Gezondheid

Megaboetes farmareuzen ‘niet afdoende om industrie te veranderen’

Help door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De farmaceutische industrie heeft in de afgelopen drie jaar voor meer dan 11 miljard dollar aan boetes gekregen wegens criminele activiteiten.

In totaal hebben 26 bedrijven, waaronder acht van de 10 grote spelers op de markt, zich schuldig gemaakt aan fraude.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De omvang van de wantoestanden, voor het eerst in kaart gebracht, ondermijnt het vertrouwen in de industrie en houdt klinische vooruitgang tegen, zo blijkt uit twee studies die in het vooraanstaande tijdschrift The New England Journal of Medicine zijn gepubliceerd.

Fractie

Gerenommeerde advocaten hebben gewaarschuwd dat de miljardenboetes niet afdoende zijn om het gedrag van de industrie te veranderen.

Afgelopen juli kreeg het in Groot-Brittannië zetelende GlaxoSmithKline een boete van 3 miljard dollar opgelegd wegens crimineel gedrag. Het was de grootste farmafraude ooit. Negen andere bedrijven zijn ook beboet. Zo kregen Pfizer en Novartis een boete opgelegd van respectievelijk 2,3 miljard en 420 miljoen euro. Opgeteld gaat het in totaal om 11 miljard dollar aan boetes.

Advocaat Kevin Outterson, verbonden aan de Boston-universiteit, zei dat de boetes slechts een fractie zijn van de totale inkomsten van de farma-giganten. De boete die GSK kreeg was nog geen 11 procent van de jaaromzet van het bedrijf. Daarnaast kwam de boete van 1,5 miljard dollar die Abbott Laboratories moest betalen overeen met 12 procent van de omzet. De geneesmiddelengigant bood het medicijn Depakote (Depakine) aan voor aandoeningen waar het niet voor goedgekeurd was.

Vertrouwen

Outterson merkte op dat er weinig is gedaan om het systeem te veranderen. Hij pleit ervoor dat de topmannen worden bestraft, in plaats van de bedrijven als geheel. Zo kreeg GSK een miljardenboete, maar werd niemand verantwoordelijk gehouden voor het wangedrag.

Het vertrouwen onder artsen in de industrie is inmiddels zo diep gedaald, dat ze geneesmiddelenonderzoeken die worden gefinancierd door de industrie beginnen te boycotten. Dat kan vergaande gevolgen hebben omdat het grootste deel van het medische onderzoek wordt gefinancierd door de farmaceutische industrie.

Experts zeiden dat vooraanstaande medicijnproducenten de zoektocht naar een remedie langzaam beginnen te staken en zich voornamelijk nog richten op symptoombestrijding.

Bron: Independent.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Het gerommel zal alleen maar aanzwellen tot de bevolking het “oorlogsritme” gaat slaan.Neem dat maar van deze indiaan aan.Luister maar eens naar de hedendaagse muziek.Jullie spreekwoord de Kruik gaat net zo lang te water tot ze barst,gaat ook voor de farmaceut gelden.De zuivering van de aarde, was allang op gang gezet.Deze woorden klinken vreemd??Kijk eens beter dan?

Ned Kelly
Ned Kelly
11 jaren geleden

Ja als er niemand gestraft word blijf zo’n boete natuurlijk gewoon een lachertje voor zulke bedrijven

Peter ♥
Peter ♥
11 jaren geleden

Helemaal eens met Hunting Wolf. Wij Nederlanders “maar ook de rest van west-Europa” laten veel te gemakkelijk over ons heen lopen door grote bedrijven en de overheid en zijn veel te goed van vertrouwen. En als er dan al een misstand aan het licht komt ondernemen we geen actie zoals we vroeger wel deden “in de ’70’s bijvoorbeeld” maar laten het op wat geklaag na op zijn beloop gaan. Geen boycot van foute bedrijven, geen demonstraties, niets. Veel mensen lijken vaak te denken, het zal mijn tijd wel duren en zolang ik het maar goed heb. Toppunt van individualisme dus en dat stemt me vaak somber voor de toekomst. Gelukkig hebben de hedendaagse jongeren een meer actie gerichte kijk op de maatschappij.

Lilian
Lilian
11 jaren geleden

11 Miljard aan boetes…

En waar is dat geld gebleven?

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x