CoronaBinnenland

Wob-verzoek: ministerie VWS sprak over ‘worst voorhouden’ aan mensen om gedragsverandering te realiseren

Help mee door dit artikel met anderen op je social media te delen!

De minister van Volksgezondheid heeft besloten documenten over ‘Digitale middelen in de periode mei 2020’ openbaar te maken. Het gaat om een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur, een Wob-verzoek dus.

Maandag zijn duizenden pagina’s geopenbaard. Tussen de stukken bevindt zich een e-mail getiteld ‘Nota experiment en wetsvoorstel Corona-apps’, die op 15 mei 2020 is verstuurd aan medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

De beerput is zo groot

Het gedeelte dat niet is zwartgelakt: “Dank voor je snelle reactie. Vanavond is er al een overleg met de minister over deze nota. Qua draagvlak: als het gaat om gedragsverandering gaapt er nogal eens een gat tussen de (intentionele) bereidheid tot verandering en het feitelijke gedrag. Vergelijk ook indicaties over app-gebruik in het buitenland. Wellicht dat het gat hier minder groot is als de worst wordt voorgehouden dat er in de toekomst minder vrijheidsbeperkingen zullen zijn?”

De e-mail doet heel wat wenkbrauwen fronsen. “Op 15 mei 2020, op dat moment was je nog een wappie als je voorzag dat er gebruikgemaakt ging worden van een coronapas, werd er al gesproken over hoe je mensen ‘een worst voor kunt houden’ om het app-gebruik te stimuleren. De beerput is zo groot,” schrijft journalist Annelies Strikkers.

Randvoorwaarde

Auteur en spreker Hans van Tellingen voegt toe: “In mei 2020 was er al sprake van een geplande coronapas. Degenen die dit voorspelden werden weggezet als idioten. Ons kabinet vond het leuk om de mensen ‘deze worst’ voor te houden als randvoorwaarde voor mogelijke versoepelingen.”

4.8 119 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

107 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
T,A
T,A
2 jaren geleden

als dit in het nieuws kwam was heel nederland wakker

Piet
Piet
2 jaren geleden

Het begint hier een beetje op Noord-Korea te lijken. Onze politici willen maar één ding, dat wij ons allemaal als brave schaapjes gedragen.
Gelukkig hebben we nog eerlijke en betrouwbare bondgenoten zoals Baudet in de kamer die dit soort duivelse plannen probeert te dwarsbomen.
Ik hoop dat Baudet ons uit deze dictatuur weet te bevrijden…

Tica
Tica
2 jaren geleden

Frikandel zullen ze wel bedoeld hebben, maar goed dat er zoveel mensen zijn die hun praktijken door hebben. Wie denken ze wel dat ze zijn, God misschien? Word er misselijk van bij de gedachten wat ze allemaal in planning hebben, maar ik laat niet over me heen lopen.

Wappie01
Wappie01
2 jaren geleden

Schoften zijn het, iedereen ziet het nu de schoften nog

Back to top button
107
0
We lezen graag je reactie!x