Homepagina » Buitenland » Amerikaanse generaal: “Turkije moet uit de NAVO worden gezet”
Amerikaanse generaal: "Turkije moet uit de NAVO worden gezet"

Amerikaanse generaal: “Turkije moet uit de NAVO worden gezet”

Door het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig heeft Turkije laten zien dat het een blok aan het been is voor de NAVO. Het land moet uit het westerse militaire bondgenootschap worden gezet. Dat zegt de Amerikaanse gepensioneerde legergeneraal Paul Vallely.

Ankara heeft het vliegtuig uit de lucht geschoten omdat het land zich wil profileren als ‘dominante’ macht, aldus Vallely. Hij zei dat Turkije uit de NAVO moet worden gezet omdat dit een ‘belangrijke kwestie’ is.

“De NAVO zou de Turken eruit moeten zetten omdat ze niet samenwerken tegen IS en willen dat de Syrische president Bashar al-Assad wordt afgezet,” vertelde de gepensioneerde generaal aan RT.

Interne bedreiging

De ‘eenzijdige beslissing’ om de Russische straaljager neer te schieten is volgens de Vietnamveteraan ook een teken voor de NAVO dat Turkije indien nodig zijn eigen agenda nastreeft. “Zo gaan ze al een hele lange tijd te werk,” zei hij. “Ze zijn onderdeel van de NAVO, maar ook weer niet.”

Vallely zei dat Turkije een interne bedreiging vormt voor de NAVO. Het land werkt alleen samen als het moet en probeert tegelijkertijd zoveel mogelijk uit de NAVO te halen in de vorm van wapens en strategieën.

Controle over het schaakbord

Dinsdag schoot Turkije een Russische Soe-24 straaljager uit de lucht. Het toestel zou het Turkse luchtruim hebben geschonden. Na het incident verklaarden de VS en de NAVO dat Turkije het recht heeft om zijn luchtruim te verdedigen. De Turkse president Erdogan zei dat zijn land geen verontschuldigingen zal aanbieden aan Rusland.

De Russische president Poetin omschrijft de vijandige actie als een dolksteek in de rug, toegebracht door medeplichtigen aan terrorisme. Poetin heeft nog altijd de controle over het schaakbord van de macht vanwege zijn sterke militaire aanwezigheid in Syrië, besloot Vallely.

[PressTV]


Vind je deze informatie belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

coronacrisis

Achter coronacrisis zitten mensen die zich door niets laten tegenhouden, zegt ex-parlementslid

Dag in dag uit zie je dezelfde ...

libanese

Libanese journalist: ‘Dit addergebroed zit achter corona, conflict in Amerika’

De Libanese journalist dr. Hassan Hamade heeft ...