Gezondheid

De mannen die ons dik maakten (video)

Help ons door deze info met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het aantal mensen met obesitas neemt wereldwijd toe. Er zijn nu meer mensen die lijden aan overgewicht dan aan ondervoeding.

Twee derde van de Britse volwassenen is te zwaar en één op de vier is zwaarlijvig. Journalist Jacques Peretti ging op zoek naar de verantwoordelijken voor de radicale verandering van onze eetgewoonten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Hoe beïnvloeden beslissingen die 40 jaar geleden zijn gemaakt in de Verenigde Staten de manier waarop we eten?

Glucose-fructosestroop

Peretti reisde af naar Amerika om het verhaal van glucose-fructosestroop te onderzoeken. De zoetstof werd in de VS in de zeventiger jaren geprezen door de minister van Landbouw Earl Butz onder Richard Nixon omdat overvloedige maïsvoorraden als sneeuw voor de zon verdwenen.

Het is goedkoper en zoeter dan suiker en wordt inmiddels verwerkt in de meeste levensmiddelen en frisdranken. Glucose-fructosestroop is niet alleen zoeter dan suiker, het verstoort de werking van leptine, het hormoon dat onder meer onze eetlust controleert. Wanneer je het eet of drinkt weet je dus niet wanneer je moet stoppen.

Diskrediet

De Britse voedingsdeskundige John Yudkin waarschuwde als één van de eersten voor de gevaren van suiker, maar zijn bevindingen werden destijds in Amerika in diskrediet gebracht. Een rapport door het Amerikaanse Congres gaf vet in plaats van suiker de schuld voor het toenemende aantal hart- en vaatziekten. De voedselindustrie kwam met allerlei lightproducten met een laag vetgehalte die bovendien gezond zouden moeten zijn voor het hart. Er werd nóg meer suiker toegevoegd aan de producten.

In de zeventiger jaren maakten Britse levensmiddelenfabrikanten gebruik van advertentiecampagnes om het eten van tussendoortjes te bevorderen. Fastfoodketens schoten als paddenstoelen uit de grond. Twintig jaar na de komst van McDonald’s was het aantal fastfoodrestaurants in Groot-Brittannië verviervoudigd.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
mb
mb
11 jaren geleden

.. het is bekend en nu kunnen mensen weer een keuze maken. Dus ben je zelf weer verantwoordelijk.

Goed eten
Goed eten
11 jaren geleden

Degene die je echt dik maakt ben jezelf. Ieder pondje komt door het mondje. Er is zoveel informatie over gezond voedsel en al zoooo lang !!! En dat gezonde voedsel hoeft echt niet zoveel te kosten. Markten zijn er overal. Dit artikel heeft de toon om iemand de schuld te geven. Maar niemand heeft je als dikkerd gedwongen je vol te vreten. Niemand !!!!!

nostradamus
nostradamus
11 jaren geleden

[quote name=”Goed eten”]Degene die je echt dik maakt ben jezelf. Ieder pondje komt door het mondje. Er is zoveel informatie over gezond voedsel en al zoooo lang !!! En dat gezonde voedsel hoeft echt niet zoveel te kosten. Markten zijn er overal. Dit artikel heeft de toon om iemand de schuld te geven. Maar niemand heeft je als dikkerd gedwongen je vol te vreten. Niemand !!!!![/quote]
Lezen is weer moeilijk

Glucose-fructosestroop is niet alleen zoeter dan suiker, het verstoort de werking van leptine, het hormoon dat onder meer onze eetlust controleert. Wanneer je het eet of drinkt weet je dus niet wanneer je moet stoppen.

Mensen worden verslaafd gemaakt aan dat goedje. Dus is het geen keus meer maar dwangmatig.

Femke
Femke
11 jaren geleden

[quote name=”Goed eten”]Degene die je echt dik maakt ben jezelf. Ieder pondje komt door het mondje. Er is zoveel informatie over gezond voedsel en al zoooo lang !!! En dat gezonde voedsel hoeft echt niet zoveel te kosten. Markten zijn er overal. Dit artikel heeft de toon om iemand de schuld te geven. Maar niemand heeft je als dikkerd gedwongen je vol te vreten. Niemand !!!!![/quote]

Je bedoelt de markt met die mooie glanzende groenten en appeltjes? waar liters glansmiddel overheen gekwakt word? Schil je appeltje maar dik!

Wat ik mis in dit verhaal is de werking van E621, dat spul wat tegen je hersenen zegt : eet meer, ik ben lekker!
Ook bekend onder de andere-/sluipnamen zoals MSG monosodiumglutamate, aroma, natuurlijk aroma, gistextract

Hier info en een video over de gevaren ervan

http://www.symbolic.be/?CategoryID=369&ArticleID=1480

Back to top button
40
0
We lezen graag je reactie!x