
Grote westerse farmaceutische bedrijven hebben in de jaren tachtig met medicijnen geëxperimenteerd op Oost-Duitse patiënten.
In sommige gevallen waren de patiënten niet op de hoogte van de proeven, zo meldt persbureau AFP.
“We hebben documenten waaruit blijkt dat er contracten waren tussen westerse farmaceuten en de Oost-Duitse autoriteiten om medische proeven te doen,” zei een medewerker van het Bundesarchiv, het nationaal archief van Duitsland, tegenover het dagblad Der Tagesspiegel.
IG Farben
De krant bestudeerde de stukken en onthulde dat meer dan 50 farmaceutische bedrijven contracten hadden met het Oost-Duitse ministerie van Volksgezondheid. Tussen 1983 en 1989 werden in totaal 165 medische proeven gedaan.
In ruil voor de experimenten kregen de autoriteiten 860.000 Duitse mark (430.000 euro) uitbetaald. Bij de proeven waren onder meer Bayer, Schering, Hoechst (Sanofi), Boehringer Ingelheim en Goedecke (eigendom van Pfizer) betrokken, aldus Der Tagesspiegel.
Bayer en Hoechst waren evenals BASF onderdeel van IG Farben, een Duits bedrijf dat een groot aantal chemische bedrijven onder zich had. IG Farben had tijdens de naziperiode bijna een volledig monopolie op de chemische industrie in Duitsland. Het bedrijf werkte nauw samen met Hitlers NSDAP en produceerde onder meer het gif Zyklon B, dat in de concentratiekampen initieel werd gebruikt voor ontluizen en ter bestrijding van tyfus. In september 1941 werden in Auschwitz I de eerste experimenten uitgevoerd met het doden van mensen met behulp van het vergif.
Dwangarbeid
De krant meldt verder dat de proefpersonen vaak niet op de hoogte werden gebracht van de experimenten. Het nationaal archief kon die uitspraak niet bevestigen.
De regionale Duitse zender MDR deed verslag van het verhaal van een 60-jarige patiënt, Gerhard Lehrer, die in 1989 in een ziekenhuis in Dresden herstelde van een hartaanval.
Nadat hij ‘speciale’ medicijnen kreeg ‘die niet op de markt waren’ verslechterde zijn situatie alleen maar. Lehrers vrouw nam enkele pillen mee waarna MDR ze liet testen. Het bleek te gaan om placebo’s die onderdeel waren van een studie van Hoechst.
De Zweedse meubelgigant Ikea gaf in november toe dat enkele van zijn toeleveranciers werknemers dwongen tot dwangarbeid. Volgens mediaberichten zetten ook de postorderbedrijven Neckermann en Quelle Oost-Duitse gevangenen tegen hun wil aan het werk.
Bron: AFP
Gerelateerd:
- Dr. Rath: een wereld zonder ziekte (video)
- ‘Artsenmonopolie heeft geen enkel belang bij vernieuwing’
- GlaxoSmithKline ontloopt 892 miljoen euro aan belastingen
- Geheim Tibet: de Duitse SS-expeditie
- ‘We zijn allemaal slachtoffer van de medicijnindustrie’
Mensenrechtenhof brengt verplichte coronaprik stap dichterbij: wie en wat zit hier achter?
Leerlingen zetten spirulina in tegen hongersnood
Ron Paul over nieuwe false flag in Syrië: bewering dat Assad zijn eigen volk vergast is klinkklare onzin
Politieagent die vrouw verwondde met waterkanon niet vervolgd: ‘Schandalig dit’
Japanse taxichauffeurs zeggen geesten te hebben opgepikt in gebied dat werd getroffen door tsunami
Katale Khor, Aras en de joods-Iraanse gemeenschap (video)
Gigantische hagelstenen in Duitsland (video)
Jurist over brute inval van Hamas in Israël: ‘Heeft alle kenmerken van een false flag-operatie’
De kloof tussen de jubelende wereld van Schwab en die van de bezorgde burger pijnlijk blootgelegd