Gezondheid

Je kunt gerust 8 eieren met fipronil per dag eten. Ondertussen mag dit dodelijke product nog wel worden verkocht

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tabak en sigarettenrook bevatten meer dan 4000 chemische ingrediënten die schadelijk zijn, maar toch worden sigaretten nog gewoon verkocht. Fipronil leidt bij lage doses niet tot gevaren, maar toch worden eieren op grote schaal uit de schappen gehaald.

De kranten staan er vol van, Kamerleden komen vervroegd terug van vakantie en eieren worden massaal vernietigd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Maar loop je risico als je eieren met fipronil eet? Toxicoloog Jan Tytgat stelt dat iemand van 50 kilogram dagelijks gerust acht eieren kan eten.

Laag

Fipronil is bij lage doses niet gevaarlijk, maar kan bij hoge doses problemen opleveren voor nieren, lever en schildklier.

Het risico op fipronilbesmetting lijkt erg klein omdat de dosis in de besmette eieren laag blijft. Dat wil uiteraard niet zeggen dat de stof in eieren thuishoort, aldus expert tabakspreventie Luk Joossens

“Maar waarom laat de overheid de tabaksindustrie nog altijd ongemoeid? Waarom mag er reclame worden gemaakt voor een product dat minstens 70 kankerverwekkende stoffen bevat?” vraagt hij zich af.

Strijd

Tabak is verantwoordelijk voor jaarlijks duizenden doden en honderdduizenden ziektegevallen. Het is het enige product dat bij normaal gebruik één op de twee gebruikers doodt, merkt Joossens op.

Er liggen sinds vorig jaar plannen tegen tabak, maar die worden niet uitgevoerd. De economische belangen wegen zwaarder dan die van de volksgezondheid.

Iedereen lijkt zich druk te maken om fipronil, maar de overheid zou dringend de strijd moeten aangaan tegen de tabaksindustrie en de één miljoen tabaksdoden die zij al heeft veroorzaakt, besluit Joossens.

[Knack]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sé Paratist
Sé Paratist
6 jaren geleden

Meer dan drie kwart van wat er in je supermarkt wordt verkocht zitten ingrediënten in waar je ziek van wordt, wat de hersenen aantast of wat anderszins slecht voor je gezondheid is.
In het artikel wordt tabak aangehaald, maar wat te denken van allerlei E-nummers in zo ongeveer alle producten.
Dat deze eieren nu volkomen onterecht uit de schappen worden gehaald is om het gewone klootjesvolk (de NOS kijkers en Telegraaf lezers) te laten zien hoe “serieus” de overheid onze gezondheid neemt. Hiermee groeit het vertrouwen van de gemiddelde consument en kunnen wij weer van voren af aan beginnen om onze NOS kijkende kennissen te overtuigen dat de werkelijkheid toch anders in elkaar zit…

Louise
Louise
6 jaren geleden

Sigaretten kunnen dodelijk zijn, maar wordt veel aan verdiend door de overheid, dus die gaan er niet uit…….Iedereen die huisdieren heeft of gehad hadden vroeger vlooienbandjes om, dus heb ik al meer Friponil aan m’n handen gehad dan dat er in een ei zit, toch eet ik geen ei en kip, omdat het gewoon niet in je voeding hoort……klaar , ik moet er als consument vanuit kunnen gaan dat voedsel veilig is………en dan koop ik notabene Biologisch……… Hoop dat die bio industrie eens op de schop gaat……..nou lees ik in diverse kranten, wat Dierenartsen en toxologen ervan vinden……..daar word je ook niet vrolijker van……. Kortom we worden weer met ons neus op de feiten gedrukt….er zijn teveel mensen en die eten teveel, tja dan krijg je toestanden ……en we moeten er ook nog flink aan verdienen …….dus is het wachten op de volgende affaire, die natuurlijk ook niet schadelijk is voor onze gezondheid …….. Van wantrouwen kan je trouwens ook ziek worden, dat is negatieve energie, maar daar zal niemand zich wat van aantrekken…..

vegancyclist
vegancyclist
6 jaren geleden

Een ei is sowieso ongezonde zooi, met of zonder fipronil!

Oskaar
Oskaar
6 jaren geleden

Gesponsord door de pluimveesector?……

Back to top button
30
0
We lezen graag je reactie!x