
In bijna alle bewerkte voedselproducten zitten ongezonde smaakversterkers, emulgatoren en conserveermiddelen.
Het wordt steeds duidelijker dat er grote gevaren kleven aan het eten van bewerkte voeding.
Steeds meer mensen eten bewuster omdat ze beseffen hoe belangrijk onbewerkt en vers voedsel is voor hun gezondheid.
Hieronder een lijst van vijf gevaarlijke bewerkte producten:
Margarine
Je hoort vaak dat margarine een gezond alternatief is voor roomboter, maar niets is minder waar. Boter wordt gemaakt van melk en margarine van oliën en vetten.
Via een chemisch proces worden de vetten gehard waarbij veel voedingsstoffen verloren gaan. Er ontstaan bij dat proces ook gevaarlijke transvetzuren.
Het is dus beter om roomboter te gebruiken. Transvetten vind je ook in koekjes, snacks, snoep, koffiemelkpoeder en pizza’s.
Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat plantensterolen in sommige margarines kunnen leiden tot beroertes, hartinfarcten en vaatproblemen.
In Canada is cholesterolverlagende margarine om die reden al verboden.
Gekweekte zalm
Kweekzalm zwemt in zijn eigen afval en wordt volgepompt met antibiotica. Deze zalm is bovendien grijs van kleur en wordt door middel van kunstmatige kleurstoffen roze gemaakt.
De kweekzalm krijgt ook groeihormonen toegediend. Omdat de zalmen chemicaliën, PCB’s, vlamvertragers en pesticiden bevatten, geven ze een verhoogd risico op kanker.
Bewerkt vlees
Bewerkt vlees en rood vlees zijn door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de lijst met kankerverwekkende producten en stoffen geplaatst.
Daarmee staan ze op dezelfde lijst als asbest, alcohol en sigaretten. Het bewijs voor het verband met kanker is volgens de WHO even sterk.
Voorbeelden van bewerkt vlees: bacon, hamburger, rookworst, ingeblikt vlees en salami.
Rood vlees
In verschillende studies is het verband tussen rood vlees en maagkanker aangetoond. Ook aderverkalking en hartfalen zijn risico’s die aan het eten van rood vlees kleven.
Rood vlees bevat carnitine, een stof die in de darmen wordt omgezet in TMAO (trimethylamine N-oxide). Deze stof lijkt ook een rol te spelen bij het ontstaan van dikkedarmkanker.
Tomaten uit blik
Ingeblikte tomaten zitten in blikken die bisfenol A (BPA) bevatten. Deze stof wordt vaak in verband gebracht met hart- en vaatziekten en onvruchtbaarheid.
Door het zuur van de tomaten komt er extra veel BPA vrij.
[Nieuws]
Tjonge jonge, kunnen we niet beter de fabriekanten aanpakken?
En door de TTIP, CETA en SITA verdragen die ze ons door de strot duwen, zullen we helemaal overspoeld worden met nog zo veel meer rotzooi dat we helemaal niet meer weten wat we nog onbezorgd kunnen eten. Big Pharma wrijft zich al in de handen.
Ik (ex slager) begrijp het probleem van rood vlees niet helemaal en ik denk dat dit zwaar overdreven wordt.
Kijk even naar al die oudjes uit de vorige eeuw die niets anders dan veelal rood vlees met veel vet aten.
Nu moet alles zo mager mogelijk zijn en mooi rood van kleur. Ik denk dat men het meer moet zoeken naar de behoudende middelen die op vlees zitten/zijn aangebracht. Dat zal eerder het grote probleem zijn dan rood vlees op zich.
En vergeet even niet de promotiecampagnes/lobby voor het minder eten van vlees.
Vlees heb je zeker s’ winters nodig voor vitamine D. (zelfs advies in bejaarden tehuizen)
Het maakt natuurlijk wel uit hoe veel je er van eet.
Met mate kan het allemaal geen kwaad.