Homepagina » Natuur en Milieu » Meteorenzwerm bereikt maximum: mis ‘m niet
Meteorenzwerm bereikt maximum: mis 'm niet

Meteorenzwerm bereikt maximum: mis ‘m niet

De komende dagen bereikt de zwerm van de Orioniden zijn maximum. De zwerm zal waarschijnlijk goed te zien zijn. De Orioniden zijn ontstaan in de komeet Halley die elke 76 jaar in de buurt van de zon en de aarde komt. In 2061 keert de komeet terug.

Boven Nederland was afgelopen weekend een vuurbol te zien. De Werkgroep Meteoren zegt dat het een goed zichtbare heldere bol was. De werkgroep kreeg binnen een uur meer dan 20 meldingen van mensen die de vuurbol hebben waargenomen. Het was de vijfde vuurbol die dit jaar is gezien boven Nederland. Vuurbollen zijn meteoren die een stuk helderder zijn dan normaal. Ze worden meestal gezien tijdens een meteorenzwerm.

De zwerm van de Orioniden bereikt woensdag 22 oktober rond 09.00 uur zijn maximum. Onder ideale omstandigheden zijn er zo’n 23 meteoren per uur te verwachten. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen, ongeveer 33 meteoren per uur zichtbaar.

Er is geen speciale apparatuur nodig om meteoren waar te kunnen nemen. Wanneer het helder is, volstaat het blote oog. Een ligstoel en voldoende kleding zorgen voor extra comfort.

De Orioniden vormen één van de rijkere meteorenzwermen aan onze hemel. In 1993 werd plotseling verhoogde activiteit van de Orioniden waargenomen. Dit duidt erop dat er lokale opeenhopingen zitten in de stroom van meteoroïden die rond de zon beweegt.

Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen en op ongeveer 100 kilometer hoogte verdampen.

Meer informatie over de meteorenzwerm vind je hier.

Foto: De Orioniden boven de stad Shanghai in 2009 (Jefferson Teng)Vind je dit artikel interessant? Deel het dan met anderen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Deze vuurbal was geen meteor, maar een ruimteschip. Mensen hebben hem zien landen, en er zijn wezens uitgestapt. Ondanks dat iedereen tegenwoordig een mobiel bij zich heeft waar zeer goede foto’s mee gemaakt kunnen worden, is er niet één foto gemaakt.

  5 likes
 2. “ Ondanks dat iedereen tegenwoordig een mobiel bij zich heeft waar zeer goede foto’s mee gemaakt kunnen worden, is er niet één foto gemaakt.”
  En daarmee kun je dit onwaarschijnlijke verhaal naar de prullenbak verwijzen. Onwaarschijnlijk omdat deze vuurbol er precies uitzag zoals vuurbollen er uit plegen te zien (zie foto werkgroep meteoren). En zich ook gedroeg zoals vuurbollen dat plegen te doen. (kort snel in helderheid toenemend en daarna uitdovend). En omdat vuurbollen als deze ieder jaar tijdens de Orioniden worden waargenomen.
  “I fit looks like duch, swims like a duck and quacks like a duck – it is probably a duck “
  Wat staat daar tegenover? “Mensen” hebben hem zien landen – zeggen ze. Google eens op “fantasy prone personality”. Er zijn mensen waarvan de fantasie nogal makkelijk op hol slaat.

  11 likes
 3. Waarom is dit zo onwaarschijnlijk? Ik lees hier iedere dag dingen die niet bewezen zijn, behalve met een halfslachtig linkje op internet, wat ook verzonnen kan zijn. Dus waarom het ene wel geloven, en het andere niet? Er zijn mensen die deze “Meteoor” hebben zien landen, en ze hebben wezens zien uitstappen. Geloof je dit wel als ik een linkje geef waar in staat dat een groepje mensen een UFO hebben zien landen en hebben gezien dat er wezens uitstapten?
  Ik kan vast wel een linkje vinden (of maken) dus dat bewijst niks.

  3 likes
  • Het gaat hier niet om twee losse, in de lucht hangende beweringen. Aan de ene kant hebben we de meteoor: een overbekend verschijnsel, gefotografeerd en gefilmd en herkend door tientallen (o.a.)amateurastronomen, eentje die zich in alle opzichten gedroeg als een normale meteoor, zoals we die al eeuwen zien. Aan de andere kant de bewering — en niet meer dan dat — dat iemand heeft gezien dat het een landend ruimteschip was. Zoiets noem je anekdotisch “bewijs”. Voor mij telt dat niet, ook niet als ze hun bewering op internet hebben gezet. Het is alsof iemand beweert dat ie een steen omhoog heeft zien vallen. Die geloof ik ook niet op z’n mooie ogen, omdat het uiterst onwaarschijnlijk is.
   Buitengewone claims vereisen buitengewoon bewijs. (Carl Sagan)

   2 likes
   • @Henk001. En als je die steen nu zelf omhoog hebt zien vallen, geloof je het dan nog niet? en…. hoe overtuig jij dan anderen, dat je een steen omhoog hebt zien vallen?
    Dus je gelooft alleen maar wat je ziet? Geloof je dat er electriciteit is? (want dit zie je niet, je ziet alleen het effect) Een ruimteschip kan ook gloeien als het door de dampkring komt, en als er dan mensen zijn geweest die daar vlakbij waren, en dit hebben kunnen volgen tot het landde, moet je dit natuurlijk niet geloven? Maar als jij het had zien landden? had je het dan wel geloofd? en…. hoe had je anderen willen overtuigen? anderen zullen dit niet geloven, want die hebben het niet gezien? Als dat het criterium is, dan kunnen we bij een groot deel in het dagenlijkse leven vraagtekens zetten.

    2 likes
    • Mijn eigen waarneming geloof ik natuurlijk wel (hoewel iedereen kan hallucineren/fantaseren). Maar ik accepteer het meteen als anderen me niet geloven. En terecht. Gelijk kun je niet hebben, alleen krijgen.

     0 likes
 4. @Henk001: goede argumenten
  @ Lyra: een antwoord zonder toegevoegde waarde. Als er iemand hier de politiek in zou moeten, dan bent u dat.

  6 likes
 5. @nobel ik zag van het weekend een groot en zeer fel rood licht in de lucht en het vloog heel laag en snel en het maakte geen enkel geluid. Het was donker dus het kan ook gewoon een helicopter geweest zijn. Toevallig had ik net men mobieltje niet bij me, helaas. Het gekke was dat het geluidloos was want een helicopter maakt toch een hoop herrie. Was wel mooi om naar te kijken.

  2 likes
 6. @ henk001 en dus met UW fantasieloze mening / commentaar kan dus het hele verhaal in de prullenbak worden verwezen. U zou in de politiek moeten gaan Henk001, daar denken ze ook zo kortzichtig en fantasieloos en dringen ze meningen en argumenten op die kant nog wal slaan.

  2 likes
 7. @Lyra: hoewel fantasie een zeer mooie en waardevolle eigenschap van de mens is, is er voor alles een plaats en tijd.
  In dit geval kan ik me alleen maar scharen achter de mening van Henk001. De Orioniden-zwerm is een jaarlijks terugkerend verschijnsel dat al lange tijd is bestudeerd en geobserveerd.
  Er is nog nooit een Orionid geland en er zijn zeker nog nooit mannetjes uitgekomen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Alle grote leugens rond klimaatverandering gedebunkt. Lees dit onthullende interview

Alle grote leugens rond klimaatverandering gedebunkt. Lees dit onthullende interview

In 2017 overleed professor Istvan Marko van de ...

Waarom de mens de atmosfeer van de aarde nog nooit heeft verlaten. Onderzoekers doen verbazingwekkende ontdekking

Waarom de mens de atmosfeer van de aarde nog nooit heeft verlaten. Onderzoekers doen verbazingwekkende ontdekking

De atmosfeer van de aarde is veel ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.