Buitenland

Maarten van Rossem: “Hoe Amerika het IS-monster heeft gebaard”

Help mee door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Historicus Maarten van Rossem schreef bijna een jaar geleden al op waarom niemand het terrorisme de afgelopen jaren meer heeft gestimuleerd dan de Verenigde Staten.

“IS is het directe resultaat van de Amerikaanse interventie in Irak,” stelt Van Rossum. “Geen enkele instantie heeft de afgelopen decennia zo’n belangrijke rol gespeeld in de stimulering van het terrorisme als juist de VS. Het islamitisch terrorisme leeft deels bij de gratie van de gewelddadige stompzinnigheid van de Amerikanen.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Op 11 september 2001 lieten Donald Rumsfeld, de Amerikaanse minister van Defensie, en zijn onderminister Paul Wolfowitz doorschemeren dat zij dachten dat de Iraakse dictator Saddam Hoessein iets met 9/11 te maken had.

Omvangrijke propagandacampagne

Zij zagen 9/11 als een unieke kans om één van hun lievelingsprojecten, namelijk een regimeverandering in Irak, uit te voeren.

In de dagen en weken na de aanslag moest een verontwaardigde Richard P. Clark, de nationale coördinator van de strijd tegen het terrorisme, vaststellen dat de president en zijn naaste medewerkers van plan waren een oorlog te gaan voeren tegen Irak, dat helemaal niets met 9/11 te maken had.

Washington raakte in de greep van oorlogszucht. Begin 2002 zei de president dat Irak het terrorisme steunde en aan massavernietigingswapens werkte. Dat was de kern van een omvangrijke propagandacampagne die de Amerikaanse regering voerde om de geesten rijp te maken voor een oorlog in Irak.

Ideale omstandigheden

Tijdens die oorlog, die zonder legitimatie van de Veiligheidsraad is gevoerd, vormde zich een verzetsbeweging met voldoende rekruten omdat de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, van de ene op de andere dag het Iraakse leger ophief. Honderdduizenden mannen werden hierdoor beroofd van hun baan en broodwinning. Ze kregen een minimale compensatie, maar daar konden ze niet van leven.

Dat IS in Irak en Syrië de kans kreeg een succesvolle terreurgroep te worden hebben we volgens Van Rossem geheel te danken aan de ideale omstandigheden die de Amerikanen voor het terrorisme hebben gecreëerd.

Het nieuwe Iraakse leger, getraind en bewapend door de Amerikanen, bleek tijdens de opkomst van IS niets voor te stellen. Het liet zijn wapens achter en sloeg op de vlucht, waardoor de Amerikanen voor de zoveelste keer in de recente geschiedenis hun ‘vijanden’ van moderne wapens hebben voorzien.

Averechts effect

Het gevolg van de Amerikaanse interventie is dat Irak uiteen is gevallen, betoogt Van Rossem. Ook in Afghanistan heeft de Amerikaanse interventie alleen maar een averechts effect gehad, aangezien het land nog steeds wordt geregeerd door wrede krijgsheren. En Libië is bezig in een gewelddadige chaos ten onder te gaan.

“Uit de reünie van de onnozele Amerikaanse ambities is een monster opgerezen,” concludeert Van Rossem. “De duizenden miljarden dollars die de Amerikanen sinds 2001 hebben uitgegeven om het terrorisme te bestrijden hebben datzelfde terrorisme juist in hoge mate bevorderd.”

[Maarten!]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x