Het Complot

We moeten complotdenkers niet wegzetten als paranoïde gekken. Deze socioloog legt uit waarom

Help door deze informatie met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Als we willen begrijpen waarom zoveel mensen zich bezighouden met complottheorieën, moeten we hen niet wegzetten als paranoïde gekken. Dat stelt socioloog Jaron Harambam van de Erasmus Universiteit Rotterdam in zijn proefschrift over de complotdenkerscultuur in Nederland.

Volgens Harambam moeten we de betekenissen die mensen aan complottheorieën hechten nader gaan onderzoeken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Samenzweringstheorieën zijn vandaag de dag alomtegenwoordig. Verhalen over de echte waarheid achter terreuraanslagen (9/11, de aanslagen in Parijs in 2015) of achter vaccinatieprogramma’s (Mexicaanse griep, HPV) zijn in westerse samenlevingen mateloos populair.

Hoofdpodium

Ondanks het feit dat complottheorieën zich van de marge naar het hoofdpodium van onze maatschappij hebben bewogen, is het begrip van dit verschijnsel nogal beperkt.

Zo heerst het idee dat complottheorieën paranoïde waanvoorstellingen zijn. De mensen die erin geloven moeten daarom wel gek zijn, zo is de gedachte.

“Maar is het idee van een georganiseerd complot dat achter belangrijke wereldgebeurtenissen zit wel zo gek?” vraagt Harambam zich af.

Gelijk

Kijk bijvoorbeeld naar een overheid die haar burgers afluistert en geheime operaties uitvoert. En illegale afspraken die grote bedrijven met elkaar maken.

Als we willen begrijpen waarom zoveel mensen zich tegenwoordig bezighouden met complottheorieën, moeten we hen niet wegzetten als paranoïde gekken, aldus Harambam.

“Complotdenkers hebben soms gelijk,” zegt hij tegen NRC. “Denk aan de massavernietigingswapens die in Irak opgeslagen zouden liggen. Alle serieuze media berichtten daarover. Uiteindelijk waren ze er niet.”

Globale elite

Hij heeft aan de hand van zeven belangrijke complotdenkerswebsites geanalyseerd waar complottheorieën over gaan.

Ze blijken vooral te gaan over instituties zoals de media, de overheid, de banken en grote bedrijven en hoe hier een globale elite achter zit die de touwtjes in handen heeft.

Buitengewoon divers

Hij breekt daarnaast het stereotype beeld open dat we hebben van de complotdenker. De groep is namelijk buitengewoon divers.

“Het gaat dwars door alle categorieën heen, van geslacht, leeftijd, ideologische of politieke overtuiging, religie, inkomen, opleiding tot en met etniciteit,” zegt hij.

Bekijk ook het interview met Harambam bij Studio Erasmus:

[Eur]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Richard
Richard
6 jaren geleden

De complotdenker. ook al zo’n hokje. Eng hoor.

AlbertV
AlbertV
6 jaren geleden

Als de meester wijst naar de maan kijkt de domme leerling naar de vinger en de slimme naar de maan.
De complotdenkers zijn de vinger, en de domme onderzoekers kijken alleen maar naar die vinger. Goed dat Jaron Harambam de aandacht vestigt op de maan.

bert s
bert s
6 jaren geleden

Harambam moet wel iemand zijn die in een complot zit, als je de complot denkers als normaal beschouwd steekt hier uiteraard veel meer achter.

Mike
Mike
6 jaren geleden

Goede zaak dat deze man die studie heeft gedaan, maar verbijsterend dat we deze discussie nog steeds moeten hebben. We zouden al zo veel verder kunnen zijn.

Al in 1967 heeft de CIA de term ‘complotdenker’ geintroduceerd om alle critici de mond te snoeren.

Back to top button
33
0
We lezen graag je reactie!x