Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
Man leeft van het land in Italië (video)
Kijk eens met wie president Zelenski de handen ineenslaat
Coalitiepartijen krijgen ‘geweldige dreun’: ‘In Den Haag pakken zich donkere wolken samen’
Dit maakt het voor particulieren belangrijk om zich goed te verzekeren
Groenland begint 2020 met nieuw kouderecord. Dit is pas koud!
Media oorverdovend stil: ‘1 miljoen mensen’ lopen mee in vrijheidsmars Londen
Schokkende Wob-documenten over coronacrisis opgediept: ‘Wat zit daar in Den Haag ongelofelijk tuig!’
Er is nog veel onduidelijk, maar RIVM en Kuipers weten zeker dat apenpokken gevaar zijn voor volksgezondheid: ‘Bizar!’
Baanbrekende theorie: Zwaartekracht is een volstrekte illusie