Homepagina » Wetenschap » Trekstraal uit Star Wars stap dichterbij: de ‘heilige graal voor laseronderzoekers’

Trekstraal uit Star Wars stap dichterbij: de ‘heilige graal voor laseronderzoekers’

De trekstraal uit de filmreeks Star Wars en series als Star Trek is een stap dichterbij. Australische wetenschappers zijn erin geslaagd om een deeltje van 0,2 millimeter zo’n 20 centimeter te verplaatsen met een laser. De straal is nog lang niet zo sterk als in de films, maar de 20 centimeter die werd overbrugd is 100 keer zo ver als voorgaande experimenten, aldus Wieslaw Krolikowski van de Australian National University. De wetenschappers spreken van een doorbraak.

“Een relatief grootschalige laserstraal als deze is de heilige graal voor laseronderzoekers,” zei hij volgens de Britse krant The Guardian. Met deze technologie kan fijnstof uit de lucht worden gehaald en kunnen zeer kleine en gevaarlijke deeltjes worden gevangen voor experimenten.

Trekstraal uit Star Wars stap dichterbij: de 'heilige graal voor laseronderzoekers'

De onderzoekers focussen de laserstraal in hun lab (Stuart Hay)

Onderzoeker Vladlen Shvedov denkt dat de techniek ook op grotere schaal werkt. “Omdat lasers hun straalkwaliteit over lange afstanden behouden zou dit ook over een afstand van enkele meters kunnen werken. Ons laboratorium was eenvoudigweg niet groot genoeg om dat te laten zien.”

In een artikel in Nature gaat Krolikowski samen met de rest van zijn team dieper in op het onderzoek. In het paper claimt het team voor het eerst de theoretische onderzoeken naar trekstralen voor lange afstanden te staven met laboratoriumonderzoek.

De laserstraal van de onderzoekers had de vorm van een donut, met een donkere kern waarin zich geen licht bevindt. Doordat de laser energie afgeeft op het oppervlak van het deeltje worden er ‘hotspots’ gecreëerd op dat oppervlak. Als luchtdeeltjes daarmee in botsing komen, schieten ze weg van het object, dat daardoor zelf beweegt in de tegenovergestelde richting.

[Computerworld]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Edg3 schreef:

  Tractor Beam is van Star Trek niet Star Wars…

  9 likes
 • pietje schreef:

  Die technologie hebben we al heel lang maar ja……. het wordt niet bekend gemaakt !!! Nu is het net of het nieuw is maar deze technologie hebben we (US) al vele jaren ! Tijdreizen etc. kunnen we ook al, remote controle alles is er maar niet voor ons (gewone slaafjes) ! Mensen wordt wakker er wordt met je hersens geknoeid laat het niet toe…… !!!!! Programeer je hersens denk na !!!! Als je capabel bent niet als je voor de tv zit en alles geloofd wat daar wordt verteld ja……dan ben je verloren en een winst voor de WNO !! Denk denk denk denk a.u.b.

  11 likes
 • frans schreef:

  In het diepste geheim is Amerika allang verder hiermee. Misschien is de trekstraal nu al antiek.?
  Denk aan de verdwenen Mh370. Op een andere planeet? En de inzittenden gezond en wel?!

  4 likes
  • Ronny schreef:

   welnee… dat vliegtuig zit onder dat rechthoekig luik op de maan verborgen. had ik al eens gezegd geloof ik. waarschijnlijk hebben die ook die vuurbal richting aardbol gegooid om te kijken of er toevallig op dat moment niemand liep met een telefoon of camera………uuhhh

   1 likes
 • nexus schreef:

  ik dacht dat star trek dat al had voor star wars

  3 likes
 • max schreef:

  trekstraal serieus welke schuine geest heeft deze naam bedacht mijn keuze had eerder op gravitybeam gevallen of bagneet straal aangezien de straal de objecten zowel aan kan trekken en af kan duwen

  0 likes
 • Gerrit schreef:

  Lekker dan, zo’n “trekstraal” die op warmte werkt… Ieder levend wezen dat door deze straal getrokken word wordt eerst levend gekookt..

  0 likes
 • Enkidoe schreef:

  Heb liever dat men de transporter gaat uitvinden. Dat scheelt mij een dikke twee uur reistijd naar mijn werk per dag.

  0 likes
 • x

  Check Also

  coronavirus

  Coronavirus is door mensen gemaakt, beweert ex-MI6-baas: ‘Belangrijk rapport’

  De voormalige baas van MI6 heeft beweerd ...

  coronavirus

  Coronavirus gemaakt door mensen? Australische wetenschappers doen ‘verrassende ontdekking’

  Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat 15 ...

  >