Gezondheid

Kurkuma vaak net zo effectief als medicijnen

Help ons door dit artikel met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Kurkuma of Indiase geelwortel is een specerij dat wordt gewonnen uit de plant Curcuma longa. De specerij wordt gemaakt van de wortel van de plant.

Het wordt niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar wordt ook verondersteld te werken als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Onderzoek aan de Rhodes-universiteit in Zuid-Afrika heeft de werking van het kruid bijvoorbeeld bevestigd in de binding van zware metalen. Het onderzoek werd uitgevoerd door Sheril Daniel. Hij constateerde bij ratten dat kurkuma de hersenen beschermt tegen beschadiging door cyanide, lood en cadmium.

Aderverkalking

De stof bindt zich aan deze giftige verbindingen voordat die schade kunnen toebrengen aan het brein. Daniel denkt dat de ziekte van Alzheimer in India nauwelijks voorkomt door het veelvuldige gebruik van de specerij.

Er zijn inmiddels meer dan 5600 wetenschappelijke studies verschenen over kurkuma. De plant wordt geassocieerd met 600 therapeutische toepassingen en heeft 175 verschillende positieve fysiologische effecten.

Een studie uit 2008 in het tijdschrift Drugs in R&D toonde aan dat kurkuma beter werkt tegen endotheeldisfunctie dan atorvastatine (Lipitor), dat wordt gemaakt door Pfizer. In het geval van endotheeldisfunctie kan gemakkelijk aderverkalking optreden. Diabetici die tijdens de studie kurkuma namen bleken minder last te hebben van ontstekingen en oxidatieve stress.

Een studie uit 1999 in het tijdschrift Phytotherapy Research liet zien dat curcumine, een polyfenol dat wordt gewonnen uit kurkuma, beter is in de bestrijding van chronische anterieure uveïtis dan steroïden. Uveïtis is een ontsteking van de uvea, een inwendig onderdeel van het oog.

Depressie

Een studie uit 2008 in het tijdschrift Critical Care Medicine concludeerde dat curcumine beter beschermt tegen aandoeningen tijdens longtransplantaties bij ratten dan de corticosteroïde dexamethason. Een eerdere studie uit 2009 in het European Respiratory Journal verkoos curcumine ook boven dexamethason.

Een studie uit 2011 in het tijdschrift Acta Poloniae Pharmaceutica stelde vast dat curcumine beter werkt tegen depressie bij dieren dan fluoxetine (Prozac) en imipramine.

Een studie uit 2004 in het tijdschrift Oncogene toonde aan dat curcumine (naast resveratrol) een effectief alternatief is voor aspirine, ibuprofen, sulindac, fenylbutazon, naproxen, indomethacine, diclofenac, dexamethason, celecoxib en tamoxifen.

Een studie uit 2007 in het International Journal of Cancer verkoos curcumine boven oxaliplatine, een medicijn dat wordt gegeven tijdens chemotherapie, als middel tegen de snelle groei van colorectale cellijnen.

Een studie uit 2009 in het tijdschrift Biochemistry and Biophysical Research Communitions verkende hoe curcumine gebruikt kan worden om diabetes te behandelen.

Kurkuma wordt daarnaast onderzocht in de strijd tegen kankercellen die resistent zijn tegen medicijnen. De specerij wordt in vele culturen al duizenden jaren gebruikt in voedsel, maar ook als geneesmiddel. Curcumine is ook een geschikt alternatief voor veel medicijnen.

Bron: Greenmedinfo.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
brigitte
brigitte
10 jaren geleden

Het lijkt ook logisch omdat wanneer een kruid giftige stoffen en metalen aan zich kan binden en tevens de spijsvertering helpt het lichaam ook beter in staat is om de juiste voedingsstoffen beter op te nemen. Kurkuma is geel , gele spijzen worden veelal in verband gebracht met de goede werking op de gal en lever , net als de paardenbloem bijvoorbeeld.
Wanneer gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd wordt je sowieso een stuk blijer. Je organen hoeven niet extra hard te werken om gifstoffen te verwerken. Men ziet in veel kringen niet meer wat de natuur biedt om gezond te blijven danwel gezond te worden

Jana Ilsen
Jana Ilsen
10 jaren geleden

Ik wil toch wel even opmerken dat het zeker niet alleen Indiaas, maar zeker ook Indonesisch is.
Koenjit wordt het daar genoemd, beras kentjoer (kencur), is ook zo heel goed voor je en met onze Indonesische achtergrond zijn de meeste kruiden van daar heel erg goed voor de gezondheid van de meeste mensen.
Ook in het koude kikkerlandje dus!

Jana Ilsen
Jana Ilsen
10 jaren geleden

Deze plant komt over geheel Java wildgroeiend voor vooral in djati-bossen en is een van de meest bekende temoe soorten, dat zijn planten, die om de wortel gezocht zijn. De Javaan noemt haar koenir of temoe koening. In de Maleise streken zegt men koenjit.
Men kan deze plant gemakkelijk zelf op het erf kweken (Noord Europa misschien niet). Het beste gelukt dit in losse grond. Als de aarde goed wordt omgespit, krijgt men overvloedige knollen. Deze knollen worden gestampt of geraspt en leveren zo de kerrie, die dient, om spijzen te kruiden en geel te kleuren. Men kiest daarvoor bij voorkeur de kleine zijknollen, terwijl de hoofd- of moederknol als medicijn wordt aangewend, vooral wanneer deze overjarig is.
Deze hoofdknol of empoe, zoals de Javaan zegt, moet op de doorsnee oranjekleurig zijn en bevat veel olie. De knol moet vers worden gebruikt, want gedroogd heeft hij als althans als onsmettingsmiddel weinig waarde meer.
Vermenigvuldigen geschiedt door het uitplanten van afgesneden knollen.
Op Sumatra b.v. eet men de bladeren, die zeer aromatisch zijn, als groente.
Er zijn zeker wel over de 60 recepten van.

biko steve
biko steve
10 jaren geleden

[quote name=”Jana Ilsen”]…gedroogd heeft hij als althans als onsmettingsmiddel weinig waarde meer…[/quote]

Bedoel je dat poeder niet ontstekingsremmend werkt?
Kan je dat onderbouwen want voor zover ik weet werkt het als poeder wel ontstekingsremmend.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x