Universum

Mysterie rond heldere stippen op Ceres groeit

Help door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sinds de Amerikaanse ruimtesonde Dawn op 6 maart in een baan rond de dwergplaneet Ceres is gekomen, blijft het hemellichaam meer raadsels dan ophelderingen opleveren. Dat bleek op een wetenschappelijke conferentie in Wenen, meldt Nature.

Ceres is het grootste object in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter en draait in 4,61 jaar om de zon. De dwergplaneet lijkt niet op zijn buur Vesta, die in 2011 en 2012 al bezoek kreeg van de 473 miljoen dollar kostende Dawn. Ceres is veel somberder en er zijn minder kraters dan verwacht.

Tijdens de nadering van Dawn trokken twee lichte stippen op Ceres de aandacht van de wetenschappers en ook van het grote publiek. Maar wat ze zijn, is nog altijd niet duidelijk. ‘Spot-1’ lijkt kouder te zijn dan zijn omgeving, wat voor ‘Spot-5’ niet het geval is. Verrassend genoeg verdwijnt Spot-5 ook op thermische beelden.

Oceaan

De wetenschappers kunnen ook nog niet zeggen of Ceres, al in 1801 ontdekt, een embryonale planeet is die nooit volwassen is geworden.

Een ander raadsel draait om het water op Ceres. Astronomen weten dat de dwergplaneet voor een groot deel uit water bestaat, maar onduidelijk is hoeveel daarvan vloeibaar is. Sommige wetenschappers denken dat zich onder een laag ijs een oceaan bevindt, net als bij enkele manen van Jupiter en Saturnus, en daarin kan zich theoretisch buitenaards leven hebben ontwikkeld.

[Nieuwsblad]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Scrambler
Scrambler
7 jaren geleden

Ben zéér benieuwd wat de verklaring voor de twee lichte stippen zal zijn. En ik hoop van harte dat NASA nu ook eens de waarheid zal vertellen. Niks geen cover ups, gewoon de waarheid. NASA heeft niet het alleenrecht op kennis. Kennis is van en voor ons allemaal. Wie heeft immers Dawn. de ruimtesonde, gefinancierd? Precies, de belastingbetaler. Kom op NASA, we dagen je uit!

Krabben
Krabben
7 jaren geleden

Never A Straight Answer

luna
luna
7 jaren geleden

heeft nasa daar zelf g e p r o j e c t e e r d misschien?
Hollywood gaat ook buitenaards ver hoor

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

3
0
We lezen graag je reactie!x