Homepagina » Straling » Je mobieltje kan wel degelijk kanker veroorzaken. Deze professor legt uit wat je er tegen kunt doen
Je mobieltje kan wel degelijk kanker veroorzaken. Deze professor legt uit wat je er tegen kunt doen

Je mobieltje kan wel degelijk kanker veroorzaken. Deze professor legt uit wat je er tegen kunt doen

In de afgelopen eeuw is de intensiteit van door de mens veroorzaakte straling enorm toegenomen, op sommige plekken – zoals in de stad – met een factor 1000. Dat stelt professor Guy Vandenbosch van de KU Leuven in een nieuwe video van de Universiteit van Vlaanderen.

Tegenwoordig is overal om ons heen zeer veel straling aanwezig die door de mens gemaakt is.

Deze straling, die onder meer wordt uitgezonden door mobieltjes en draadloze routers, kun je niet horen, zien, voelen of proeven, maar is er wel.

Biologische effecten

Wat zijn nu de effecten van deze straling op ons lichaam? Enerzijds zorgt de straling ervoor dat je hoofd opwarmt als je aan het telefoneren bent.

Tijdens het bellen stijgt de temperatuur in je hersenen gestaag, met enkele tienden van een graad, aldus dr. Vandenbosch.

Dat zal volgens hem echter niet één groot effect hebben op het lichaam. Waar we vooral naar moeten kijken zijn de biologische effecten, zegt hij.

Kanker

Denk aan het krijgen van hoofdpijn, concentratieproblemen, slapeloosheid, of misschien zelfs kanker.

Als de straling in contact komt met onze cellen kan de celwerking verstoord raken en kan op deze manier kanker ontstaan.

“Deze dingen worden allemaal onderzocht en zijn uitgeplozen binnen onderzoeken,” zegt Vandenbosch.

Stralingshygiëne

Wat kunnen we hieraan doen? De professor wijst op het belang van wat hij stralingshygiëne noemt. Hij gebruikt zijn gsm alleen wanneer het echt nodig is of maakt gebruik van zijn vaste telefoon.

Daarnaast vindt Vandenbosch dat de stralingsnormen zo streng mogelijk moeten worden. De stralingsniveaus moeten dusdanig worden geminimaliseerd dat het systeem nog net goed werkt.

Bekijk de video hieronder:

[Universiteit van Vlaanderen]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Maarten V schreef:

  Dus de temperatuur in de hersenen stijgt een heel klein beetje door te telefoneren. Terwijl we buiten, extremere temperaturen gemakkelijk kunnen doorstaan: winterkoude tot zomerhitte.
  De “gewone” straling uit elektrische toestellen (elektromagnetische straling bijvoorbeeld), die beïnvloeden ons naar het schijnt ook (ai. Hier zit ik dan met mijn nieuwe elektrische tandenborstel).

  Een microgolfoven van 1000W is bijvoorbeeld 500 keer krachtiger dan een gsm.

  Zelfs de klassieke AM-FM-radio gebruikt radiogolven. Zonlicht (UV-straling) is schadelijk,… We kunnen beter diep in de grond leven, weg van alle straling… alhoewel… er is ook zoiets van aardstraling…

  Afbeelding van een stralingsdiagram:
  http://www.mobilemac.nl/wordpress/wp-content/uploads/mm/2009/10/ondeselectromagnetiques.jpg

  Gelukkig gebruik ik mijn smartphone niet om uren lang te telefoneren, eerder om berichtjes te versturen en hooguit vijf minuutjes daarmee te telefoneren. Ik hoop minstens 80 jaar te mogen worden zonder tumor in de hersenen, maar een leven zonder WIFI of mobiele phone lijkt mij niet meer van deze tijd. Ik zou ze niet kunnen missen.

  4 likes
  • Frans2 schreef:

   Je hoofd warmt veel meer op door met je kop in de zomerse zon te lopen, heet te douchen of je haar te föhnen.
   Maak je over je mobieltje dus geen zorgen.

   5 likes
  • Maarten V schreef:

   Hoe dan ook. De ene onderzoek zegt dat het schadelijk is en de andere onderzoeken zegt dat het onschadelijk is. Op korte termijn is het al zeker niet schadelijk. Op langere termijn waarschijnlijk ook niet. Dat er mensen zijn die er gevoelig voor zijn kan een nocebo-effect zijn (tegenstelling van placebo), als iemand je voortdurend zegt dat het slecht is voor de gezondheid dan ga je het ook zo voelen. Men heeft hoofdpijn en denkt dat het te maken heeft met WIFI terwijl er heel wat andere factoren zijn die daar kunnen voor zorgen, zoals stress. Het spreekt voor zich dat je in de natuur minder stress hebt dan in een drukke stad en dus minder last heb van hoofdpijnen of iets anders.

   We krijgen door de dag allerlei straling door ons lichaam, natuurlijke straling (natuurlijke radioactiviteit, UV, aardmagnetisme, kosmische straling (ondanks de atmosfeer die al veel tegen houden) tot straling van menselijke makelij: zoals radio-, gsm-straling als 3G, 4G, wifi-, infrarood-straling etc…

   Er zijn heel wat onderzoeken geweest waar ze stralings-gevoelige mensen in kamers opsluiten. Een waar Wifi aan staat en de andere die goed geïsoleerd is waardoor wifi of andere straling niet doordringt. Er kwam nooit een hard bewijs naar buiten dat de mensen ziek werden of zo. Het speelt zich gewoon in de hoofden af. Dus nogmaals: als je zegt dat de ene kamer stralingsvrij is en de andere niet (of omgekeerd) ze gaan altijd op hun gevoel af. Als ze gestresseerd zijn voelen ze de last en als ze vertrouwen hebben in de “eerlijkheid” van de onderzoeker hebben ze geen last.

   Ons lichaam wordt voortdurend gebombardeerd door straling allerhande. Toch ben ik er zeker van dat wifi-straling nihil is. De lucht die we gewoon inademen in de stad is veel schadelijker, zeg maar.

   5 likes
 • Peter schreef:

  Waarschuwingen m.b.t. Straling mobieltjes zullen helaas genegeerd worden.
  Geval van cognitieve dissonantie.

  14 likes
 • Pollie schreef:

  In een wereld waarin bijna iedereen van een mobiele telefoon gebruik maakt zie je het aantal hersentumoren niet enorm toenemen. Dus het valt in de praktijk wel mee met die stralingsgevaren

  9 likes
 • Theo Hooijer schreef:

  Jammer dat er alleen naar de fysieke kenmerken gekeken word, er gebeurd zoveel meer met ons en ons brein wat veel schadelijker is dan een beetje opwarming. De informatie die mee gevoerd word is wat ons ziek maakt. ik praat dan niet over het gesproken woord maar over de gedragen informatie op de draaggolf van de electromagnetische velden. Deze informatie is veel sterker dan de fysieke straling. Dat weten de veroorzakers daarvan, er is niet voor niets voor deze frequentie gekozen die gelijk staat aan die van een magnetron, een andere, niet schadelijke frequentie kan ook prima gebruikt worden om de berichtjes en gesprekken te vervoeren. Dat weet men! En de mens laat zich als een schaap vertellen dat je niet zonder kunt. Als je ” ontwaakt ” weet je dat je daar niet aan mee moet doen, een ieder die zegt ontwaakt te zijn en wel zijn mobieltje gebruikt is toch ook gepakt en verslaaft. Helaas!

  5 likes
  • Ad Dral schreef:

   Juist,Theo. De gedragen informatie ofwel de modulatie van de electro magnetische golf is digitaal. Dat is de schadelijke factor. Tijdens het bellen met je mobiel gaan er milioenen pulsen je hersenpan IN. Daar hebben ze het nooit over. Nee, ze kijken wel uit……..

   4 likes
 • rob schreef:

  Men kan altijd nog wat in het kankerfonds storten als bestrijding van kanker? zodat men gewoon door kan gaan met kanker verwerkende apparatuur waar de mens zich mee bediend als een hulpje voor communicatie misschien vinden ze wel een pilletje of wat er voor uit ….

  4 likes
 • John Electra schreef:

  De ellende begint pas goed wanneer straks electriciteit draadloos zal kunnen worden verstuurd.

  1 likes
 • Stof schreef:

  Helaas is het kwaad al geschiedt.

  2 likes
 • Ad Dral schreef:

  De “professor” in de video praat bagatelliserend. Dat is hem waarschijnlijk door de telecom industrie ingefluisterd. Zijn verhaal klopt van geen kanten !!! Real scientists believe your cell-phone is a death trap. Special for children. Omdat de energie genetisch toxisch is. Dit heeft vooral effect op jonge kinderen omdat hun eicellen en spermacellen nog in ontwikkeling zijn.Daardoor kan het gebeuren dat de DNA structuren IN die cellen beschadigd wordt. En op latere leeftijd misgeboorten krijgen. DAT, hoewel ze het weten, verteld te telecom industrie niet. Onze overheid ook niet.

  1 likes
 • Johan van Oosterhut schreef:

  Handig als je het volgende bestudeert: neurochirurgie b.h.b.

  0 likes
 • x

  Check Also

  oncoloog

  Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

  We moeten ons bewust zijn van de ...

  5G

  Bezorgde burgers doen video-oproep aan Rutte: ‘Zet uitrol 5G alstublieft stop’

  De organisatie 5B Burgers heeft een filmpje ...

  >