Natuur en Milieu

Meteorenzwerm bereikt maximum: mis ‘m niet

Help mee door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De komende dagen bereikt de zwerm van de Orioniden zijn maximum. De zwerm zal waarschijnlijk goed te zien zijn. De Orioniden zijn ontstaan in de komeet Halley die elke 76 jaar in de buurt van de zon en de aarde komt. In 2061 keert de komeet terug.

Boven Nederland was afgelopen weekend een vuurbol te zien. De Werkgroep Meteoren zegt dat het een goed zichtbare heldere bol was. De werkgroep kreeg binnen een uur meer dan 20 meldingen van mensen die de vuurbol hebben waargenomen. Het was de vijfde vuurbol die dit jaar is gezien boven Nederland. Vuurbollen zijn meteoren die een stuk helderder zijn dan normaal. Ze worden meestal gezien tijdens een meteorenzwerm.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De zwerm van de Orioniden bereikt woensdag 22 oktober rond 09.00 uur zijn maximum. Onder ideale omstandigheden zijn er zo’n 23 meteoren per uur te verwachten. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen, ongeveer 33 meteoren per uur zichtbaar.

Er is geen speciale apparatuur nodig om meteoren waar te kunnen nemen. Wanneer het helder is, volstaat het blote oog. Een ligstoel en voldoende kleding zorgen voor extra comfort.

De Orioniden vormen één van de rijkere meteorenzwermen aan onze hemel. In 1993 werd plotseling verhoogde activiteit van de Orioniden waargenomen. Dit duidt erop dat er lokale opeenhopingen zitten in de stroom van meteoroïden die rond de zon beweegt.

Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen en op ongeveer 100 kilometer hoogte verdampen.

Meer informatie over de meteorenzwerm vind je hier.

Foto: De Orioniden boven de stad Shanghai in 2009 (Jefferson Teng)

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Nobel
Nobel
9 jaren geleden

Deze vuurbal was geen meteor, maar een ruimteschip. Mensen hebben hem zien landen, en er zijn wezens uitgestapt. Ondanks dat iedereen tegenwoordig een mobiel bij zich heeft waar zeer goede foto’s mee gemaakt kunnen worden, is er niet één foto gemaakt.

Carlijn
Carlijn
9 jaren geleden

@nobel ik zag van het weekend een groot en zeer fel rood licht in de lucht en het vloog heel laag en snel en het maakte geen enkel geluid. Het was donker dus het kan ook gewoon een helicopter geweest zijn. Toevallig had ik net men mobieltje niet bij me, helaas. Het gekke was dat het geluidloos was want een helicopter maakt toch een hoop herrie. Was wel mooi om naar te kijken.

Henk001
Henk001
9 jaren geleden

“ Ondanks dat iedereen tegenwoordig een mobiel bij zich heeft waar zeer goede foto’s mee gemaakt kunnen worden, is er niet één foto gemaakt.”
En daarmee kun je dit onwaarschijnlijke verhaal naar de prullenbak verwijzen. Onwaarschijnlijk omdat deze vuurbol er precies uitzag zoals vuurbollen er uit plegen te zien (zie foto werkgroep meteoren). En zich ook gedroeg zoals vuurbollen dat plegen te doen. (kort snel in helderheid toenemend en daarna uitdovend). En omdat vuurbollen als deze ieder jaar tijdens de Orioniden worden waargenomen.
“I fit looks like duch, swims like a duck and quacks like a duck – it is probably a duck “
Wat staat daar tegenover? “Mensen” hebben hem zien landen – zeggen ze. Google eens op “fantasy prone personality”. Er zijn mensen waarvan de fantasie nogal makkelijk op hol slaat.

Lyra
Lyra
9 jaren geleden

@ henk001 en dus met UW fantasieloze mening / commentaar kan dus het hele verhaal in de prullenbak worden verwezen. U zou in de politiek moeten gaan Henk001, daar denken ze ook zo kortzichtig en fantasieloos en dringen ze meningen en argumenten op die kant nog wal slaan.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x