Gezondheid

Meditatie: nieuwe behandelingen voor mentale aandoeningen

Help door deze informatie met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een meditatietraining van een maand blijkt de bedrading in het brein dusdanig te veranderen dat deuren worden geopend naar nieuwe behandelingen voor veelvoorkomende mentale aandoeningen, zo blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers keken naar de effecten van integrative body-mind training (IBMT) op twee groepen studenten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Na slechts vier weken of in totaal 11 uur training toonden scans fysieke veranderingen in het brein van de vrijwilligers. Zenuwvezels die bekend staan als ‘witte stof’ brachten meer zenuwimpulsen voort tussen de neuronen. Op hetzelfde moment bleek de dichtheid van myeline, een vettige stof die op veel plaatsen in het zenuwstelsel zenuwvezels isoleert, groter te zijn geworden.

Cortex cingularis anterior

De veranderingen zijn waargenomen in de cortex cingularis anterior in de prefrontale cortex van de hersenen. Deze cortex is betrokken bij het gedrag. Weinig zenuwactiviteit in dit gedeelte van het brein wordt geassocieerd met een serie mentale problemen, waaronder Attention Deficit Disorder (ADD), dementie, depressie en schizofrenie. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De studie borduurt voort op eerder onderzoek waaruit bleek dat het brein verandert door IBMT te beoefenen. Wetenschappers hielden de resultaten van twee studies uit 2010 nog eens tegen het licht. Voornamelijk werd gekeken naar MRI-scans die waren gemaakt van de deelnemers.

Axonen

Bij de ene studie waren 45 Amerikaanse studenten van de Universiteit van Oregon betrokken, bij de andere werden 68 studenten van de Technische Universiteit in Dalian, China onderzocht. De onderzoekers stelden na twee weken IBMT een toename in de dichtheid van axonen, of zenuwvezels vast. De aanmaak van myeline bleef onveranderd.

Na een maand werd zowel de dichtheid van axonen als die van myeline groter. De stemming van studenten die IBMT beoefenden bleek verbeterd en ook hadden ze minder last van woede, depressie, angst en vermoeidheid. Daarnaast bevatte hun bloed een lagere concentratie van het stresshormoon cortisol.

Gedetailleerd beeld

Onderzoeksleider professor Michael Posner van de Universiteit van Oregon zei: “Deze studie geeft ons een zeer gedetailleerd beeld van wat er verandert. Net als eerder konden we precies vaststellen waar de witte stof veranderde, maar nu konden we ook aantonen dat de dichtheid van myeline en axonen verbeterde.”

“Tijdens de studie vonden in het brein van de deelnemers net zo veel veranderingen plaats als tijdens de hersenontwikkeling op jonge leeftijd,” zei Posner. “Dat stelt ons in staat om te onthullen hoe dergelijke veranderingen emotionele en cognitieve ontwikkeling kunnen beïnvloeden.”

Bron: PA

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aline
Aline
11 jaren geleden

Is integrative body-mindt training vergelijkbaar met een training mindfulness?

Doler
Doler
11 jaren geleden

meditatie is allang bewezen, welke vorm je ook eigen maakt het belangrijkste is dat je het elke dag uitvoerd. en daar ligt het probleem vaak we hebben geen tijd om even wat rust voor ons zelf neer te zetten
advies: zoek een meditatie centrum of waar ze dit geven en geef jezelf elke week 1x dit kado voor jezelf. je zal merken dat je er veel mee bereikt. het is alleen doorzetten, het doen en blijven doen, maar dat is met alles in het leven

Anneke
Anneke
11 jaren geleden

Nou dat heb ik zelf ervaren met Vipassana, 10 dagen 11 uur per dag mediteren, je voelt je zó zó totaal anders. En dan erna 2 uur per dag blijven mediteren, doe ik ook nog steeds. Want de voordelen zijn zó groot daar heb ik graag 2 uurtjes op m’n dag voor over.

Sipco
Sipco
11 jaren geleden

In China mediteren ze iedere ochtend door Tai-chi te beoefenen.Het lijkt op vertraagd vechten(is ook vechtsport)maar je bent op zo,n moment zeer meditatief bezig.Dus als je tai-chi beoefend ben je en, aan het mediteren en je maakt je lichaam soepel in haar bewegingen,tot op zeer oude leeftijd.Dus 2 vliegen in 1 klap lijkt mij.Een half uurtje per dag tai-chi staat voor een gezonde levensweg!!En het maakt je scherp en alert op je omgeving.Sta je tegen over iemand die met agressie je wil wegvegen??Tai-chi doet je vijand de das om, door 100 gram lichaamskracht te gebruiken, omdat je op de kracht van de ander aansluit, en je vijand ligt gevloerd op de grond.Use your mind!!!Maar voor het zover komt, is de tai-chi beoefenaar, de vredesbemiddelaar!!

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x