Homepagina » Gezondheid » Met E-nummers getatoeëerd fruit goedgekeurd door EU
Met E-nummers getatoeëerd fruit goedgekeurd door de EU

Met E-nummers getatoeëerd fruit goedgekeurd door EU

Vanaf heden mogen levensmiddelenfabrikanten met behulp van een laser ‘tatoeages’ van E-nummers aanbrengen op supermarktfruit.

De Europese Unie heeft het gebruik van ijzeroxiden en hydroxiden om meloenen, citrusfruit en granaatappels te tatoeëren afgelopen week goedgekeurd. De nieuwe regeling treedt op 23 juni aanstaande in werking.

Hoewel de technologie al sinds 2009 bestaat, was het gebruik van de chemicaliën voorheen verboden. Fabrikanten kunnen aan de hand van de ‘tatoeage’ zien waar het fruit is geweest en waar het is verkocht.

Kleurstof

Dankzij de nieuwe regeling kunnen ze het fruit voorzien van barcodes of andere informatie zodat het gebruik van zelfklevertjes overbodig wordt. De technologie is ontworpen door het bedrijf Laser Food uit Valencia. Het lobbyde drie jaar lang in Europa om het gebruik van ijzeroxiden en hydroxiden goedgekeurd te krijgen.

Door de aanpassing kunnen fabrikanten vanaf nu ijzeroxiden, hydroxiden, hydroxypropylmethylcellulose (HPMC) en polysorbaten gebruiken om bepaalde fruitsoorten te tatoeëren. IJzeroxiden en hydroxiden vallen onder E172. Het is een zwarte, rode of gele kleurstof die gemaakt wordt uit ijzerpoeder. Het zit onder meer in garnalenpasta, snoep, suikerwerk en zalmpasta.

Cellulose

Hydroxypropylmethylcellulose (E464) is toegestaan als additief van voedsel en medicijnen. In bijsluiters voor medicijnen wordt de stof ook aangeduid als hypromellose. HPMC is een synthetisch polymeer dat wordt gemaakt door chemische modificatie van cellulose uit hout.

In levensmiddelen wordt HPMC gebruikt als emulsiestabilisator, verdikker en vetvervanger. In medicijnen onder meer als verdikkingsmiddel, emulgator voor zalven en in coatings van capsules. In handcrèmes en lotions wordt het verwerkt als verdikker, emulgator en schuimstabilisator.

Polysorbaten (E432-436) zijn olie-achtige vloeistoffen die gebruikt worden in geneesmiddelen en voedingsmiddelen. Een voorbeeld is polysorbaat 20, een synthetisch antischuimmiddel dat aan bakproducten, dressings, ijs, imitatieslagroom, margarine en sauzen wordt toegevoegd.

Discussie

Door toevoegingen in de vorm van E-nummers is er al vaak discussie ontstaan over het gebruik hiervan. Het veelgebruikte additief E102 is een synthetische stof die bijvoorbeeld snoep een aantrekkelijke gele kleur geeft, maar ook ADHD zou kunnen opwekken. Daarnaast zou je er zelfs eczeem van kunnen krijgen.

In Noorwegen, Finland en Oostenrijk is dit E-nummer al verboden, maar bij ons nog niet. Ook E621 is een omstreden additief. Het wordt toegevoegd aan duizenden levensmiddelen, zoals maaltijden, soep en chips, en werkt als smaakversterker.

E621 zou de hersenen aantasten en wordt tegenwoordig in veel gevallen maar niet meer genoemd op de verpakking. De stof wordt in plaats daarvan vaak vermeld als ‘gistextract’. Op deze manier weten consumenten steeds minder over het voedsel dat ze eten.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Mopperman schreef:

  OK misschien is deze link dan wat duidelijker.

  De MSG vorm van glutaminezuur (kunstmatig geproduceerd) is wat anders dan de aminozuren geproduceerd binnen het menselijk / dierlijk / plant proces.
  Als je er meer over wilt weten: http://www.truthinlabeling.org/III.What%20is%20MSG.html

  En verder is natuurlijk iedereen vrij om te nemen wat hij wil.

  1 likes
 • Linda schreef:

  ‘ Polysorbaten (E432-436) zijn olie-achtige vloeistoffen die gebruikt worden in geneesmiddelen en voedingsmiddelen. Een voorbeeld is polysorbaat 20, een synthetisch antischuimmiddel dat aan bakproducten, dressings, ijs, imitatieslagroom, margarine en sauzen wordt toegevoegd.’

  En ik altijd maar denken: waarom schuimen die taarten van mij toch niet, of de boter etc.
  Maar weer eens een linkje rondsturen.
  Ik heb trouwens een manier bedacht om mensen via via voorzichtig op de hoogte te brengen. Niet meer met Vaticaan e.a. Veel te confronterend. Ik stuur nu linkjes die relateren aan alle dag of persoonlijke interesse. Bijvoorbeeld dat artikel over al die medicijnen in drinkwater in Spanje. Gaat naar Spanje-gangers. En misschien raken ze dan geïnteresseerd in andere onderwerpen. Tenslotte zijn ze daar vrij in. Fruit raakt vrijwel iedereen, dus maar weer aan het werk:)
  Bedankt Niburu.

  0 likes
 • Ralf schreef:

  er staat : In Noorwegen, Finland en Oostenrijk is dit E-nummer al verboden
  Dit blijft overal maar naar voren komen, maar is onzin. Alle E-nummers zijn integraal toegelaten in alle EU landen, dus ook Finland en Oostenrijk. Het staat ook in de Finse wetgeving als toegestaan. Noorwegen kan, als niet EU land, wel beperkingen aanbrengen. Kortom, eerst de bronnen controleren !

  0 likes
 • Wim schreef:

  Het zou ook interessant zijn als ze ook de van nature aanwezige E-nummers in het fruit moeten vermelden ! Maar dat zal wel niet de strekking zijn hier….

  0 likes
 • Spaceman2000 schreef:

  @ Linda,
  M.a.w u spamt dus onbekenden ?

  0 likes
 • Jasper schreef:

  Heeft dat gevolgen voor onze gezondheid ? Trekt die chemische tatoeage het vruchtvlees zelf in? Tast die tatoage het vruchtvlees aan ?Een zeer opmerkelijke maatregel ben benieuwd of de vruchten in netjes ook die stempels krijgen.

  0 likes
 • nancy. schreef:

  Als alles gewoon natuur is ,hebben we geen e nummers of smaak versterkers nodig ,dan smaakt alles weer zoals het was. ?

  0 likes
 • Wesley schreef:

  Alle additieven hebben een nummer gekregen. De nummers die van een E zijn voorzien zijn toegelaten in de hele EU.

  Het lijkt me dus bijzonder sterk dat bepaalde E-nummers verboden zouden zijn in EU landen.

  0 likes
 • Henk001 schreef:

  Het Voedingscentrum vermeld in hun E-nummerlijst het volgende over E621 (Ve-Tsin):
  “Werd er van verdacht
  het “Chinese Restaurant
  Syndrome”te veroorzaken. Inmiddels
  is bekend dat zuivere MSG dat niet
  doet. Glutaminezuur is een
  bestanddeel van een macronutriënt
  (eiwit) en komt via normale voeding
  in veel hogere hoeveelheden in het
  lichaam dan valt te verwachten via
  additieven.”
  Ik eet ook het liefst uit mijn eigen moestuin en zo min mogelijk pre-fab-food. Maar je moet niet bij alle E-nummers meteen aan schadelijke stoffen denken. Sommige zijn puur natuur en zelfs toegestaan in Biologische producten. Bij andere kun je terecht vraagtekens plaatsen zoals bij E-102 (Tartrazine). Overigens worden de stoffen hier voor zover ik kan beoordelen in een zeer ondiep laagje van de schil gebracht en je kunt je afvragen of je er dan nog wat van terugvindt in het gedeelte dat je eet.

  0 likes
 • Sola schreef:

  Hmm, toch maar weer eens vaker naar het boertje fietsen voor vers fruit van het land en uit de kas. Misschien ook wel gebruik van niet gezonde middelen voor de verbouw ervan, maar in elk geval geen tatoeages :0.

  0 likes
 • Ralf schreef:

  [quote name=”nancy.”]Als alles gewoon natuur is ,hebben we geen e nummers of smaak versterkers nodig ,dan smaakt alles weer zoals het was. ?[/quote]

  Klein denkfoutje : we hebben dan geen additieven meer nodig. E-nummers zijn een synoniem voor de naam van een stof, en aangezien de meeste ook in natuurlijke producten zitten, krijgen we zowiezo dagelijks grammen E-nummers binnen, zónder gebruik van additieven. En aangezien ook zuurstof en CO2 een E-nummer hebben, krijgen we daar ook liters van binnen.

  E-nummers is dus een synoniem voor de naam van een stof, die zowel van nature voor (kan) komen, als gebruikt kan worden als additief. Twee verschillende dingen dus.

  0 likes
 • Mopperman schreef:

  Er is toch echt een verschil tussen natuurlijk Glutaminezuur en de E621 variant.

  http://www.praktijk-advance.nl/msg-e-621-natriumglutamaat-glutamaat-ve-tsin.html

  In deze link wordt dat mooi uitgelegd.

  0 likes
 • Ralf schreef:

  [quote name=”Mopperman”]Er is toch echt een verschil tussen natuurlijk Glutaminezuur en de E621 variant.

  http://www.praktijk-advance.nl/msg-e-621-natriumglutamaat-glutamaat-ve-tsin.html

  In deze link wordt dat mooi uitgelegd.[/quote]

  Die link geeft dat dus juist helemaal niet aan ! Die zegt dat er verontreinigingen in kunnen zitten (zonder referentie overigens, en de EU stelt hele strikte zuiverheidseisen voor additieven), en gaat dan gewoon verder over de effecten van MSG, niet van de verontreinigingen ! En ze zeggen zelf dat MSG de in het lichaam voorkomende L-vorm is. Kortom ze spreken zichzelf sterk tegen.

  0 likes
 • Lilian schreef:

  Denk je werkelijk dat er ook maar 1 fruitboer of tussenhandel op het idiote idee zou komen om iedere sinaasappel of meloen te laseren om de ingrediënten erop te zetten, voordat die in de supermarkt komt te liggen?

  Tenzij de EU het verplicht wil stellen natuurlijk. Een creatieve bijdrage uit dezelfde categorie als die van de etikettering op de olijfkarafjes op de Griekse eettafels? De waanzin!

  0 likes
 • nancy. schreef:

  Om hoeveel fruit gaat het eigenlijk ,
  dat doen ze niet voor niks,is er nog meer mee aan de hand .?

  0 likes
 • mb schreef:

  Waarschijnlijk was dat fruit zowieso al niet te vertrouwen. Goed herkenbaar dus in de toekomst.

  0 likes
 • Frans schreef:

  Zijn ze nu helemaal van de pot gerukt!!
  Gaat dat door?
  Aan de andere kant wel makkelijk…
  Alles zonder tatoeage kun je beter kiezen. Dat komt waarschijnlijk uit de buurt.
  Mooi he dat Europa.. Nog even wachten en ook wij krijgen net als de koeien ook een nummer in ons nek! Is dat even makkelijk te registeren..

  0 likes
 • Frans schreef:

  Nee… is dit er echt al door?
  Aan de andere kant wel makkelijk, alles zonder zo’n gevangenislogo kun je maar beter wel eten. Dat komt waarschijnlijk uit de buurt zonder troep er in. Ook zonde dat zulke heerlijke vruchten verminkt worden.
  Mooi he dat Europa. Hoe lang duurt het dat wij net als koeien een nummer in ons nek krijgen? Lekker makkelijk registreren!
  Het is doodeng allemaal en het gaat maar door.

  0 likes
 • Rolling Stone schreef:

  [quote name=”Ralf”][quote name=”nancy.”]Als alles gewoon natuur is ,hebben we geen e nummers of smaak versterkers nodig ,dan smaakt alles weer zoals het was. ?[/quote]

  Klein denkfoutje : we hebben dan geen additieven meer nodig. E-nummers zijn een synoniem voor de naam van een stof, en aangezien de meeste ook in natuurlijke producten zitten, krijgen we zowiezo dagelijks grammen E-nummers binnen, zónder gebruik van additieven. En aangezien ook zuurstof en CO2 een E-nummer hebben, krijgen we daar ook liters van binnen.

  E-nummers is dus een synoniem voor de naam van een stof, die zowel van nature voor (kan) komen, als gebruikt kan worden als additief. Twee verschillende dingen dus.[/quote]

  Een klein denkfoutje. E-nummers is net zo goed ook een synoniem voor de toegevoegde rotzooi aan ons dagelijks voedsel, goedgekeurd door de EU. Een partijtje bonzen bijelkaar MAAKT VOOR U EN MIJ UIT WAT WIJ ETEN. Neem nu aspertaam, dat is ook een E-nummer, maar wel mooi de verkeerde en… jawel… ook goedgekeurd.
  En jij beweerd dat dit een additief is die zonodig erin zou moeten zitten? Laten we de zaken wel goed gescheiden houden, want we zijn niet langer gek.

  0 likes
 • Rolling Stone schreef:

  nancy. zei:

  ‘ Als alles gewoon natuur is ,hebben we geen e nummers of smaak versterkers nodig ,dan smaakt alles weer zoals het was. ? ‘

  Een klein typfoutje Nancy?
  Die vraagteken, moet dat niet een uitroepteken zijn?
  Toegevoegde en grotendeels kankerverwekkende stoffen?
  Het zou er haast met koeieletters op moeten staan, net als op de tabak?

  en…

  ‘ Om hoeveel fruit gaat het eigenlijk ,
  dat doen ze niet voor niks,is er nog meer mee aan de hand .? ‘

  Het gaat niet alleen om fruit alleen? Het gaat om de kiemen der aarde, onze zaden (Monsanto), het vlees, de bijen uitgeroeid (geen echte honing meer, wat genezend werkt en dus niet in hun voordeel? Geen stuifverdeling meer, Monsanto?) De lucht, die we inademen (denk aan chemtrails?), vergiftiging door toevoegingen door ons leidingwater?
  Kort samengevat… Uitdunning van de overbevolking? Betekend alleen maar meer macht, onrecht en geld, voor de rijken der aarde, die makkelijker over ons regeren, als bijna een god? (Nog net niet met een hoofdletter, helaas voor hen dan?)

  Rolling Stone zegt hier dan ook… dat het niets anders is, dan een misdaad tegen de mensheid !!!
  We hoeven die extra rotzooi niet door ons voedsel!!!
  De aarde en de natuur, brengt ons dat allemaal zelf wel!!! Zuiverder kan niet en het is alles wat we nodig hebben!!!
  Fruit zo van de boom, daarvan weet je dat het goed is!!! Die extra zooi in leuk uitziende poedertjes, potjes en doosjes en noem maar op (ja zelfs tandpasta), daar liggen alle supermarkten vol van en niet voor niets, staat het er in hele kleine lettertjes op? Zo klein zelfs, dat je er haast met een microscoop of loep bij moet hebben, om het te kunnen lezen en je jezelf af kunt vragen, waar dit allemaal goed voor is? Of er meer aan de hand is? Vraag je jezelf, dat nu nog steeds af, Nancy?

  0 likes
 • kengai schreef:

  Ralf gelooft nog in strikte zuiverheids eisen van de EU en wie controleerd dat, de bedrijven zelf?

  0 likes
 • B schreef:

  Heel simpel. Geen gemerkt fruit kopen in de supermarkt. Er zijn nog groenteboeren, misschien iets verderweg maar dat is dan de keuze die je maakt.

  0 likes
 • Paquita schreef:

  Hallo allemaal, Mag ik hier even iets aan toevoegen. Ik woon zelf in Spanje. De provincie Valencia staat de laatste jaren nogal in het daglicht vanwege alle corruptieschandalen. Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om zulke sinaasappels, mandarijen, granaatappels en meloenen in een Spaanse (super-)markt te kopen! Hartelijke groeten van Paquita.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  EU

  ‘Enorm schandaal’: EU betaalt Moslimbroederschap €36,5 MILJOEN om ‘Europa te onderwerpen’

  De EU heeft 36,5 miljoen euro overgemaakt ...

  bill gates

  Bill Gates: ‘Corona-ellende komt terug als we klimaatverandering niet stoppen’

  Miljardair Bill Gates wil dat de Verenigde ...

  >