Gezondheid

Medicijnen zijn vaak onzin en onnodig. Deze wetenschapper legt uit waarom

Help mee door deze informatie met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Als we meer gebruik gaan maken van het placebo-effect zullen er minder medicijnen nodig zijn. De zorgkosten kunnen dan flink omlaag. Dat stelt hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers in Psychologie Magazine.

“We kunnen ons lichaam veel meer zelf laten doen, als we de kracht van psychologische factoren serieuzer gaan nemen,” zegt ze.

Verwachtingen

“Met verwachtingen kun je enorme lichamelijke reacties op gang brengen,” legt ze uit.

“In aansluiting op eerder onderzoek hebben we dat aangetoond in ons laboratorium, waar proefpersonen een pijn- of jeukprikkel kregen,” vervolgt ze.

“Zeiden we erbij dat er een prikkel zou volgen, maar dat de meeste mensen nauwelijks pijn of jeuk van die prikkel ervaren, dan viel de pijn of jeuk ook daadwerkelijk mee: het placebo-effect.”

“Maar zeiden we erbij dat het behoorlijk pijnlijk zou worden, dan ervoeren mensen bovengemiddeld veel pijn: het nocebo-effect.”

Conditionering

Het werkt ook bij allergieën. Tijdens een experiment lieten onderzoekers mensen met een allergie een drankje drinken in combinatie met een medicijn dat de allergische reactie remt.

Korte tijd later kregen de mensen hetzelfde drankje, maar zonder de medicijnen. De proefpersonen vertoonden echter dezelfde verlaagde allergische reactie als in de eerste periode.

“Dat is conditionering,” legt Evers uit.

Positief effect

Je leert het lichaam een reactie op gang te brengen, vergelijkbaar met die van de medicijnen. Het lichaam reageert vanzelf.

Evers zegt dat zo’n methode bij allerlei aandoeningen een positief effect kan hebben.

Zelf

“In theorie kun je het lichaam trainen om elk stofje dat het lichaam kan maken, zelf aan te maken,” zegt ze.

“Het is belangrijk om te beseffen dat de psychologische invloeden op de behandeling veel groter zijn dan we nu in de reguliere richtlijnen hebben staan,” stelt de gezondheidspsycholoog.

[Psychologie Magazine]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Simpelmans
Simpelmans
5 jaren geleden

Deze man promoot niks anders dan gebedsgenezing (geloof dat God iets teweeg brengt in je lichaam/geest). Hij zal het aan de stok krijgen met z’n collega’s die daar niet van gediend zijn, vrees is. Alleen is God hier vervangen door een placebonist.
Overigens werkt placebo niet bij 35% van de mensen. Gaat hij hen toch placebotair behandelen?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

1
0
We lezen graag je reactie!x