Gezondheid

Zombiegedrag: kinderen slikken steeds meer antipsychotica

Help door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ons land telt steeds meer kinderen die zware antipsychotica slikken. In 2012 gebruikten ruim 16.000 kinderen antipsychotica, tegen 13.000 in het jaar 2007.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) noemt dit een zorgwekkende ontwikkeling omdat er weinig bekend is over de bijwerkingen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“Hoewel op basis van de gegevens niet duidelijk is wat de reden van de stijging is, vindt het CBG de snelle toename van gebruik van dergelijke middelen bij jongeren zorgelijk,” aldus het college.

Therapie

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat ook het gebruik per kind is toegenomen. In 2007 kregen kinderen gemiddeld drie recepten per jaar, maar dat zijn er intussen drieëneenhalf. Het onderzoek is gebaseerd op cijfers die zijn opgevraagd bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

“Antipsychotica onderdrukken alleen de ergste problemen,” zei kinderpsychiater Peter Dijkshoorn, die vindt dat ze alleen in noodgevallen mogen worden voorgeschreven. “Via therapie moet aan een oplossing worden gewerkt.”

Antipsychotica zijn geneesmiddelen die door artsen worden voorgeschreven tegen ernstige psychiatrische klachten. Ze zijn eigenlijk bedoeld voor volwassenen.

Daarnaast is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar schadelijke effecten bij kinderen. Farmaco-epidemioloog Rob Heerdink stelt dat kinderen er diabetes van kunnen krijgen. Antipsychotica verstoren bovendien de groei en het is te verwachten dat ze ook schadelijk zijn voor de hersenen, aldus Heerdink.

Afstomping

Antipsychotica kunnen onbehandelbare iatrogene neurologische aandoeningen als parkinsonisme en tardieve dyskinesie veroorzaken. Ze kunnen ook het levensbedreigende maligne neuroleptica syndroom (NMS) veroorzaken. Clozapine, dat in Nederland onder de naam Leponex op de markt is, kan agranulocytose veroorzaken, waardoor het immuunsysteem wordt platgelegd.

Antipsychotica veroorzaken vaak ingrijpende gedragsveranderingen zoals indifferentie en emotionele vervlakking en afstomping, soms aangeduid als zombiegedrag. Gebruikers van antipsychotica die roken hebben de neiging om meer te gaan roken of weer te gaan roken als ze daar eerder mee waren gestopt.

Gebruikers van antipsychotica hebben ook vaak de neiging veel koffie te drinken en veel zoet te eten. De klassieke antipsychotica versterken bovendien de neiging tot het gebruik van alcohol en drugs.

Bron: RTL.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Helena
Helena
11 jaren geleden

Onvoorstelbaar, ik zag een moeder die haar zoon (kleuter) aan de pillen had op het journaal van gisteren op RTL4. Hij had last van overprikkeling en werd of angstig of agressief en dat reageerde het kind af op de moeder. Hup, pillen erin en moeder kan relaxen. Ongelofelijk dat je voor medicijnen kiest terwijl er het kind niet ‘ziek’ is en je de gevolgen niet weet. Mijn zoon is ‘hoogsensitief’en heeft dezelfde reactie. Wat helpt is uitrazen, troosten, knuffelen en lekker buiten gaan wandelen door de bossen. Maar ja, gemakzuchtige en kortzichtige moeders maar ook leraren kiezen liever voor om het kind te verdoven voor hun eigen gemak.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
11 jaren geleden

Ik ben ondeskundig, dus datgene dat ik vind is gebaseerd op mijn eigen inzicht en ervaring.
Ik meen te mogen zeggen dat ouders in belangrijke mate invloed hebben op het gedrag van kinderen in de eerste paar levens jaren. Mijn mening dus.
Kinderen hebben ’triggers’ die geactiveerd worden door invloeden van hun omgeving.
Natuurlijk kunnen we met chemische preparaten de ’triggers’ bij onze kinderen onderdrukken.
Mag ik dat vergelijken met het agrarisch bedrijf: kunstmatig de natuur naar onze hand zetten met chemische preparaten.
Nog even en we gaan gen-modificatie toepassen op onze kinderen, wanneer hun gedrag niet past binnen onze levensstijl.

Maar misschien zie ik het verkeerd, en is er daadwerkelijk iets mis met een grote groep kinderen, en ligt het niet aan de opgeving waarin ze opgroeien.
Ik sta open voor andere opvattingen.

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Men heeft het wel eens over ascentie ofwel de verheffing van de mensheid. Als ik dit soort berichten lees geloof ik er helemaal niks van. Men stompt meer en meer af.

saskia
saskia
11 jaren geleden

Ook voor dit soort zaken zou het goed zijn als we een geheel nieuwe opstart krijgen…een nieuw begin, en dan alles anders inrichten passend bij mens en natuur. Deze ongein heeft lang genoeg geduurd…geef ieder mens de aandacht die nodig is en leef positief!

Back to top button
40
0
We lezen graag je reactie!x