Gezondheid

Mysterieus molecuul ontdekt in hersenen

Help anderen door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben een mysterieus molecuul aangetroffen in het brein dat mogelijk verantwoordelijk is voor een zeldzame slaapstoornis.

Het vreemde molecuul wordt een ‘somnogen’ genoemd en kan ertoe leiden dat mensen moeilijk wakker kunnen worden na vele uren te hebben geslapen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het somnogen bestaan net als een eiwit uit aminozuren, aldus hoogleraar neurologie David Rye van de Emory-universiteit. “Mensen die er last van hebben voelen zich alsof ze in een soort mist rondlopen en wel fysiek wakker zijn, maar niet mentaal,” voegde hij toe.

Hersenvocht

De peptide werd aangetroffen in gewone hersenen en hersenen van mensen die last hebben van de aandoening. Het molecuul kan wetenschappers helpen begrijpen hoe het brein verschillende bewustzijnsstaten reguleert.

Rye en zijn collega’s ontdekten dat mensen die aan hypersomnia lijden ongewoon veel behoefte hebben aan slaap door overmatige aanmaak van het molecuul in hun hersenvocht. Het werkt als een soort slaappil. Hersenvocht, ook wel liquor of cerebrospinale vloeistof genoemd, bevindt zich in de hersenen en het ruggenmerg.

GABA

Het onderzoek is gisteren verschenen in het tijdschrift Science Translational Medicine en beschrijft hoe het hersenvocht van mensen die lijden aan hypersomnia een stofje bevat dat het effect van gamma-aminoboterzuur (GABA) versterkt. GABA is een aminozuur dat in het lichaam fungeert als een neurotransmitter.

Benzodiazepines, barbituraten en alcohol versterken het effect van GABA en veroorzaken daarmee een demping van de activiteit van het centrale zenuwstelsel, slaperigheid, verslechterde coördinatie, afgenomen concentratie en vergeetachtigheid. Alcohol versterkt bovendien de werking van benzodiazepines en barbituraten.

Gedurende het onderzoek bestudeerden Rye en zijn collega’s zeven patiënten die zelfs na ruim voldoende nachtrust slaperig bleven.

Bron: Foxnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hugo
Hugo
11 jaren geleden

Weer een bericht zonder enige waarde.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Als je weet dat het stofje “GABA” de veroorzaker is van de slaapziekte zal daar vast een medicijn tegen gemaakt kunnen worden.Overigens ben ik blij dat Mijn “GABA” dit stofje niet bevat, want je zou de helft van je leven mislopen door te slapen.Iets wat ik zonde vindt,omdat het leven te mooi is, om het met slapen te vullen.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

[quote name=”Hugo”]Weer een bericht zonder enige waarde.[/quote]
Pardon moet zijn: Voor jouw geen waarde.Of je alleen op de wereld bent!

Plien
Plien
11 jaren geleden

Doet veel denken aan narcolepsie.

Of men heeft er een andere naam aan gegeven.

http://www.allesovernarcolepsie.nl/over-narcolepsie/oorzaak

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x