Buitenland

Maak kennis met de man die IS financiert: Bilal Erdogan, de zoon van de Turkse president

Help door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De belangrijkste bron van inkomsten voor de Islamitische Staat is olie. De grootste afnemer van deze olie is Turkije, het land dat deze week een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot.

Binnen deze oliehandel is een hoofdrol weggelegd voor Bilal Erdogan, de zoon van de Turkse president. Turkse media begonnen zich in 2014 af te vragen wat de schepen van Bilal Erdogan in Syrië deden.

Volgens de Turkse oppositie is Bilal betrokken bij de oliehandel met terreurgroep IS. Hij is eigenaar van werven in Beiroet en het Turkse Ceyhan en verscheept de olie met Japanse olietankers naar Turkije. Vervolgens zou hij de olie naar verschillende Aziatische landen doorsluizen.

Medeplichtig aan terrorisme

De oppositiepartijen beschuldigen president Erdogan van medeplichtigheid door de schandalen waar zijn zoon bij betrokken is in de doofpot te houden. “Bilal is tot aan zijn nek medeplichtig aan terrorisme,” zei Gursel Tekin van de CHP-partij. “Zolang zijn vader de baas is in Turkije, is hij gevrijwaard van gerechtelijke vervolging.”

Vorig jaar beschuldigde de Amerikaanse vicepresident Joe Biden Erdogan van het steunen van IS met honderden miljoenen dollars en duizenden tonnen wapens. Een dag na de uitspraak eiste de Turkse president een verontschuldiging.

Illegale oliehandel

Na het neerschieten van de Russische straaljager herinnerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov aan de betrokkenheid van Turkije bij de illegale oliehandel met IS. De olie wordt getransporteerd door het gebied waar het Russische toestel is neergeschoten, zei hij. Lavrov voegde toe dat Turkije door het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig eigenlijk de kant van IS heeft gekozen.

De minister kreeg bijval van de Franse generaal Dominique Trinquand, die zei dat Turkije vrijwel niets doet tegen IS en de olie- en mensensmokkel langs zijn grens.

[Zero Hedge]

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.