Gezondheid

Megaboete voor grote farmaceut

Help mee door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Medicijnproducent Abbott Laboratories heeft een boete van 1,2 miljard euro opgelegd gekregen omdat de grote farmaceut een anti-epilepticum verkocht voor aandoeningen waar het niet voor goedgekeurd is.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet weten dat Abbott schuld heeft bekend en bereid is de boete te betalen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Abbott zei nog eens 76,7 miljoen euro aan de autoriteiten te betalen als compensatie voor gevallen waarbij de bescherming van de consument in het geding is gekomen.

Zware prijs

Abbott bracht valproïnezuur of Depakote (Depakine) op de markt voor andere gezondheidsproblemen dan waar het middel voor is goedgekeurd. De farmaceut bood het medicijn aan om irritatie en agressie bij oudere dementiepatiënten onder controle te brengen en om schizofrenie te behandelen. Dat had nooit mogen gebeuren.

“Abbott bood het medicijn niet alleen aan voor aandoeningen waar het niet voor bedoeld was, maar het bedrijf bagatelliseerde ook de risico’s die bleken uit haar eigen klinische studies,” zei assistent-openbaar aanklager Tony West in een verklaring. “Zoals deze strafzaak laat zien betalen zij die financiële belangen en winst laten prevaleren boven de zorg voor patiënten een zware prijs.”

Abbott zei het geld voor deze vier jaar oude zaak al opzij te hebben gezet. Het aandeel van het bedrijf daalt licht.

Ironisch genoeg stelt Abbott op haar website: “Wij zijn ervan overtuigd dat het centraal stellen van de patiënt leidt tot betere service en producten. Daar wordt niet alleen de patiënt beter van maar ook ons werk krijgt daardoor extra betekenis.”

Bron: AFP

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x