
Kunnen we allemaal een lang en gelukkig leven leiden zonder daarbij de aarde te vervuilen? De Gelukkigeplaneetindex of Happy Planet Index geeft aan hoe gelukkig inwoners van diverse landen ter wereld zijn.
De nieuwste index is een week voor de Rio+20-top over duurzame ontwikkeling vrijgegeven en noemt Costa Rica als het meest ‘ontwikkelde’ land.
Van de circa 195 onafhankelijke landen zijn er 151 opgenomen in het onderzoek, waaronder ook Hong Kong en Palestina.
Ecologische voetafdruk
Bij de berekening van de plaats op de index is uitgegaan van verschillende factoren waaronder de ecologische voetafdruk, die uitdrukt hoeveel middelen zoals brandstoffen gemiddeld door de inwoner van een land worden verbruikt. Nederland staat op plaats 76 en België op plaats 117, twee plaatsen onder de Verenigde Staten.
Hoe groener de landen zijn gearceerd hoe efficiënter ze zijn in het omzetten van natuurlijke hulpbronnen in een lang en gelukkig leven voor de inwoners. De Gelukkigeplaneetindex wordt vermenigvuldigd met het bevolkingsaantal zodat de index kan worden vergeleken met het bruto binnenlands product (BBP). Zodoende wordt duidelijk welke landen de grootste invloed hebben op de gezondheid van de planeet.
Krachtig milieubeleid
Landen kunnen op verschillende manieren goed scoren op de Gelukkigeplaneetindex. Zuid-Amerikaanse landen scoren over het algemeen goed op levenskwaliteit, maar Costa Rica onderscheidt zich vanwege een hogere levensverwachting dan het gemiddelde en een krachtig milieubeleid.
Een andere verrassende ‘winnaar’ is Bangladesh (plaats 11) waar 150 miljoen mensen die leven in een gebied ter grootte van Florida indrukwekkende stappen hebben gezet op het gebied van menselijke ontwikkeling.
Verlicht eigenbelang
De Verenigde Staten staan door de gretige consumptie relatief laag op de lijst. De grote vraag is of China en India hun ecologische voetafdruk kunnen beperken zodat hun snelgroeiende economieën nog groener worden. “We hopen dat ‘verlicht eigenbelang’ ze op een meer duurzaam pad helpt,” zei onderzoeksleider Saamah Abdallah.
Maar zelfs de voetafdruk van Costa Rica is op de lange termijn niet duurzaam, aldus Mathis Wackernagel van het Global Footprint Network in Oakland in de staat Californië. Gezien de beperkte hulpbronnen van de aarde is ‘een koerswijziging in ieders belang dringend noodzakelijk’. Er is geen planeet B.
De complete top 10 van de Gelukkigeplaneetindex is als volgt: Costa Rica, Vietnam, Colombia, Belize, El Salvador, Jamaica, Panama, Nicaragua, Venezuela en Guatemala.
Bron: Newscientist.com
Gerelateerd: Geluksbeleid is zo gek nog niet
Cardioloog: modern graan bevat verslavend opiaat
Gideon van Meijeren zet VVD-Kamerlid klem: ‘Dit is geen onmacht, maar onwil’
Kijk: Comédienne met Oekraïens-Joodse roots confronteert MSM met keiharde waarheid over Oekraïne
‘Frankrijk is gevallen’: Dramatische beelden tonen hoe sociale onrust zich verspreidt
Drie belangrijke redenen om te aarden
Aartsbisschop over ‘gezondheidsconferentie’: Vaticaan maakt zichzelf tot dienaar van Nieuwe Wereldorde
Kunstmatige plasmaballen gemaakt met HAARP
Hebben we een tweede zon aan onze hemel?
Oorlogspropaganda: Jezus verzonnen door Romeinen om Joden rustig te krijgen. Bijbelonderzoeker deelt bevindingen