Homepagina » Buitenland » Miljardenverspilling bij wederopbouw in Irak
Miljardenverspilling bij wederopbouw Irak

Miljardenverspilling bij wederopbouw in Irak

Miljarden dollars die waren bestemd voor de wederopbouw van Irak zijn verdwenen als gevolg van fraude en ander misbruik.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Speciale Inspecteur-Generaal voor de Wederopbouw van Irak (Sigir).

Eerder werd geschat dat zo’n 8 miljard dollar was verdwenen. In het eindrapport wordt gesteld dat nog eens minstens 8 miljard dollar Iraaks geld is kwijtgeraakt of verspild.

Honderden projecten hebben hun uiteindelijke doel niet bereikt of zijn nog steeds niet afgerond. Dat heeft tot veel bitterheid en onvrede geleid onder de Irakezen, aldus inspecteur Stuart Bowen in het rapport Learning from Iraq.

Gevangenis

“Het maakt niet uit hoeveel de Verenigde Staten hebben uitgegeven, in geen enkele Iraakse stad is een door de Amerikaanse overheid gefinancierd gebouw of project te vinden dat is afgerond,” legde de Iraakse minister van Binnenlandse Zaken Adnan al-Asadi uit.

In het rapport wordt verder opgemerkt dat het geïmproviseerde karakter van de wederopbouw in Irak, het constante personeelsverloop en de veranderende managementregimes de VS dwongen om de snelheid en koers continu te veranderen. Daarmee verdween geld van belastingbetalers door fraude en misbruik.

De Amerikaanse overgangsregering in Irak tekende bijvoorbeeld een contract van 80 miljoen dollar met het Amerikaanse bedrijf Parsons Delaware om een gevangenis te bouwen in de provincie Diyala. De Khan Bani Sa’ad-gevangenis moest 3600 bedden toevoegen aan een bestaande faciliteit.

Drie maanden na de geplande oplevering in 2006 zei Parsons nog eens ruim twee jaar nodig te zullen hebben. Washington ontbond daarop het contract wegens grootschalige kostenoverschrijdingen.

Kinderziekenhuis

Het grootste bouwproject in de gezondheidssector was het kinderziekenhuis in Basra. Het Amerikaanse Bureau voor Internationale Ontwikkeling (USAID) trok in 2005 ruim 50 miljoen dollar uit voor het project en sloot een contract af met het bedrijf Bechtel uit Californië.

Het ziekenhuis met 94 bedden werd in 2010 pas afgebouwd. De uiteindelijke kosten bedroegen 165 miljoen dollar. Afgelopen jaar was er nog steeds onvoldoende apparatuur en personeel.

Bron: Ipsnews.be

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. dit is echt iets wat ze op de kleuterschool ook al konden bedenken,en de iligale belasting (betalers ) slapen rustig verder.

  0 likes
 2. Tragisch en dit laat weer eens zien dat het niet eenvoudig is om in ontwikkelingslanden projecten goed af te ronden. Zeker niet in landen met een burgeroorlog of na een oorlog, waarbij de hele infrastructuur bijna afwezig is en de sociale structuren opnieuw (en vaak anders) opgebouwd moeten worden.
  Ik heb het in Afrika vaker meegemaakt: het begint heel goed en idealistisch, maar westerlingen zijn niet voorbereid op de heel andere manier van denken en van zakendoen.

  In het bronartikel staat dan ook:
  “Het rapport doet een aantal aanbevelingen. Zo zou wederopbouw alleen moeten plaatsvinden als de veiligheidssituatie dat toelaat en moet altijd begonnen worden met kleine programma’s en projecten. Verder moeten Amerikaanse functionarissen er zeker van zijn dat de plaatselijke autoriteiten volledig betrokken zijn bij de selectie van projecten, om er zeker van te zijn dat ze worden afgemaakt als de Amerikanen zijn vertrokken.”

  0 likes
 3. De centjes die verdwenen zijn, zullen wel gebruikt zijn om wapens voor te kopen.Het is immers nog geen dag vrede geweest in IRAK met haar twee bevolkingsgroepen, die elkaar het leven zuur maken.En dus kun je op corruptie, zwendel, etc. wachten.Bush je wordt bedankt eikel!!!

  0 likes
 4. Welkom in de wereld die democratie heet!
  Daar verdwijnt wel vaker geld op miraculeuze wijze…

  0 likes
 5. Waarom ben ik niet verbaasd?

  0 likes
 6. Tja, ik sta er eigenlijk niet raar van te kijken.
  Waarschijnlijk wordt er gezegt dat ze daar in Irak zo currupt zijn en zelf van niets weten, terwijl ze opeens een huis in Zwitserland hebben en een extra spaarrekening, iets in die trent.

  Het is allemaal een beetje voorspelbaar geworden. Zo werd mij vroeger al geleerd, als het om geld gaat, kun je niemand vertrouwen. Kijk maar, de banken, politiek, organisaties alles is corrupt.

  0 likes
 7. [quote name=”max1″]Waarom ben ik niet verbaasd?[/quote]

  Ik ben ook veel te cynisch om verbaasd te zijn.

  0 likes
 8. Ach wat vervelend, net zo vervelend als dat de contracten voor wederopbouw al waren getekend voordat er 1 bom was gevallen…. Er was nog net geen veiling voor objecten die gebombardeerd moesten worden die dan tegen de hoogste veiling-prijs moesten worden herbouwd.

  0 likes
 9. Als er geld en Fraude is zijn er geheime genootschappen bij betrokken. Zij zijn de enige die stelen en laten nooit van zichzelf stelen. Het GELD word beheerd door de JEZUIETEN van het Vaticaan. Na 50 jaar ontwikkelingshulp zie je nog steeds dezelfde beelden. Vele werelden moeten zo blijven om aan te verdienen en aan armoede word veel verdient. Ik denk dat grondig uitroeien van alle geheime genootschappen straks een plicht word om de wereld vrij te krijgen.

  0 likes
 10. Niet te vergeten dat de BEZETTERS ook vereisten dat alleen bedrijven uit BEZETTERSland contracten kregen… Goh!

  0 likes
 11. nu gooien ze damascus en heel syrië weer in puin, moeten wij ook weer geld sturen voor de opbouw? en we zitten al krap.

  0 likes
 12. A;s die echt zijn verdwenene, dan stel ik voor om te kijken of deze miljarden niet gewoon in duurzame energie zijn geinvesteerd, dan is het namelijk normaal dat geld spontaan verdwijnt.

  0 likes
 13. [quote name=”dennis”]nu gooien ze damascus en heel syrië weer in puin, moeten wij ook weer geld sturen voor de opbouw? en we zitten al krap.[/quote]

  Heel Syrie ?

  0 likes
 14. [quote name=”M. Brandenburg”]A;s die echt zijn verdwenene, dan stel ik voor om te kijken of deze miljarden niet gewoon in duurzame energie zijn geinvesteerd, dan is het namelijk normaal dat geld spontaan verdwijnt.[/quote]

  Er verdwijnt geen geld het gaat in andere zakken.

  0 likes
 15. [quote name=”Aardebewoner”][quote name=”M. Brandenburg”]A;s die echt zijn verdwenene, dan stel ik voor om te kijken of deze miljarden niet gewoon in duurzame energie zijn geinvesteerd, dan is het namelijk normaal dat geld spontaan verdwijnt.[/quote]

  Exact het zelfde als bij duurzaam, veel geld voor de alarmisten en zij die leven op subsidies, is lijkt mij exact hetzelfde!!
  Er verdwijnt geen geld het gaat in andere zakken.[/quote]

  0 likes
 16. Sorry dat ik offskip en toch ontopic ben, maar laat ons eens zien wat ons ontwikkelingsgeld wel heeft bijgedragen aan een humanere wereld.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Ongewenste gedachten! Heb jij er last van?

Het hebben van ongewenste gedachten is iets ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

oncoloog

Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

We moeten ons bewust zijn van de ...

russische

Russische coronachef openhartig in interview: ‘Het is allemaal bullsh*t’

De paniek over de pandemie is misplaatst, ...