Homepagina » Gezondheid » Van margarine tot gekweekte zalm: Vijf soorten voeding waar je voor moet oppassen
Van margarine tot gekweekte zalm: Vijf soorten voeding waar je voor moet oppassen

Van margarine tot gekweekte zalm: Vijf soorten voeding waar je voor moet oppassen

In bijna alle bewerkte voedselproducten zitten ongezonde smaakversterkers, emulgatoren en conserveermiddelen.

Het wordt steeds duidelijker dat er grote gevaren kleven aan het eten van bewerkte voeding.

Steeds meer mensen eten bewuster omdat ze beseffen hoe belangrijk onbewerkt en vers voedsel is voor hun gezondheid.

Hieronder een lijst van vijf gevaarlijke bewerkte producten:

Margarine

Je hoort vaak dat margarine een gezond alternatief is voor roomboter, maar niets is minder waar. Boter wordt gemaakt van melk en margarine van oliën en vetten.

Via een chemisch proces worden de vetten gehard waarbij veel voedingsstoffen verloren gaan. Er ontstaan bij dat proces ook gevaarlijke transvetzuren.

Het is dus beter om roomboter te gebruiken. Transvetten vind je ook in koekjes, snacks, snoep, koffiemelkpoeder en pizza’s.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat plantensterolen in sommige margarines kunnen leiden tot beroertes, hartinfarcten en vaatproblemen.

In Canada is cholesterolverlagende margarine om die reden al verboden.

Gekweekte zalm

Kweekzalm zwemt in zijn eigen afval en wordt volgepompt met antibiotica. Deze zalm is bovendien grijs van kleur en wordt door middel van kunstmatige kleurstoffen roze gemaakt.

De kweekzalm krijgt ook groeihormonen toegediend. Omdat de zalmen chemicaliën, PCB’s, vlamvertragers en pesticiden bevatten, geven ze een verhoogd risico op kanker.

Bewerkt vlees

Bewerkt vlees en rood vlees zijn door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de lijst met kankerverwekkende producten en stoffen geplaatst.

Daarmee staan ze op dezelfde lijst als asbest, alcohol en sigaretten. Het bewijs voor het verband met kanker is volgens de WHO even sterk.

Voorbeelden van bewerkt vlees: bacon, hamburger, rookworst, ingeblikt vlees en salami.

Rood vlees

In verschillende studies is het verband tussen rood vlees en maagkanker aangetoond. Ook aderverkalking en hartfalen zijn risico’s die aan het eten van rood vlees kleven.

Rood vlees bevat carnitine, een stof die in de darmen wordt omgezet in TMAO (trimethylamine N-oxide). Deze stof lijkt ook een rol te spelen bij het ontstaan van dikkedarmkanker.

Tomaten uit blik

Ingeblikte tomaten zitten in blikken die bisfenol A (BPA) bevatten. Deze stof wordt vaak in verband gebracht met hart- en vaatziekten en onvruchtbaarheid.

Door het zuur van de tomaten komt er extra veel BPA vrij.

[Nieuws]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Loki schreef:

  Ik (ex slager) begrijp het probleem van rood vlees niet helemaal en ik denk dat dit zwaar overdreven wordt.
  Kijk even naar al die oudjes uit de vorige eeuw die niets anders dan veelal rood vlees met veel vet aten.
  Nu moet alles zo mager mogelijk zijn en mooi rood van kleur. Ik denk dat men het meer moet zoeken naar de behoudende middelen die op vlees zitten/zijn aangebracht. Dat zal eerder het grote probleem zijn dan rood vlees op zich.
  En vergeet even niet de promotiecampagnes/lobby voor het minder eten van vlees.
  Vlees heb je zeker s’ winters nodig voor vitamine D. (zelfs advies in bejaarden tehuizen)

  17 likes
  • Rini schreef:

   De uitlating ‘al die oudjes’ komt naar mijn idee behoorlijk denigrerend en minachtend over als we het hebben over de generaties die met lede ogen hebben moeten toekijken hoe de wetenschap van de afgelopen 15 jaren het dagelijks leven van nu ernstig veranderd en ‘vergemakkelijkt’ hebben. Wellicht gaat u er in uw visie ook aan voorbij dat vooral dié generatie opvallend ouder geworden is omdat zij in mindere, wellicht véél mindere mate in hun jonge jaren blootgesteld zijn en aan de ‘goedgekeurde’ en veilig bevonden E-stoffen waarvan steeds duidelijker wordt dat deze een ernstige ondermijning genereren op de mensheid van nu qua vitaliteit, weerstand en conditie.
   U bent waarschijnlijk toch wel met mij eens dat de voeding van nu de meeste mensen volledig uithongert als we kijken naar de ontbrekende mineralen, vitaminen en andere broodnodige essentiële bouwstoffen?

   5 likes
  • Leo schreef:

   Komt alleen maar door de zogenaamde boom knuffelaars. Vlees is ineens slecht en al die onzin verhalen. We moeten allemaal vegetariërs worden. Alsof de flora geen gevoel heeft. Hypocrieten zijn het. Een mens van vlees en bloed heeft altijd voedsel nodig om te overleven waardoor we dus andere bronnen moeten vernietigen/verorberen om te overleven. Zo gaat het overal in de natuur hoe zielig het ook is. Een boom heeft water nodig en de planten onder een boom krijgen te weinig zonlicht waardoor ze verkleuren en misschien wel doodgaan. De hele natuur is gebaseerd op overleven.

   4 likes
 • droogtrommel schreef:

  Tjonge jonge, kunnen we niet beter de fabriekanten aanpakken?

  19 likes
 • Roy schreef:

  Het maakt natuurlijk wel uit hoe veel je er van eet.
  Met mate kan het allemaal geen kwaad.

  9 likes
  • exegese schreef:

   Ook als het heel weinig is blijkt het een probleem te zijn want in bijna alle producten die tegenwoordig in de supermarkten liggen is wel iets aan de hand. Verder is de hele maatschappij doorspekt van onnatuurlijke en ongezonde bronnen ziekmakende effecten Het stapelen van nadelige invloeden verklaart dat mensen heden ten dage steeds zieker, dikker en conditioneel achteruit gaan. Ik ken weinig leeftijdgenoten die geen handvol pillen slikken om op de been te blijven. Er komt nog een tijd dat meesten de pensioengerechtigde leeftijd niet eens meer halen in tegenstelling dat men steeds harder roept dat we met z’n allen steeds ouder worden. Het klopt dat men tegenwoordig tegen een hele hoge vergoeding het leven op weten te rekken, van levenskwaliteit is echter weinig sprake meer. En als de enorme opmars van kanker niet te stoppen blijkt zal ook daar binnenkort geen sprake meer van zijn. Het kan dus wel degelijk kwaad, ook als het met mate is, alles om je heen is immers aan het verzieken.

   6 likes
 • exegese schreef:

  En door de TTIP, CETA en SITA verdragen die ze ons door de strot duwen, zullen we helemaal overspoeld worden met nog zo veel meer rotzooi dat we helemaal niet meer weten wat we nog onbezorgd kunnen eten. Big Pharma wrijft zich al in de handen.

  12 likes
 • Pieter Veenstra schreef:

  Wat een onzin hier alweer.

  Vlees is niet nodig, wel gemakkelijk.
  Al vanaf geboorte vegetariër en kerngezond, nooit ziek geweest en met 55 loop ik een dertigjarige er zo uit.

  Vlees levert onder meer de vitamines B1, B3, B5 en B12. Die zijn ook te halen uit andere voedingswaren.
  B1: groente, volkorenbrood, aardappelen
  B3: groente, volkorenbrood
  B5: groente, fruit, volkorenbrood, peulvruchten
  B6: zie onder B5, plus: aardappelen, andere graanproducten
  B12: lupine

  Geen dierlijke producten nodig!!!

  4 likes
  • Roy schreef:

   Er wordt gesproken over Vitamine D, dan wordt je lijstje opeens heel veel kleiner 🙂

   1 likes
   • Pieter Veenstra schreef:

    Vitamine D is een van de vitaminen die ons lichaam zelf kan aanmaken, zo’n 70-90 procent van de benodigde hoeveelheid. Dus geen lijstje nodig.

    Zit ook in o.a. Amerikaanse Kastanje Champignons

    Geen vlees nodig.

    3 likes
 • Quasimodo schreef:

  Ik denk niet dat het ontgiftigen ooit nog zal lukken. Men kan niet meer zonder chemiecaliën. Misschien op een heel kleine schaal. Dat is dus niet genoeg voor de gehele mensheid. Voor de elite wel, want zij kunnen biologische producten betalen en kopen het ook op voordat het beschikbaar komt.

  0 likes
  • Roy schreef:

   “want zij kunnen biologische producten betalen en kopen”

   Wat vaak wordt vergeten is dat biologisch eten ook gewoon wordt bespoten met pesticiden.
   Het enige verschil is dat het “natuurlijke” pesticiden zijn..

   “Natuurlijke” staat niet gelijk aan “goed voor je”

   Rotenon bijvoorbeeld wat gebruikt wordt bij de biologische landbouw kan bijvoorbeeld leiden tot Parkinson. Dit is tegenwoordig in Nederland verboden, maar wordt in sommige andere landen nog gebruikt..

   Pyrethrine bijvoorbeeld is dan weer zeer dodelijk voor insecten en voor de alom geliefde Honingbijen die langzaam maar zeker aan het uitsterven zijn.

   Goed wassen en je appeltje schillen is in ieder geval nooit een overbodige luxe.
   Er zal vast ook nog wel wat in de appel zelf zitten, maar het gros zit er op.

   6 likes
 • helder schreef:

  Ik vind dat je het product vlees mag waarderen. Mensen zitten nu eenmaal zo in elkaar dat ze vlees nodig hebben vooral in een tijd van ziekte en herstel. Dieren geven de mensen hun leven en vlees met pijn en liefde. Dat mag men waarderen.

  4 likes
 • Memento schreef:

  Filet americain is mijn grootste zonde denk ik. Ik eet het dagelijks. Maar er klopt iets niet!
  Het is altijd 7 dagen houdbaar en zelfs daarna eet ik er soms nog 3 dagen van. (jaja, grote verpakking)
  Ik vind het echt bizar dat het zonder te verkleuren na 10 dagen nog goed te eten is! Waar voor troep wordt er aan toegevoegd?

  1 likes
  • Roy schreef:

   Heel simpel gezegd is Filet Americain rauw vlees met saus en na het openen kan je het nog +- 2 dagen eten (is mij altijd verteld). Maar daar zal de ex-slager Loki meer over kunnen vertellen. In de Filet Americain van de supermarkt zitten dan wss ook nog de standaard e-nummers (conserveringsmiddelen, verdikkingsmiddelen) en waarschijnlijk een e-nummer om het geheel een mooi kleurtje te geven.

   Maar het is natuurlijk het lekkerste en het beste om je Filet Americain zelf te maken. 😉

   2 likes
 • Drie schreef:

  Het is wel goed om te weten
  Er zijn meer dingen waar je moet oppassen denk ik
  Maar ja ik wil ook geen 100jaar worden

  1 likes
 • x

  Check Also

  freek de jonge

  Freek de Jonge in ‘Volendam’: ‘Ze heffen het glas bij het RIVM als er weer een dode is’

  Tegenwoordig deugt Freek de Jonge. Zo stond ...

  WHO

  ‘WHO is corrupt’: Amerika doet NIET mee aan wereldwijd initiatief coronavaccin

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een internationaal initiatief ...

  >