Buitenland

Miljardenverspilling bij wederopbouw in Irak

Help ons door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Miljarden dollars die waren bestemd voor de wederopbouw van Irak zijn verdwenen als gevolg van fraude en ander misbruik.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Speciale Inspecteur-Generaal voor de Wederopbouw van Irak (Sigir).

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Eerder werd geschat dat zo’n 8 miljard dollar was verdwenen. In het eindrapport wordt gesteld dat nog eens minstens 8 miljard dollar Iraaks geld is kwijtgeraakt of verspild.

Honderden projecten hebben hun uiteindelijke doel niet bereikt of zijn nog steeds niet afgerond. Dat heeft tot veel bitterheid en onvrede geleid onder de Irakezen, aldus inspecteur Stuart Bowen in het rapport Learning from Iraq.

Gevangenis

“Het maakt niet uit hoeveel de Verenigde Staten hebben uitgegeven, in geen enkele Iraakse stad is een door de Amerikaanse overheid gefinancierd gebouw of project te vinden dat is afgerond,” legde de Iraakse minister van Binnenlandse Zaken Adnan al-Asadi uit.

In het rapport wordt verder opgemerkt dat het geïmproviseerde karakter van de wederopbouw in Irak, het constante personeelsverloop en de veranderende managementregimes de VS dwongen om de snelheid en koers continu te veranderen. Daarmee verdween geld van belastingbetalers door fraude en misbruik.

De Amerikaanse overgangsregering in Irak tekende bijvoorbeeld een contract van 80 miljoen dollar met het Amerikaanse bedrijf Parsons Delaware om een gevangenis te bouwen in de provincie Diyala. De Khan Bani Sa’ad-gevangenis moest 3600 bedden toevoegen aan een bestaande faciliteit.

Drie maanden na de geplande oplevering in 2006 zei Parsons nog eens ruim twee jaar nodig te zullen hebben. Washington ontbond daarop het contract wegens grootschalige kostenoverschrijdingen.

Kinderziekenhuis

Het grootste bouwproject in de gezondheidssector was het kinderziekenhuis in Basra. Het Amerikaanse Bureau voor Internationale Ontwikkeling (USAID) trok in 2005 ruim 50 miljoen dollar uit voor het project en sloot een contract af met het bedrijf Bechtel uit Californië.

Het ziekenhuis met 94 bedden werd in 2010 pas afgebouwd. De uiteindelijke kosten bedroegen 165 miljoen dollar. Afgelopen jaar was er nog steeds onvoldoende apparatuur en personeel.

Bron: Ipsnews.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pietje bell
pietje bell
11 jaren geleden

dit is echt iets wat ze op de kleuterschool ook al konden bedenken,en de iligale belasting (betalers ) slapen rustig verder.

Aurelia
Aurelia
11 jaren geleden

Tragisch en dit laat weer eens zien dat het niet eenvoudig is om in ontwikkelingslanden projecten goed af te ronden. Zeker niet in landen met een burgeroorlog of na een oorlog, waarbij de hele infrastructuur bijna afwezig is en de sociale structuren opnieuw (en vaak anders) opgebouwd moeten worden.
Ik heb het in Afrika vaker meegemaakt: het begint heel goed en idealistisch, maar westerlingen zijn niet voorbereid op de heel andere manier van denken en van zakendoen.

In het bronartikel staat dan ook:
“Het rapport doet een aantal aanbevelingen. Zo zou wederopbouw alleen moeten plaatsvinden als de veiligheidssituatie dat toelaat en moet altijd begonnen worden met kleine programma’s en projecten. Verder moeten Amerikaanse functionarissen er zeker van zijn dat de plaatselijke autoriteiten volledig betrokken zijn bij de selectie van projecten, om er zeker van te zijn dat ze worden afgemaakt als de Amerikanen zijn vertrokken.”

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

De centjes die verdwenen zijn, zullen wel gebruikt zijn om wapens voor te kopen.Het is immers nog geen dag vrede geweest in IRAK met haar twee bevolkingsgroepen, die elkaar het leven zuur maken.En dus kun je op corruptie, zwendel, etc. wachten.Bush je wordt bedankt eikel!!!

pommetje
pommetje
11 jaren geleden

Welkom in de wereld die democratie heet!
Daar verdwijnt wel vaker geld op miraculeuze wijze…

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x