Universum

Mysterie rond heldere stippen op Ceres groeit

Help door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sinds de Amerikaanse ruimtesonde Dawn op 6 maart in een baan rond de dwergplaneet Ceres is gekomen, blijft het hemellichaam meer raadsels dan ophelderingen opleveren. Dat bleek op een wetenschappelijke conferentie in Wenen, meldt Nature.

Ceres is het grootste object in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter en draait in 4,61 jaar om de zon. De dwergplaneet lijkt niet op zijn buur Vesta, die in 2011 en 2012 al bezoek kreeg van de 473 miljoen dollar kostende Dawn. Ceres is veel somberder en er zijn minder kraters dan verwacht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Tijdens de nadering van Dawn trokken twee lichte stippen op Ceres de aandacht van de wetenschappers en ook van het grote publiek. Maar wat ze zijn, is nog altijd niet duidelijk. ‘Spot-1’ lijkt kouder te zijn dan zijn omgeving, wat voor ‘Spot-5’ niet het geval is. Verrassend genoeg verdwijnt Spot-5 ook op thermische beelden.

Oceaan

De wetenschappers kunnen ook nog niet zeggen of Ceres, al in 1801 ontdekt, een embryonale planeet is die nooit volwassen is geworden.

Een ander raadsel draait om het water op Ceres. Astronomen weten dat de dwergplaneet voor een groot deel uit water bestaat, maar onduidelijk is hoeveel daarvan vloeibaar is. Sommige wetenschappers denken dat zich onder een laag ijs een oceaan bevindt, net als bij enkele manen van Jupiter en Saturnus, en daarin kan zich theoretisch buitenaards leven hebben ontwikkeld.

[Nieuwsblad]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Scrambler
Scrambler
9 jaren geleden

Ben zéér benieuwd wat de verklaring voor de twee lichte stippen zal zijn. En ik hoop van harte dat NASA nu ook eens de waarheid zal vertellen. Niks geen cover ups, gewoon de waarheid. NASA heeft niet het alleenrecht op kennis. Kennis is van en voor ons allemaal. Wie heeft immers Dawn. de ruimtesonde, gefinancierd? Precies, de belastingbetaler. Kom op NASA, we dagen je uit!

Krabben
Krabben
9 jaren geleden

Never A Straight Answer

luna
luna
9 jaren geleden

heeft nasa daar zelf g e p r o j e c t e e r d misschien?
Hollywood gaat ook buitenaards ver hoor

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x