niet, hihi…
   Nisargadatta werd er 87 mee…wel keelkanker op het laatst… oh puntjes!!!

   en verder wil ik zeggen dat de Oekraine graag eieren af wil zetten, hier in Europe….kun je ook even over nadenken…

   namaste

   3 likes
 • Oskaar schreef:

  Gesponsord door de pluimveesector?……

  2 likes
 • Hendrik schreef:

  Doe mij maar een stukje vlees,met mate natuurlijk en van de kleine Ambachtelijke slager.

  http://marialourdesblog.com/foeten-als-geschmacksverstaerker-menschliche-koerperteile-als-lebensmittel-zusatz/

  2 likes
 • dna schreef:

  Lijkt wel verzekeringsfraude met een ritualistisch tintje

  1 likes
 • Coldshot schreef:

  1 op de 2 rokers gaan er dood aan volgens Joosens.. Hoezo leugens en propaganda?? (deze idioot neemt toch niemand serieus ?) Hij laat zich alleen maar voor het karretje van de roverheid spannen die, nu ze het schapenvolk bang gemaakt hebben en denken brede steun te hebben erg veel geld binnenslepen over de ruggen van rokers waarvan velen nu behoorlijk grote financiele problemen krijgen … en later heel duur worden voor de maatschappij.

  1 likes
 • War on Error schreef:

  Je eet veel meer eieren dan we ons bewust zijn. Onzichtbaar in koek, ijs, verwerkte producten.

  Kort onderzoek leert dat dit insecticide wereldwijd ruime toepassingen kent.

  De zaak kwam (pas) aan het rollen door strafrechtelijk onderzoek in België (mogelijk had Nederland het juist in de doofpot willen stoppen).
  En dan als zo vaak, slaat Nederland door. zoals asbestsanering in Utrecht Overvecht – totaal hysterisch doen.

  an investigation by Belgian police led to the discovery of 6 cubic meters of fipronil that Poultry Vision had imported from a chemical manufacturing company in Romania.[37][38] https://en.wikipedia.org/wiki/Fipronil

  Fipronil is registered and sold in more than 70 countries for use on more than 100 crops, primarily corn, rice, potatoes and small grains. July 7, 2010 Matt HopkinsPosted By: Matt Hopkins http://www.agribusinessglobal.com/agrichemicals/insecticides/fipronil-courting-controversy/

  A widely used insect nerve agent that harms bees [fipronil] will be banned from use on corn and sunflowers in Europe from the end of 2013, https://www.theguardian.com/environment/2013/jul/16/eu-fipronil-ban-bees

  Crop Protection USA
  At the heart of Regent is the active ingredient fipronil, which is currently registered for the control of more than 200 insect pests.
  REGENT 4SC remains authorized for use in potatoes with an unconditional registration. BASF will continue to manufacture REGENT 4SC for in-furrow use on potatoes only.
  It is also used against pests of field corn, golf courses, and commercial lawn care under the trade name Chipco Choice.[5]

  Het bedrijf ChickFriend, dat de spil is in het eierschandaal, kocht bij zijn Belgische leverancier bestrijdingsmiddelen waarin fipronil zit onder de bedachte naam ‘fypro-rein’. https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20170805/chickfriend-fipronil-schuilnaam/

  Heeft de Nederlands regering ooit bedrijven stilgelegd na maatschappij ontwrichtende fraude, corruptie, verkopen schadelijke producten, bv. in de bankensector, Big Pharma, Olieconcerns?

  Hoeveel voedselschandalen wilt u nog opeten voor het kwartje valt?
  Plofkippen, zieke en oude paarden, Q-koorts, ruimen, resistente bacteriën, foute soja, etc.

  Het was een bewust keuze het Ministerie v. Landbouw op te heffen. Nu gaat Economische Zaken er over. Dan krijg je dit soort schandeaen gegarandeerd, steeds weer, steeds meer. En erger. De balk in hun oog zullen ze niet zien. Van ‘incident’ naar ‘incident’; crisismanagement is hip in Den Haag.

  1 likes
 • x

  Check Also

  pijn

  Planten ‘schreeuwen’ het uit van de pijn als u ze snoeit. Wetenschappers doen opzienbarende ontdekking

  Wetenschappers hebben ontdekt dat planten ultrasone ‘gilletjes’ ...

  Eén ei per dag verlaagt de kans op ziekte juist. Finse wetenschappers publiceren controversiële studie

  Eén ei per dag verlaagt de kans op ziekte juist. Finse wetenschappers publiceren controversiële studie

  Het eten van een ei per dag ...

  >