Gezondheid

Met E-nummers getatoeëerd fruit goedgekeurd door EU

Help anderen door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vanaf heden mogen levensmiddelenfabrikanten met behulp van een laser ‘tatoeages’ van E-nummers aanbrengen op supermarktfruit.

De Europese Unie heeft het gebruik van ijzeroxiden en hydroxiden om meloenen, citrusfruit en granaatappels te tatoeëren afgelopen week goedgekeurd. De nieuwe regeling treedt op 23 juni aanstaande in werking.

Hoewel de technologie al sinds 2009 bestaat, was het gebruik van de chemicaliën voorheen verboden. Fabrikanten kunnen aan de hand van de ‘tatoeage’ zien waar het fruit is geweest en waar het is verkocht.

Kleurstof

Dankzij de nieuwe regeling kunnen ze het fruit voorzien van barcodes of andere informatie zodat het gebruik van zelfklevertjes overbodig wordt. De technologie is ontworpen door het bedrijf Laser Food uit Valencia. Het lobbyde drie jaar lang in Europa om het gebruik van ijzeroxiden en hydroxiden goedgekeurd te krijgen.

Door de aanpassing kunnen fabrikanten vanaf nu ijzeroxiden, hydroxiden, hydroxypropylmethylcellulose (HPMC) en polysorbaten gebruiken om bepaalde fruitsoorten te tatoeëren. IJzeroxiden en hydroxiden vallen onder E172. Het is een zwarte, rode of gele kleurstof die gemaakt wordt uit ijzerpoeder. Het zit onder meer in garnalenpasta, snoep, suikerwerk en zalmpasta.

Cellulose

Hydroxypropylmethylcellulose (E464) is toegestaan als additief van voedsel en medicijnen. In bijsluiters voor medicijnen wordt de stof ook aangeduid als hypromellose. HPMC is een synthetisch polymeer dat wordt gemaakt door chemische modificatie van cellulose uit hout.

In levensmiddelen wordt HPMC gebruikt als emulsiestabilisator, verdikker en vetvervanger. In medicijnen onder meer als verdikkingsmiddel, emulgator voor zalven en in coatings van capsules. In handcrèmes en lotions wordt het verwerkt als verdikker, emulgator en schuimstabilisator.

Polysorbaten (E432-436) zijn olie-achtige vloeistoffen die gebruikt worden in geneesmiddelen en voedingsmiddelen. Een voorbeeld is polysorbaat 20, een synthetisch antischuimmiddel dat aan bakproducten, dressings, ijs, imitatieslagroom, margarine en sauzen wordt toegevoegd.

Discussie

Door toevoegingen in de vorm van E-nummers is er al vaak discussie ontstaan over het gebruik hiervan. Het veelgebruikte additief E102 is een synthetische stof die bijvoorbeeld snoep een aantrekkelijke gele kleur geeft, maar ook ADHD zou kunnen opwekken. Daarnaast zou je er zelfs eczeem van kunnen krijgen.

In Noorwegen, Finland en Oostenrijk is dit E-nummer al verboden, maar bij ons nog niet. Ook E621 is een omstreden additief. Het wordt toegevoegd aan duizenden levensmiddelen, zoals maaltijden, soep en chips, en werkt als smaakversterker.

E621 zou de hersenen aantasten en wordt tegenwoordig in veel gevallen maar niet meer genoemd op de verpakking. De stof wordt in plaats daarvan vaak vermeld als ‘gistextract’. Op deze manier weten consumenten steeds minder over het voedsel dat ze eten.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Linda
Linda
8 jaren geleden

‘ Polysorbaten (E432-436) zijn olie-achtige vloeistoffen die gebruikt worden in geneesmiddelen en voedingsmiddelen. Een voorbeeld is polysorbaat 20, een synthetisch antischuimmiddel dat aan bakproducten, dressings, ijs, imitatieslagroom, margarine en sauzen wordt toegevoegd.’

En ik altijd maar denken: waarom schuimen die taarten van mij toch niet, of de boter etc.
Maar weer eens een linkje rondsturen.
Ik heb trouwens een manier bedacht om mensen via via voorzichtig op de hoogte te brengen. Niet meer met Vaticaan e.a. Veel te confronterend. Ik stuur nu linkjes die relateren aan alle dag of persoonlijke interesse. Bijvoorbeeld dat artikel over al die medicijnen in drinkwater in Spanje. Gaat naar Spanje-gangers. En misschien raken ze dan geïnteresseerd in andere onderwerpen. Tenslotte zijn ze daar vrij in. Fruit raakt vrijwel iedereen, dus maar weer aan het werk:)
Bedankt Niburu.

Ralf
Ralf
8 jaren geleden

er staat : In Noorwegen, Finland en Oostenrijk is dit E-nummer al verboden
Dit blijft overal maar naar voren komen, maar is onzin. Alle E-nummers zijn integraal toegelaten in alle EU landen, dus ook Finland en Oostenrijk. Het staat ook in de Finse wetgeving als toegestaan. Noorwegen kan, als niet EU land, wel beperkingen aanbrengen. Kortom, eerst de bronnen controleren !

Wim
Wim
8 jaren geleden

Het zou ook interessant zijn als ze ook de van nature aanwezige E-nummers in het fruit moeten vermelden ! Maar dat zal wel niet de strekking zijn hier….

Spaceman2000
Spaceman2000
8 jaren geleden

@ Linda,
M.a.w u spamt dus onbekenden ?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

23
0
We lezen graag je reactie!x