Universum

Meer ontdekt nabij evenaar Saturnusmaan Titan

Help anderen door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben één groot en enkele kleine metaanrijke meren gevonden nabij de evenaar van de grootste maan van Saturnus.

Eerder werden al meren ontdekt rond de polen van Titan, maar lange tijd werd aangenomen dat ze rond de ‘tropen’ zouden verdampen.

“De ontdekking kwam geheel onverwachts omdat meren niet stabiel zijn rond de evenaar,” zei planeetonderzoeker Caitlin Griffith van de Universiteit van Arizona.

Vier kleine meren

Door gereflecteerd zonlicht van het oppervlak en de atmosfeer van Titan te meten detecteerde ruimtesonde Cassini een donkere regio nabij de landingsplaats van de Huygens, die in 2005 landde rond de evenaar van Titan.

Wetenschappers zeiden dat de analyse van de gegevens wijst op een koolwaterstofmeer van 60 bij 40 kilometer. In de buurt van het meer zijn nog vier kleine meren ontdekt. De resultaten zijn op donderdag verschenen in tijdschrift Nature.

Leven

Titan is één van de weinige hemellichamen in het zonnestelsel met een dikke atmosfeer. Wetenschappers kunnen nog niet achterhalen hoe de deken van stikstof en methaan exact wordt gevormd. Methaangas in de atmosfeer wordt constant afgebroken door zonlicht, valt terug naar de polen en condenseert daarna in meren.

“Er zijn mogelijk oases op Titan,” zei Griffith. Oases van vloeibaar methaan onder het oppervlak van de maan wemelen mogelijk van leven. Wetenschappers denken dat de koolwaterstofmeren worden gevormd door methaan uit ondergrondse bronnen.

Bron: Foxnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Joker
Joker
10 jaren geleden

Juich niet te vroeg en laat je niet blij maken met een dode mus. Hoe graag men het ook wil, NOOIT zal er leven (laat staan INTELLIGENT LEVEN) gevonden worden op andere planeten. De zoektocht naar een dergelijk iets is pure tijdverspilling.

Koos
Koos
10 jaren geleden

Ik heb ooit eens een film gezien over de Saturnusmaan Titan. Creature (1985) (Titan Find).

Ook is er op NGC een programma geweest over Titan, dat gelijkenissen zou hebben met een zeer vroege aarde. Met de grote hoeveelheid methaan en zeer lage temperaturen is het nauwelijks voor te stellen dat daar ooit leven zal ontwikkelen.

Peter ♥
Peter ♥
10 jaren geleden

[quote name=”Joker”]Juich niet te vroeg en laat je niet blij maken met een dode mus. Hoe graag men het ook wil, NOOIT zal er leven (laat staan INTELLIGENT LEVEN) gevonden worden op andere planeten. De zoektocht naar een dergelijk iets is pure tijdverspilling.[/quote]
Pfff de afdeling pessimisme” mogelijk nog religieus ook” is ook weer wakker hoor. Wat een arrogantie zeg te veronderstellen dat wij de enigste “intelligente” zijn in het universum. Wat een giller zeg. Hahaha. ;-))

DiddleV
DiddleV
10 jaren geleden

haha grappig, alsof er geen leven kan bestaan onder andere omstandigheden.. en wat maken deze omstandigheden de enige om intelligent leven te herbergen??

als iemand me daar nou is een zinnig antwoord op kan geven, dan lijken de meeste uitspraken over het universum misschien wat minder arrogant..

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

10
0
We lezen graag je reactie!x