Gezondheid

‘Moderne mond is altijd ziek’

Help mee door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De tanden van oude menselijke skeletten zeggen veel over de invloed van ons dieet op onze gezondheid.

Het ontstaan van de landbouw en het gebruik van bewerkt voedsel vanaf de industriële revolutie hebben een negatief effect gehad op de mondbacteriën van de moderne mens.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Dat stelt een onderzoeksteam van de Universiteit van Adelaide in het tijdschrift Nature Genetics. Het team werkte samen met een aantal andere universiteiten, waaronder de Universiteit van Aberdeen.

Diversiteit

“We laten voor het eerst zien hoe onze evolutie de afgelopen 7500 jaar van invloed is geweest op de bacteriën die we bij ons dragen,” zei hoofdonderzoeker Alan Cooper. “De diversiteit van mondbacteriën van de moderne mens is opvallend lager dan die van historische populaties en dit draagt bij aan chronische mondaandoeningen en andere ziektes als gevolg van postindustriële leefstijlen.”

De onderzoekers haalden uit 34 prehistorische Noord-Europese menselijke skeletten DNA uit verhard tandplak of tandsteen en brachten veranderingen in de samenstelling van mondbacteriën in kaart van jager-verzamelaars, de eerste boeren en mensen die in de bronstijd en de middeleeuwen leefden.

“Tandplak is voor ons de enige bron van goed bewaard gebleven menselijke bacteriën,” zei Dr. Christina Adler van de Universiteit van Sydney. “Door tandplak genetisch te analyseren kunnen we de invloed van dieet, gezondheidsveranderingen en de evolutie van mondpathogenen in het verre verleden op treffende wijze in beeld brengen.”

Suiker

Professor Cooper merkt op dat de samenstelling van mondbacteriën na het ontstaan van de landbouw opvallend sterk veranderde. Dat gebeurde 150 jaar geleden opnieuw.

Door het gebruik van geraffineerde suiker en meel vanaf de industriële revolutie is de diversiteit van onze mondbacteriën drastisch afgenomen, waardoor schadelijke bacteriën de overhand hebben gekregen. De moderne mond is eigenlijk altijd ziek, aldus Cooper.

Professor Keith Dobney van de Universiteit van Aberdeen had bij oude skeletten eerder al aangetoond dat het tandsteen bestond uit resten van bacteriën en voedsel, maar hij kon de bacteriesoorten nog niet onderscheiden. Dat is nu gelukt door middel van DNA-onderzoek.

Bron: Adelaide.edu.au Foto: Alan Cooper

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wim Stouwdam
Wim Stouwdam
11 jaren geleden

En wisten jullie, dat o.a. een scheef gebit en te weinig ruimte voor de tanden om recht te kunnen groeien bepaald wordt door de manier van ademhalen? Dit is nog te corrigeren tot ongeveer het 18e levensjaar.
Via de volgende link kun je een heleboel video’s bekijken hoe het gezicht van een kind veranderd, als het teveel met de mond open ademt. De onderkaak zakt naar beneden net als de tong en de tong geeft geen tegendruk bij de tanden van het bovengebit. Vervolgens trekt de kaak naar binnen en de ruimte wordt te krap voor de tanden om netjes op een rij te groeien. Ze komen schots en scheef te staan.
http://www.buteykoclinic.com/normal-cranio-facial-development.html
Er is gelukkig een goede oplossing: leer uw kind door de neus te ademen, dan kan alles nog weer goed komen.
Daarnaast is neusademhaling natuurlijk beter om ziektes te voorkomen.
Meer informatie is te lezen op o.a. http://www.buteyko-instituut.nl/

Brigit Scheffer
Brigit Scheffer
11 jaren geleden

Mocht er sprake zijn van klachten m.b.t. gebit,tandvlees, slechte adem e.d kijk dan op de site van Ascended Health. Een van oorsprong microbioloog heeft met microben, essentiële oliën, kruiden, mineralen, aarde e.d. een prachtige tandpasta ontwikkeld. De pasta herstelt het natuurlijke evenwicht in de mond waardoor minder problemen. Na poetsen doorslikken zodat de microben ook in de buik hun goede werk kunnen doen. Zie interview met dhr. Bada op Project Camelot.

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Fluor maakt ook de mens en ook zijn of haar mond ziek. Het is bedacht om mensen makkelijker en soepeler te maken. Vandaar dat het is toegevoegd aan tandpasta en in vele landen aan kraanwater wordt toegevoegd. Verdere uitweidingen over wat geraffineerde suikers doen en doosjes-, blikjes- en pakjesvoedsel kunt u zelf wel uitvinden lijkt mij.

Marijan
Marijan
11 jaren geleden

de slechte gebitten onderzocht Weston A. Price in de jaren 1930 tot 1940 bij 14 natuurvolkeren over heel de wereld. Hij ontdekte dat deze gezonde mensen met gezonde gebitten 10 x meer vetoplosbare vitaminen binnen kregen via de voeding, A,D,E en K. En dat zit in verzadigd vet.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x