Innovatie

Magnetische levitatie kan leiden tot nieuwe soort zonne-energie

Help door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers van de Universiteit van Kanagawa in Japan komen met een doorbraak die kan zorgen voor een revolutie op het gebied van transport en elektriciteitsopwekking.

De onderzoekers toonden een schijf die met 200 omwentelingen per minuut ronddraait wanneer hij in direct zonlicht boven een magneet wordt geplaatst.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De ontdekking kan zorgen voor een geheel nieuwe soort zonne-energie. Professoren Jiro Abe en Masayuki Kobayashi presenteerden hun ontdekking in het decembernummer van Journal of the American Chemical Society.

Laser

In de publicatie wordt uitgelegd dat het zonlicht de temperatuur van het grafiet verandert waardoor subtiele fluctuaties optreden in de magnetische susceptibiliteit van het materiaal.

In een video die eerder deze maand op YouTube werd gepubliceerd is te zien hoe wetenschappers een kleine schijf boven een aantal magneten plaatsen door er een laser op te richten. De schijf kan boven een enkele magneet leviteren en op één specifieke plek ronddraaien wanneer er zonlicht op schijnt.

Omdat deze techniek heel eenvoudig is zijn de toepassingen oneindig. De techniek kan bijvoorbeeld worden toegepast in transportsystemen of systemen die licht omzetten in energie.

Maglevs

Het is nog onduidelijk wanneer de doorbraak wordt geïmplementeerd in praktische transportsystemen. Het valt nog te bezien of de ontdekking überhaupt kan leiden tot de productie van een apparaat dat genoeg elektriciteit opwekt om zelfvoorzienend te zijn.

Er zijn al wel treinen die zonder wielen op een magnetische baan zweven, de maglevs. In de wereld zijn er drie bedrijven – in Japan, Duitsland, en China – die zulke treinen maken, maar om bedrijfseconomische redenen en technische complicaties wordt deze vervoerstechniek nog erg weinig toegepast.

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Carpa
Carpa
11 jaren geleden

Zoals de meeste van zulke zaken: erg interessant, maar komt geen ene moer van.
Zolang we blijven slapen en niet eisen dat ze nieuwe tech implementeren, komt er geen ene moer van. Héél erg misschien over, wat zal ik zeggen, 20 jaar. Als ’t al zo ‘snel’ is. Zolang ze onze échte vooruitgang kunnen tegenhouden, zullen ze ’t niet laten, dus…keep on dreaming.

Toon v. Driel
Toon v. Driel
11 jaren geleden

[quote name=”Carpa”]Zoals de meeste van zulke zaken: erg interessant, maar komt geen ene moer van.
Zolang we blijven slapen en niet eisen dat ze nieuwe tech implementeren, komt er geen ene moer van. Héél erg misschien over, wat zal ik zeggen, 20 jaar. Als ’t al zo ‘snel’ is. Zolang ze onze échte vooruitgang kunnen tegenhouden, zullen ze ’t niet laten, dus…keep on dreaming.[/quote]
Altijd goed om te horen, zo’n positieve reactie. Met mensen zoals jij komen we er wel.

Jeroen
Jeroen
11 jaren geleden

Zeer interessant.
De enige manier om zo snel als het licht te reizen, lijkt mij alleen mogelijk indien het licht als aandrijving gebruikt kan worden. Dit is misschien een kleine stap in die richting.

Bjorn
Bjorn
11 jaren geleden

Zolang we allerlei apparaten en toeters en bellen nodig hebben om elektriciteit op te wekken, blijven we energie-afhankelijk. Men zou meer moeten doen met de ontwikkeling van gedachtekracht. Hiervoor heb je alleen je bewustzijn nodig, verder niks.
Maar al die gedrilde geesten op de top universiteiten zullen dit als hokus-pokus afdoen en het zwart maken.

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x