Homepagina » Gezondheid » Farmareus Pfizer beboet wegens grootschalige omkoping
Pfizer beboet wegens omkoperij

Farmareus Pfizer beboet wegens grootschalige omkoping

Het grootste farmaceutische bedrijf ter wereld Pfizer en dochterbedrijf Wyeth gaan ruim 48 miljoen euro betalen om een smeergeldaffaire te schikken.

De producent van onder meer Viagra heeft artsen in Oost-Europa en China laten omkopen door werknemers van buitenlandse Pfizer-filialen.

Doktoren werden voor miljoenen euro’s omgekocht om de marktpositie van Pfizer te versterken. Deze ongepaste betalingen werden uitgevoerd om goedkeuringen en beslissingen over aankopen of over recepten te beïnvloeden en langs de douane te gaan, luidt de klacht die de Amerikaanse beurswaakhond SEC formuleerde.

Goedgekeurd

Pfizer bracht de zaak in 2004 zelf aan. Volgens het geneesmiddelenconcern vonden de betalingen plaats ‘zonder medeweten of goedkeuring van Pfizer’. In 2009 werd medicijnmaker Wyeth ingelijfd door Pfizer.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie en de SEC hebben dochterondernemingen van Pfizer tussen 2001 en 2007 functionarissen, doktoren en zorgverleners omgekocht in Bulgarije, China, Kroatië, Tsjechië, Italië, Kazachstan, Rusland en Servië.

Werknemers van de dochterbedrijven stelden door middel van de betalingen zeker dat producten van Pfizer en Wyeth werden goedgekeurd en op de markt konden worden gebracht, zo blijkt uit rechtbankdocumenten.

Omkoping

In verschillende landen speelde omkoping zo’n belangrijke rol in de bedrijfscultuur van dochterondernemingen van Pfizer dat punten- en bonusprogramma’s waren ontwikkeld om buitenlandse functionarissen te belonen die zich bewezen als beste klanten, aldus Kara Brockmeyer van de SEC.

“Het omkopen van corrupte functionarissen in ruil voor lucratieve contracten veroorzaakt een oneerlijke markt en benadeelt eerlijke bedrijven,” zei James McJunkin van de FBI. “Zij die proberen op deze manier illegale afspraken te maken kunnen erop rekenen dat ze zullen worden onderzocht door de FBI en verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden.”

Pfizer verwacht dat de omzet dit jaar zal uitkomen op ruim 48 miljard euro. De farmaciegigant zal dan waarschijnlijk ook niet echt wakker liggen van de boete. Wel wordt op deze manier duidelijk hoe bepaalde farmaceutische bedrijven te werk gaan.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. Go wie kun je dan nog vertrouwen/
  De dokter?
  Moeder natuur heeft geen winstbejag.

  Als ik jullie links wil tweeten moet ik vaak tekst verwijderen teveel letters. Kunnen jullie daarop letten, dan is sneller getweet en heb je meer kans dat mensen het tweeten.

  0 likes
 2. Aaah nu geven ze een deel van hun jaarlijkse omzet weg, wat een gigantische wereld klap voor zo’n bedrijf en zijn eigenaars.
  Dat zal ze leren zeg zo. . .

  Ontmantelen en Afschieten.

  Een bedrijf dat zig schuldig maakt aan ILLIGALE practijken moet je afschieten en ontmantelen.

  Dit geld voor ELK bedrijf.

  0 likes
 3. Boete is peanuts en er worden geen personen aansprakelijk gesteld gestraft.

  ze gaan hier dus gewoon mee door

  0 likes
 4. wakker worru oge ope

  Kijk; het is heel simpel als er geen zieke mensen meer zijn verdienen zij niks meer dus komt er bijv een medicijn tegen kanker dat het echt geheel weghaalt (zoals wiet al doet bij de 3 sterkste soorten) en ga zo maar door het is werkelijk een schande dat hun dit zo kunnen voortzetten en dat de minister van volksgezondheid dit steeds toelaat. de voedsel en farma industrie werken hand in hand om ons ziek te maken/ beter het voedsel word vol kanker verwekende stoffen gegooit en als je dan ziek bent moet je bij deze kluitewassers je medicatie halen 1 voor de ziekte 1 voor de bijwerkingen en een voor de bijwerkingen van de bijwerkingen welkom in het web net zoals een bank het doet

  0 likes
 5. Die 48 miljoen euro, gaat neem ik aan naar de burgers!!?!?!?!?!

  Nou ik zit vanavond klaar voor het nieuws, want dit MOET toch wel wereldkundig gemaakt worden, lijkt me……..oh nee tuurlijk niet, stom zeg…

  0 likes
 6. Natuurlijk wordt er niemand gestraft, hier houden we ons liever bezig met het uitdelen van obetaalbare boetes aan hardwerkende mensen die voor hun huis op een stoel in de zon zitten, want DAT is pas ECHT erg! Wat een stelletje lafaards die overheid om te kotsen! En Nee, die 48 mljn boete gaat niet naar de burgers, maar naar een hele diepe vage put waar niemand van weet waar die is.

  0 likes
 7. #San: Ja klopt, € 85,00 + € 6,00 admin voor parkeren in een parkeervak bij een kinderopvang, alleen geen parkeerschijf neergelegd, niet vergeten maar puur omdat het nieuw was en ook omdat dat we dit in ons dorp niet gewend zijn. Dit is ook op dit moment de enige plek is waar dit schijnt te moeten.

  0 likes
 8. hoi allemaal,ja met geld is alles te koop denken ze gewoon,och gewoon even de boete betalen.de medichijn kosten verhogen.en dat betalen wij jan met de pet alweer.ik vraag mij af zijn dat wel goed gekeurde medischijnen?

  0 likes
 9. Ik heb goede hoop dat na de verkiezingen in Nederland de S.O.P.N. echt de beerput gaat opentrekken. Zonder aanzien des persoons!! Het is de hoogste tijd.

  0 likes
 10. 48mil. is voor hun kleingeld!

  0 likes
 11. Chemisch `uitvinder`

  Grootschalig nog wel ! Dat is balen voor ons farmaceutjes als chemical brothers. Het zal wel een beetje dokken worden, bah bah. Alweer dokken ! Het schiet effe niet op deze handel. Effe kijken of we de media kunnen overtuigen om de de duffe burger bang te maken voor een `vogelgriepje` of zo om die in de rij te doen staan voor een prikkie. En de doktertjes vangen dan ook wat per prikkie. Effe de dikke mediagiganten bellen. We hebben het best wel druk mee als farmaverdieners. Tsjongejonge ! wat is dat geld en machtsgedoe een werk zeg poeh poeh !

  0 likes
 12. Hoe Doodt Vitamine B17 Kanker ??

  link: http://boinnk.nl/blog/22367/22367/

  Interresant verhaal maar waarom hoor je hier verder Niets over…??

  0 likes
 13. [quote name=”Marc”]Hoe Doodt Vitamine B17 Kanker ??

  link: http://boinnk.nl/blog/22367/22367/

  Interresant verhaal maar waarom hoor je hier verder Niets over…??[/quote]

  dat doe je wel als je op let en zelf gaat graven
  niburu geeft je tips en spoort je aan om zelf ook op zoek te gaan
  zucht

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

epidemioloog

Epidemioloog looft Zweedse corona-aanpak: ‘Op alle vlakken gelijk gekregen’

Zweden koos aan het begin van de ...

wilders

Wilders wil uit de EU vanwege ‘compleet gestoord’ coronaplan Brussel: ‘Nexit’

De Europese Commissie wil belastingen gaan heffen ...