Wereld

De Gelukkigeplaneetindex versus het BBP

Help mee door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Kunnen we allemaal een lang en gelukkig leven leiden zonder daarbij de aarde te vervuilen? De Gelukkigeplaneetindex of Happy Planet Index geeft aan hoe gelukkig inwoners van diverse landen ter wereld zijn.

De nieuwste index is een week voor de Rio+20-top over duurzame ontwikkeling vrijgegeven en noemt Costa Rica als het meest ‘ontwikkelde’ land.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Van de circa 195 onafhankelijke landen zijn er 151 opgenomen in het onderzoek, waaronder ook Hong Kong en Palestina.

Ecologische voetafdruk

Bij de berekening van de plaats op de index is uitgegaan van verschillende factoren waaronder de ecologische voetafdruk, die uitdrukt hoeveel middelen zoals brandstoffen gemiddeld door de inwoner van een land worden verbruikt. Nederland staat op plaats 76 en België op plaats 117, twee plaatsen onder de Verenigde Staten.

Hoe groener de landen zijn gearceerd hoe efficiënter ze zijn in het omzetten van natuurlijke hulpbronnen in een lang en gelukkig leven voor de inwoners. De Gelukkigeplaneetindex wordt vermenigvuldigd met het bevolkingsaantal zodat de index kan worden vergeleken met het bruto binnenlands product (BBP). Zodoende wordt duidelijk welke landen de grootste invloed hebben op de gezondheid van de planeet.

Krachtig milieubeleid

Landen kunnen op verschillende manieren goed scoren op de Gelukkigeplaneetindex. Zuid-Amerikaanse landen scoren over het algemeen goed op levenskwaliteit, maar Costa Rica onderscheidt zich vanwege een hogere levensverwachting dan het gemiddelde en een krachtig milieubeleid.

Een andere verrassende ‘winnaar’ is Bangladesh (plaats 11) waar 150 miljoen mensen die leven in een gebied ter grootte van Florida indrukwekkende stappen hebben gezet op het gebied van menselijke ontwikkeling.

bbphpi293473498294234234

Verlicht eigenbelang

De Verenigde Staten staan door de gretige consumptie relatief laag op de lijst. De grote vraag is of China en India hun ecologische voetafdruk kunnen beperken zodat hun snelgroeiende economieën nog groener worden. “We hopen dat ‘verlicht eigenbelang’ ze op een meer duurzaam pad helpt,” zei onderzoeksleider Saamah Abdallah.

Maar zelfs de voetafdruk van Costa Rica is op de lange termijn niet duurzaam, aldus Mathis Wackernagel van het Global Footprint Network in Oakland in de staat Californië. Gezien de beperkte hulpbronnen van de aarde is ‘een koerswijziging in ieders belang dringend noodzakelijk’. Er is geen planeet B.

De complete top 10 van de Gelukkigeplaneetindex is als volgt: Costa Rica, Vietnam, Colombia, Belize, El Salvador, Jamaica, Panama, Nicaragua, Venezuela en Guatemala.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd: Geluksbeleid is zo gek nog niet

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Roland
Roland
11 jaren geleden

Kom op: groener is wat anders dan gelukkiger. Daar wordt ik nou moe van. Zeg dan gewoon waar je het over hebt. Amateurisme dat vast heel serieus genomen zal worden ….

Rebus Singh
Rebus Singh
11 jaren geleden

Het zal wel aan mij liggen, maar met die plaatjes zeggen me niks. Kan iemand me aangeven hoe gelukkig wij ons in Nederland zouden moeten voelen?
Of is geluk een wedstrijd?
Waar gaat dit over?
Heeft geluk misschien iets te maken met onze zelfbeschikking? Mensen willen zich ontplooien. Zoals alles om ons heen zich wil manifesteren en ontplooien. Een natuurlijke drang. Dat we onze leefomgeving daarbij dienen te eren, is zolangzamerhand aanvaard in brede kring.
Dit is weer zo’n typisch technocratiche verhaal.
Ik kan hier niks mee.

lotus
lotus
11 jaren geleden

In de meeste van die landen in de top 10 heerst volgens mij ook nog veel pure armoede. Ik weet niet of je daar als mens zo gelukkig mee moet zijn.

365Y
365Y
11 jaren geleden

Dit geluk heeft uiteindelijk met overlevenskansen te maken en met
gewaardeerd zijn .

Geluk is nog steeds een luxe in deze tijd, maar het eeuwige geluk (blijdschap) vind je niet in zaken van de dagelijkse nood maar door een grote mate van onthecht te kunnen blijven, om eenvoudiger een onderdeel van een hoger doel te worden .

De hoogste macht (overal) in je leven is het gegeven wanneer je met liefde met de ander om kunt gaan omdat ze jouw veroordelen vanwege het feit dat zij niet (van je werken) geloven dat je goed doet. (ik spreek niet over verlossing en zonde)

Dan spreek ik niet meer over aards geluk zoals we konden leren, maar dat wat je verwacht .. het eeuwige Leven in je, dat brengt de sterfelijke mens een onbezorgde tijd op aarde .. omdat de dood in de werkelijkheid, geen bestaan kent .

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x