Universum

Middeleeuwse aarde geraakt door kosmische explosie

Help door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het is goed mogelijk dat de aarde in de achtste eeuw werd geraakt door een gammaflits, de meest krachtige soort explosie in het universum.

In 2012 vonden onderzoekers bewijs dat onze planeet in de middeleeuwen werd geraakt door een explosie van straling.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In een nieuwe studie wordt gesteld  dat de explosie het resultaat was van twee samensmeltende zwarte gaten of neutronensterren. Bij de botsing kwamen enorme hoeveelheden energie vrij. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Zonnevlam

Vorig jaar troffen Japanse onderzoekers in oeroude cederbomen een ongewoon hoge concentratie radioactief koolstof aan. In het ijs van Antarctica werd bovendien radioactief beryllium gevonden. De isotopen werden gevormd toen de straling in botsing kwam met atomen in de bovenste laag van de atmosfeer. Op basis van de jaarringen en de ijskernen stelde het team vast dat de uitbarsting zo rond het jaar 775 moet hebben plaatsgevonden.

Men dacht aan een supernova, een exploderende ster, maar die mogelijkheid werd al snel uitgesloten omdat de overblijfselen van een dergelijke gebeurtenis nu nog te zien zouden moeten zijn met behulp van telescopen.

Een groep Amerikaanse natuurkundigen publiceerde recentelijk een paper waarin ze aangeven dat de explosie veroorzaakt kon zijn door een ongewoon grote zonnevlam. Andere wetenschappers zijn het daar niet mee eens omdat ze niet denken dat een zonnevlam verantwoordelijk kan zijn geweest voor de aangetroffen concentratie radioactief koolstof en beryllium.

Zichtbaar

Duitse onderzoekers komen nu met een andere verklaring: een enorme explosie die plaatsvond in de Melkweg. Ralph Neuhauser van de Universiteit van Jena zei dat de gemeten waarden het resultaat kunnen zijn geweest van een gammaflits.

Een botsing tussen zwarte gaten, neutronensterren of witte dwergen duurt slechts enkele seconden, maar kan een enorme stralingsgolf voortbrengen. De onderzoekers schatten dat de gamma-explosie zich op een afstand van 3000 tot 12.000 lichtjaar voordeed.

Overigens hebben onze middeleeuwse voorouders waarschijnlijk weinig gemerkt van de gebeurtenis. De straling werd door onze atmosfeer geabsorbeerd en is alleen nog terug te vinden in de isotopen in onze bomen en het ijs. De onderzoekers denken niet dat de explosie zichtbaar is geweest.

Gammaflitsen zijn erg zeldzaam en komen in de Melkweg hooguit eens in de 10.000 jaar voor.

Bron: BBC.co.uk Foto: ESO/A. Roquette

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Ik ben zo,n gammaflits kwa snelheid

Martin
Martin
11 jaren geleden

Het zou zo maar kunnen zijn dat dit samenvalt met het massale verlaten van de steden door de Maya.

Wesley
Wesley
11 jaren geleden

“Gammaflitsen zijn erg zeldzaam en komen in de Melkweg hooguit eens in de 10.000 jaar voor.”

Pfoeeh gelukkig. Dan zijn wij in ieder geval veilig de komende tijd.

Knn
Knn
11 jaren geleden

[quote name=”Martin”]Het zou zo maar kunnen zijn dat dit samenvalt met het massale verlaten van de steden door de Maya.[/quote]

Ik denk t niet, de Maya’s hadden last van droogte en gingen daardoor mensen offeren in de cenotes (waterbronnen) om de goden gunstig te stellen… waardoor ze in feite hun eigen water vergiftigden. Ik denk dat de steden verlaten door overbevolking, die zorgde voor voedseltekort etc. Het is nog niet geheel duidelijk waarom precies.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x