Mens en Dier

Nieuw lek uit financiële wereld brengt elite in verlegenheid. Dit illustere gezelschap duikt op in Paradise Papers

Help ons door deze informatie met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De wereld van belastingparadijzen heeft opnieuw geheimen prijsgegeven. De net gelekte Paradise Papers onthullen hoe belastingen worden ontweken door de grootste bedrijven, staatshoofden, royals en politici.

De wereldelite sluist miljarden aan belastinggeld weg via zogeheten offshore-constructies. Dit zijn vennootschappen die gevestigd zijn op plekken waar vermogen nauwelijks wordt belast. Veel van de constructies lopen via Nederland.

Geschat wordt dat miljardairs zoals de Britse konging alleen al vanuit de Europese Unie voor 120 miljard dollar aan belasting ontduiken.

Geen reactie

De Queen heeft via het hertogdom van Lancaster geld gestort in een fonds op de Kaaimaneilanden dat investeerde in een bedrijf dat woekerleningen verkoopt.

Vanzelfsprekend kwam er geen reactie van het paleis. Het hertogdom reageerde wel, maar zei niet te weten dat ze al 12 jaar lang in bepaalde bedrijven investeerden.

Het bedrijf verkoopt huishoudproducten op afbetaling tegen extreem hoge rentes. Er is kritiek op het bedrijf omdat het arme Britten leningen aansmeert tegen rentes tot wel 99,9 procent.

Weggesluisd

In de Paradise Papers zien we ook de naam van miljardair George Soros. Hij is een belangrijke financier van de Amerikaanse Democratische Partij en was recent nog in het nieuws toen de Hongaarse regering dreigde een universiteit te sluiten die door hem wordt gefinancierd.

Ook de zanger van U2, Bono, wordt genoemd. Hij zet zich als activist in tegen armoede, maar is tegelijkertijd aandeelhouder van een bedrijf in Litouwen dat zich schuldig maakt aan belastingontduiking.

Een andere opvallende naam die opduikt is die van de Canadese premier Justin Trudeau. Zijn fondsenwerver Stephen Bronfman heeft miljoenen dollars weggesluisd naar de Kaaimaneilanden.

Trudeau riep na de onthullingen in de Panama Papers nog op tot actie tegen belastingontwijking.

Nederlanders

Ook de namen van 13 bondgenoten, politieke donoren en kabinetsleden van president Donald Trump staan in de documenten.

Zo heeft de Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, belangen in een scheepvaartbedrijf dat zaken doet met het Russische bedrijf Sibur. En dat is weer in handen van de schoonzoon van de Russische president Poetin.

Er staan ook een heleboel Nederlanders in de Paradise Papers, onder wie een aantal mensen uit de Quote-500.

[Knack]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Eelke Piers
Eelke Piers
5 jaren geleden

Ik weet dat het gaat over miljardairs zoals… dus niet alleen de koningin

arnout
arnout
5 jaren geleden

“Ook de zanger van U2, Bono, wordt genoemd. Hij zet zich als activist in tegen armoede, maar is tegelijkertijd aandeelhouder van een bedrijf in Litouwen dat zich schuldig maakt aan belastingontduiking.”

Nou, het ontduiken van belastingen, dat is toch een actie tegen armoede… een activist die zijn eigen armoede wil voorkomen door actief belastingen te ontduiken. Belastingen door overheden zijn te vergelijken met criminele maffia praktijken. Als de maffia jou komt lastig vallen voor geld, nou dan ben je toch ook trots als je daaraan kan ontkomen? Niemand zou er trots op zijn te moeten geld afstaan aan maffia. Hetzelfde met belastingen betalen.. Waarom zou men daarop wel trots moeten zijn? Het is niet dat al die gelden goed besteed worden he door de roverheid…

Sparky
Sparky
5 jaren geleden

Nou weet ik waarom sommige ze reptillians noemen, en de gewone man maar in armoede leven wat een stelletje criminelen.

salvar
salvar
5 jaren geleden

leuk en ons maar kaalplukken.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

21
0
We lezen graag je reactie!x