Universum

“De kans is heel, heel groot dat we planeet X binnen nu en vijf jaar gaan vinden”

Help ons door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Afgelopen week zeiden twee Amerikaanse wetenschappers nieuw bewijs te hebben voor het bestaan van een grote planeet achter Pluto. Groot nieuws natuurlijk, en sindsdien wordt er volop gespeculeerd over planeet X.

Eén van de twee wetenschappers, Mike Brown, zegt dat deze planeet binnenkort ontdekt gaat worden: “De kans is heel, heel groot dat we planeet X binnen nu en vijf jaar gaan vinden.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png
Geen toeval

De planeet moet circa 10 keer groter zijn dan de aarde en 500 keer zwaarder dan Pluto. Planeet X beïnvloedt de baan van veel objecten in de Kuipergordel. De kans dat deze objecten toevallig op dezelfde manier om de zon draaien is slechts 0,007 procent. “Het kán haast geen toeval zijn,” aldus Brown. “Er moet iets zijn wat de koers van deze objecten bepaalt.”

De planeet zou mogelijk al te zien zijn op foto’s van de Subaru-telescoop in Japan en het Keck-observatorium op Hawaï. Het is goed mogelijk dat de planeet dichterbij de aarde staat en misschien al wel op bestaande foto’s van het heelal zichtbaar is.

Dit is nummer drie

Brown en zijn collega Konstantin Batygin hebben met wiskundige berekeningen op supercomputers bewijs gevonden voor het bestaan van de gigantische planeet. “Er zijn sinds de oudheid twee planeten ontdekt, dit is nummer drie,” aldus de hoogleraren astronomie.

De grote vraag is: waar komt de planeet vandaan? En hoe komt het dat deze zo’n aparte baan heeft? “Ik zou het geweldig vinden als wij hem zouden vinden,” zegt Brown. “Maar als een ander met die eer gaat strijken, vind ik het ook best. Ik hoop dat ons artikel mensen inspireert om de zoektocht naar de planeet te starten.”

[Scientias]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
helder
helder
8 jaren geleden

volgens mij kan er achter planeet Pluut geen andere planeet bestaan vanwege het absolute nulpunt nl min 273 graden celsius. Op Pluto wordt min 230 graad celsius gemeten.

Buddy63
Buddy63
8 jaren geleden

Hoezo ontdekken? De Feniciërs en de Soemerische geschriften verhalen al van een planeet die een vreemde baan om de zon beschrijft, maar wel in ons zonnestelsel thuis hoort. Maar goed, in de middeleeuwen zijn wel meer geschriften kwijt gemaakt (geraakt, verloren, weggegooid) door onze gelovige wijsgeren. “Wat wisten die ouwe heidenen nou van ons universum, waarin wij het middelpunt zijn?”

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Ik kan niet wachten tot al deze “wetenschappers” eindelijk van het dak beginnen te springen en mass.

Westbound
Westbound
8 jaren geleden

Wat voor toegevoegde waarde heeft de vondst van Planeet X, als onze economie ten gronde gaat, ons land overstroomd wordt door gelukzoekers, het aantal werkelozen gigantisch zal stijgen en een enorme burgeroorlog zeer waarschijnlijk is?

Back to top button
33
0
We lezen graag je reactie!x