Homepagina » Gezondheid » Coca-Cola is meest misleidende producent
Coca-Cola is meest misleidende producent

Coca-Cola is meest misleidende producent

Het kinderdrankje Capri-Sun Multivitamin van Coca-Cola is uitgeroepen tot meest misleidende product van het jaar. Bij de online verkiezing van voedselwaakhond foodwatch kon gekozen worden uit vijf kandidaten. Uiteindelijk ging 38 procent van de stemmen naar Capri-Sun Multivitamin.

Het drankje was genomineerd omdat het bijna net zo veel suiker bevat als cola, namelijk vijf suikerklontjes per pakje. Ouders worden misleid met de tekst ‘drank met vruchtensappen en bronwater’. De prijs is woensdagochtend uitgereikt bij het hoofdkantoor van Coca-Cola in Rotterdam.

Foodwatch wijst erop dat het drankje actief wordt gepromoot richting kinderen. Omdat veel kinderen te dik zijn probeert Coca-Cola het drankje gezonder voor te stellen dan het is. Dat is onverantwoord en daar moet het bedrijf mee stoppen, aldus Meike Rijksen van foodwatch. Capri-Sun won vorig jaar al een vergelijkbare verkiezing in Duitsland.

Albert Heijn werd dit jaar tweede met de ‘Ambacht Rundervink’. Deze met water opgespoten rundervink bevat vijf verschillende soorten suiker en zeven E-nummers. De term ambachtelijk is niet beschermd, maar geeft wel een positieve indruk. Vorig jaar stelde de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie al dat Albert Heijn de term ‘ambachtelijk’ gebruikt als marketinginstrument en hiermee de consument misleidt.

De Gouden Windei-verkiezing wordt sinds 2010 jaarlijks georganiseerd om de problematiek van de grootschalige misleiding in de supermarkt aan de kaak te stellen. Afgelopen jaar won Natrena Stevia Kristalpoeder het Gouden Windei. De busjes bevatten slechts drie procent stevia en zijn verder gevuld met het goedkope middel maltodextrine.

[Foodwatch]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
GS88
GS88
6 jaren geleden

Ook de bioproducten van AH zijn niet zo bio als dat ze willen laten lijken helaas.

dores
dores
Reactie op  GS88
6 jaren geleden

ik zag E621 bij albert heyn in een of ander visje voor in de oven. toen ze nog bio peperkoek verkochten zat daar glucose fructose siroop in.

Daan
Daan
Reactie op  GS88
6 jaren geleden

Klopt. Het verse fruitsap bijvoorbeeld, daar zitten ingrediënten in die niet op de verpakking staan vermeld. Wanneer vers geperst fruitsap een tijdje op de plank staat ontstaat laagvorming omdat de zwaardere stukjes naar beneden zakken. Je raadt het al: bij de Albert Heijn verse fruitsappen gebeurt dit niet!

eNdEmiOn
eNdEmiOn
6 jaren geleden

Je kunt nog ff de petitie “ondertekenen” als je ook vind dat coca cola zich anders moet opstellen als het aankomt op dit soort misleidende marketing.
https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/misleidende-marketing/e-mailacties/e-mailactie-capri-sun-multivitamin/

x

Check Also

Mogelijk kankerverwekkende stoffen aangetroffen in babymelk. Deze soorten moet je vermijden

Mogelijk kankerverwekkende stoffen aangetroffen in babymelk. Deze soorten moet je vermijden

Babymelk van Neolac, Hero Baby en Nutrilon ...

Voedselfabrikanten stoppen met E-nummer dat kanker kan veroorzaken. Zo hebben ze u jarenlang vergiftigd

Voedselfabrikanten stoppen met E-nummer dat kanker kan veroorzaken. Zo hebben ze u jarenlang vergiftigd

Een E-nummer is een voedseladditief dat veilig ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

4
0
We lezen graag je reactie!x