Universum

Meteorenstof maakt vreemde wolken (video)

Help anderen door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een belangrijk ingrediënt voor lichtende nachtwolken komt uit de ruimte. Dit type wolk komt voor op ongeveer 83 kilometer hoogte.

Uit onderzoek met de AIM-satelliet is gebleken dat het stof van de nachtwolken voor een belangrijk deel afkomstig is van meteoren. Iedere dag veegt de aarde vele tonnen meteorenstof op van kometen en planetoïden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Naast meteorenstof is voor het ontstaan van nachtwolken ook waterdamp nodig en moet de temperatuur tussen -90 en -145 graden Celsius liggen. Op het stof zet zich dan een laagje ijs af, net als rijp op het aardoppervlak. Door het ijs dat de deeltjes omhult, wordt zonlicht weerkaatst.

Niet voorspelbaar

Lichtende nachtwolken zijn niet voorspelbaar, maar het loont zeker de moeite op een heldere zomeravond na zonsondergang naar de noordwestelijke of noordelijke hemel te kijken.

De stofdeeltjes die als groeikernen dienen voor de ijskristallen zijn slechts 20 tot 70 nanometer groot, zo blijkt uit de satellietgegevens. De kleine afmetingen verklaren ook de kleur van de wolken. Kleine deeltjes verstrooien blauw licht sterker dan rood licht.

Tot de negentiende eeuw werden lichtende nachtwolken alleen gezien in noordelijke gebieden als Canada en Scandinavië. Sindsdien zijn ze ook in zuidelijkere streken te zien.

Lichtende nachtwolken
Lichtende nachtwolken gezien vanuit het ISS op 13 juli

Krakatau

In 1885 werden ze twee jaar na de uitbarsting van de vulkaan de Krakatau gezien. De Duitse onderzoeker T.W. Backhouse, vaak gezien als de ontdekker van lichtende nachtwolken, merkte iets merkwaardigs op. De Krakatau spuwde niet langer as, maar toch bleven de nachtwolken nog zichtbaar.

Mark Hervig van GATS Inc ontdekte met zijn team de buitenaardse connectie. Zo’n 3 procent van ieder ijskristal in een lichtende nachtwolk bestaat uit meteorenstof, aldus Hervig. Meteorenstof dient als verzamelpunt waar watermoleculen kunnen worden omgezet in ijskristallen. Dat proces wordt nucleatie genoemd.

Meteorenstof verklaart hoe de nachtwolken worden gevormd, maar een ander mysterie blijft onopgelost: waarom lichten de wolken op en waaieren ze uit?

Bron: Spaceweather.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Westbound
Westbound
11 jaren geleden

In ieder geval een mooi en apart gezicht, een dergelijk wolkenpatroon.

sneaky
sneaky
11 jaren geleden

nice die had ik nog niet in mijn wolkjes film verzameling 😀
voor de liefhebber hieronder nog meer wolkjes
http://www.youtube.com/playlist?list=PL39D987D1FB550021&feature=view_all

Sjors
Sjors
11 jaren geleden

Als ze dit maar niet als excuus voor de chemtrails gaan gebruiken.

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x