Universum

Voyager 1 ontdekt ‘magnetische snelweg’

Help door deze informatie met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ruimtesonde Voyager 1 heeft 35 jaar na lancering een ‘magnetische snelweg’ ontdekt aan de rand van het zonnestelsel, zo hebben experts maandag gezegd.

Eerder dit jaar had men het vermoeden dat het ruimtevaartuig de zogeheten heliopauze naderde, de uiterste grens van ons zonnestelsel.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Uit de data die de sonde naar de aarde stuurde bleek dat de magnetische veldlijnen van de zon verbonden zijn met interstellaire magnetische velden.

Bel

De wetenschappers noemden het een magnetische snelweg omdat geladen deeltjes buiten dit gebied in het rond leken te botsen, alsof ze op lokale wegen vast werden gehouden binnen een bel, of heliosfeer.

“We denken dat het hooguit nog enkele maanden of jaren zal duren voordat Voyager 1 de interstellaire ruimte bereikt,” zei Edward Stone van het California Institute of Technology. Stone wordt gezien als geestelijk vader van het project.

Voyager bevindt zich momenteel op een afstand van 18 miljard kilometer van de zon, 122 keer de afstand tussen de aarde en de zon. Het duurt 17 uur voordat het radiosignaal van de sonde ons bereikt.

Grootste planeten

Afgelopen mei nam Voyager een plotselinge toename van de kosmische straling met vijf procent per week waar. De metingen in juli waren weer anders en rond 25 augustus bevond Voyager zich op de magnetische snelweg. Het aantal deeltjes van buitenaf nam flink toe en het aantal deeltjes vanuit het zonnestelsel nam met een factor 1000 af.

Voyager 2 werd als eerste gelanceerd, te weten op 20 augustus 1977. Voyager 1 volgde kort daarop, op 5 september, om te beginnen aan een verkenningstocht door het zonnestelsel. De sondes waren in eerste instantie ontworpen om de grootste planeten in ons zonnestelsel te bestuderen.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Yeoman-X
Yeoman-X
11 jaren geleden

Magnetische snelweg? Hier je speed of light katapult.

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x