Buitenland

Onthuld: Bush en Blair vielen Irak binnen ondanks bewijzen dat er geen massavernietigingswapens lagen

Help anderen door dit met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Britse oud-premier Tony Blair en de Amerikaanse oud-president George W. Bush vielen Irak binnen ondanks bewijzen dat het land niet beschikte over massavernietigingswapens. Dat blijkt uit een boek dat zondag is verschenen en waarover de Britse krant The Guardian bericht.

In het boek God, Spies and Lies van journalist John Matisonn valt te lezen hoe toenmalig president van Zuid-Afrika Thabo Mbeki tevergeefs probeerde Blair en Bush ervan te overtuigen dat het afzetten van Saddam Hoessein een grote fout zou zijn.

Mbeki’s voorganger Nelson Mandela probeerde de Amerikaanse leider er ook van te overtuigen, maar concludeerde achteraf dat ‘president Bush niet kan nadenken’. De Zuid-Afrikaanse leiders hebben zelfs aangeboden op te treden als tussenpersoon, in een poging de vrede te bewaken.

Op de hoogte

Saddam Hoessein verschafte Zuid-Afrikaanse experts toegang tot zijn land, zo schrijft Matisonn, die zich baseert op bronnen in Whitehall en het Zuid-Afrikaanse kabinet. De VS, Groot-Brittannië en de VN werden op de hoogte gehouden van de missie.

Toen de experts waren teruggekeerd zeiden ze dat er geen massavernietigingswapens in Irak lagen opgeslagen. In januari 2003 stuurde Mbeki een team naar Washington om de bevindingen te delen. Hij had ook een persoonlijke ontmoeting met Blair.

Blair en Bush waren echter vastberaden om het land binnen te vallen. Op 19 maart 2003 begonnen de luchtaanvallen op Bagdad, waarna een conflict ontstond waarbij honderdduizenden mensen zijn omgekomen en dat heeft geleid tot de opkomst van de Islamitische Staat.

Excuses

Afgelopen maand bood Blair excuses aan voor de fouten die zijn gemaakt rond de invasie van Irak. In een interview met CNN benadrukte hij wel dat hij geen spijt heeft van het afzetten van Hoessein. Hij gaf toe dat er in Irak geen massavernietigingswapens lagen opgeslagen.

Critici zeggen dat Blair zichzelf probeert vrij te pleiten met dit soort uitspraken. “Dit interview is het begin van zijn reclamecampagne,” schrijft de premier van Schotland, Nicola Sturgeon.

Eerder berichtte Ninefornews.nl over een uitgelekt document waaruit bleek dat de oud-premier al in 2002 een geheime deal had gesloten met Bush over de invasie van Irak.

[Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Iubuntu
Iubuntu
7 jaren geleden

Het midden oosten is een hopeloze zaak geworden. dankzij de regeringsleideres van US en een hoop EU-lidstaten. En worden deze zogenaamde regeringsleiders vervolgd? Nee hoor….zij moeten blijkbaar geen verantwoording afleggen voor hun misdaden tegen de mensheid.

We zouden als volk burgelijk partij moeten stellen… iemand die initiatief neemt?

IFF
IFF
7 jaren geleden

Irak bezit/bezat de 2de grootste olievoorraad van de wereld. De VS en Saoedi-Arabië hebben een overeenkomst waarmee zij de prijs bepalen. Iemand die het waagt om daar tegen in te gaan krijgt het militaire apparaat van de VS op bezoek om meer ‘democratie’ of ‘lente’ te brengen. Libië, Irak, Syrië… De VS oorlogen zijn olie- en bankiersoorlogen.

Tinus
Tinus
7 jaren geleden

Iedereen weet het, zelfs wie er verantwoordelijk voor zijn.En het leven gaat door alsof er niks gebeurt is, duizenden mensen zijn gestorven voor de kat zijn k*t.

ted
ted
7 jaren geleden

Saddam Hoessein ,Blair Bush Nelson Mandela zijn of waren vrijmetselaar

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

10
0
We lezen graag je reactie!x