De tanden van oude menselijke skeletten zeggen veel over de invloed van ons dieet op onze gezondheid.
Het ontstaan van de landbouw en het gebruik van bewerkt voedsel vanaf de industriële revolutie hebben een negatief effect gehad op de mondbacteriën van de moderne mens.
Dat stelt een onderzoeksteam van de Universiteit van Adelaide in het tijdschrift Nature Genetics. Het team werkte samen met een aantal andere universiteiten, waaronder de Universiteit van Aberdeen.
Diversiteit
“We laten voor het eerst zien hoe onze evolutie de afgelopen 7500 jaar van invloed is geweest op de bacteriën die we bij ons dragen,” zei hoofdonderzoeker Alan Cooper. “De diversiteit van mondbacteriën van de moderne mens is opvallend lager dan die van historische populaties en dit draagt bij aan chronische mondaandoeningen en andere ziektes als gevolg van postindustriële leefstijlen.”
De onderzoekers haalden uit 34 prehistorische Noord-Europese menselijke skeletten DNA uit verhard tandplak of tandsteen en brachten veranderingen in de samenstelling van mondbacteriën in kaart van jager-verzamelaars, de eerste boeren en mensen die in de bronstijd en de middeleeuwen leefden.
“Tandplak is voor ons de enige bron van goed bewaard gebleven menselijke bacteriën,” zei Dr. Christina Adler van de Universiteit van Sydney. “Door tandplak genetisch te analyseren kunnen we de invloed van dieet, gezondheidsveranderingen en de evolutie van mondpathogenen in het verre verleden op treffende wijze in beeld brengen.”
Suiker
Professor Cooper merkt op dat de samenstelling van mondbacteriën na het ontstaan van de landbouw opvallend sterk veranderde. Dat gebeurde 150 jaar geleden opnieuw.
Door het gebruik van geraffineerde suiker en meel vanaf de industriële revolutie is de diversiteit van onze mondbacteriën drastisch afgenomen, waardoor schadelijke bacteriën de overhand hebben gekregen. De moderne mond is eigenlijk altijd ziek, aldus Cooper.
Professor Keith Dobney van de Universiteit van Aberdeen had bij oude skeletten eerder al aangetoond dat het tandsteen bestond uit resten van bacteriën en voedsel, maar hij kon de bacteriesoorten nog niet onderscheiden. Dat is nu gelukt door middel van DNA-onderzoek.
Bron: Adelaide.edu.au Foto: Alan Cooper
Gerelateerd:
- Waarom we cocaïne uit frisdrank haalden
- Meer nepingrediënten in alledaags voedsel (video)
- Hoe glucose-fructosestroop ons hongerig en dik kan maken
- Te veel suiker maakt mensen dom
- Is suiker giftig?
Topmannen van omgevallen IJslandse bank de cel in
Neuroloog doet dringende oproep aan OMT: ‘Neem ontslag en treed terug’
Wetenschapper zegt met dieren te kunnen ‘praten’
Volkskrant onder vuur wegens ‘bizarre propaganda’ over coronavaccin: ‘Wat ís dat voor ‘journalistiek’?’
Verwoestende 9/11-aanslagen gepland door Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad. Columnist onthult de reden
‘Buitenaards hybride-programma uitgevoerd op geheime basis bij Dulce’
Zelenski-criticus raakt vermist in Oekraïne: wat is er gebeurd met Gonzalo Lira? ‘We vrezen het ergste’
Deskundige kijkt naar kerstdiner uit de supermarkt: “Bah, kaviaar? Dit zijn gewoon bolletjes kleurstof en conserveermiddel!”
10 ingrediënten die niet thuishoren in je badkamer