Homepagina » Gezondheid » Monsanto krijgt flinke zak geld van Europese Ontwikkelingsbank
Monsanto krijgt flinke zak geld van Europese Ontwikkelingsbank

Monsanto krijgt flinke zak geld van Europese Ontwikkelingsbank

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) biedt 40 miljoen dollar steun aan Monsanto, de grootste zadenproducent ter wereld en fervent voorstander van genetisch gemanipuleerde gewassen.

De EBRD staat voor 40 miljoen dollar garant indien boeren de agrochemische producten van de chemiegigant niet langer kunnen betalen.

De steun heeft betrekking op contracten die Monsanto heeft gesloten met Bulgaarse, Hongaarse, Russische, Servische, Turkse en Oekraïense boeren. De Amerikaanse multinational is inmiddels uitgegroeid tot het op drie na grootste agrochemische bedrijf ter wereld.

Voedselveiligheid

“Het is te gek voor woorden dat de EBRD belastinggeld gaat uittrekken om een reus te ondersteunen die de zaden- en agrochemische markten al domineert,” zei Ionut Apostol van de niet-gouvernementele organisatie Bankwatch Network. “De EBRD heeft als doel om de private sector en concurrentie in transitielanden te stimuleren. Hoe kan dat doel ooit worden bereikt door één van de rijkste corporaties geld te geven?”

“De EBRD beweert daarnaast de voedselveiligheid te verbeteren door de uitbreiding van Monsanto in ons gebied te stimuleren,” voegde Apostol toe. “Deze corporatie past een model toe dat vooral is gericht op chemicaliën, monocultuur en genetische gemodificeerde organismen. Dat komt de voedselveiligheid niet ten goede.”

Brief

Eind november hebben 157 niet-gouvernementele organisaties een brief aan de Raad van Gouverneurs van de Europese Ontwikkelingsbank gestuurd waarin ze de bank oproepen niet garant te staan voor Monsanto. Daarnaast vragen ze de EBRD haar benadering ten aanzien van voedselveiligheid te herzien. De organisaties willen dat de bank stopt met het stimuleren van grootschalige bio-industrie en in plaats daarvan duurzame en kleinschalige biodiversiteitsvriendelijke boerderijen gaat ondersteunen.

De financiële steun voor Monsanto moet in april volgend jaar worden bevestigd. In die maand gaan de aandeelhouders van de bank over de kwestie stemmen.

Het hoofdkantoor van de EBRD is gevestigd in Londen. Nederland heeft een stemrecht van 2,52 procent. Namens ons land heeft de minister van Financiën zitting in de Raad van Gouverneurs van de bank. Samen met Mongolië vormt Nederland een kiesgroep. Namens deze kiesgroep levert Nederland een bewindvoerder. Initiatiefnemer van de oprichting van de EBRD was de Franse president François Mitterrand.

Bron: Bankwatch.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
verbijsterd
verbijsterd
8 jaren geleden

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Vol verbijstering heb ik bovenstaand bericht gelezen. Hoeveel gekker kan het nog worden vraag ik me dan af!

Murielo
Murielo
8 jaren geleden

Jongens geef het geld maar snel allemaal weg dan is de economische malaise snel voorbij en kunnen we restarten. In plaats van kleine pleisters op de wonden doen.

Maar goed zo blijkt maar weer dat er meer krom zit dan recht.

P.S. worden de kleine boeren die natuurlijk bouwen ook gesteund, er is grond genoeg.

Aan iedereen veel liefs en denk aan je eigen evolutie en ontwikkeling.
Ontvang liefde en licht en laat het stralen.

Linda
Linda
8 jaren geleden

Mijn maag draait rond en tranen springen in mn ogen. Hoe is dit in Godsnaam mogelijk? Arme mensen, arme dieren, arme aarde.

Sheyan
Sheyan
8 jaren geleden

Inderdaad verbijsterend! Ik wordt hier doodziek van….

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

griek

Griekse studie: avondklok versnelde mogelijk de verspreiding van corona

Uit een nieuwe studie is gebleken dat ...

mondkapjes

Ouders sturen mondkapjes van hun kinderen naar lab. Dit zijn de verontrustende resultaten

Een groep bezorgde ouders uit Florida heeft ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

34
0
We lezen graag je reactie!x