Wetenschap

Trekstraal uit Star Wars stap dichterbij: de ‘heilige graal voor laseronderzoekers’

Help ons door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De trekstraal uit de filmreeks Star Wars en series als Star Trek is een stap dichterbij. Australische wetenschappers zijn erin geslaagd om een deeltje van 0,2 millimeter zo’n 20 centimeter te verplaatsen met een laser. De straal is nog lang niet zo sterk als in de films, maar de 20 centimeter die werd overbrugd is 100 keer zo ver als voorgaande experimenten, aldus Wieslaw Krolikowski van de Australian National University. De wetenschappers spreken van een doorbraak.

“Een relatief grootschalige laserstraal als deze is de heilige graal voor laseronderzoekers,” zei hij volgens de Britse krant The Guardian. Met deze technologie kan fijnstof uit de lucht worden gehaald en kunnen zeer kleine en gevaarlijke deeltjes worden gevangen voor experimenten.

Trekstraal uit Star Wars stap dichterbij: de 'heilige graal voor laseronderzoekers'
De onderzoekers focussen de laserstraal in hun lab (Stuart Hay)

Onderzoeker Vladlen Shvedov denkt dat de techniek ook op grotere schaal werkt. “Omdat lasers hun straalkwaliteit over lange afstanden behouden zou dit ook over een afstand van enkele meters kunnen werken. Ons laboratorium was eenvoudigweg niet groot genoeg om dat te laten zien.”

In een artikel in Nature gaat Krolikowski samen met de rest van zijn team dieper in op het onderzoek. In het paper claimt het team voor het eerst de theoretische onderzoeken naar trekstralen voor lange afstanden te staven met laboratoriumonderzoek.

De laserstraal van de onderzoekers had de vorm van een donut, met een donkere kern waarin zich geen licht bevindt. Doordat de laser energie afgeeft op het oppervlak van het deeltje worden er ‘hotspots’ gecreëerd op dat oppervlak. Als luchtdeeltjes daarmee in botsing komen, schieten ze weg van het object, dat daardoor zelf beweegt in de tegenovergestelde richting.

[Computerworld]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Edg3
Edg3
7 jaren geleden

Tractor Beam is van Star Trek niet Star Wars…

nexus
nexus
7 jaren geleden

ik dacht dat star trek dat al had voor star wars

frans
frans
7 jaren geleden

In het diepste geheim is Amerika allang verder hiermee. Misschien is de trekstraal nu al antiek.?
Denk aan de verdwenen Mh370. Op een andere planeet? En de inzittenden gezond en wel?!

pietje
pietje
7 jaren geleden

Die technologie hebben we al heel lang maar ja……. het wordt niet bekend gemaakt !!! Nu is het net of het nieuw is maar deze technologie hebben we (US) al vele jaren ! Tijdreizen etc. kunnen we ook al, remote controle alles is er maar niet voor ons (gewone slaafjes) ! Mensen wordt wakker er wordt met je hersens geknoeid laat het niet toe…… !!!!! Programeer je hersens denk na !!!! Als je capabel bent niet als je voor de tv zit en alles geloofd wat daar wordt verteld ja……dan ben je verloren en een winst voor de WNO !! Denk denk denk denk a.u.b.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

13
0
We lezen graag je reactie!x