Homepagina » Universum » Mysterieuze radioflits uit de ruimte stelt sterrenkundigen voor raadsel
Mysterieuze radioflits uit de ruimte stelt sterrenkundigen voor raadsel

Mysterieuze radioflits uit de ruimte stelt sterrenkundigen voor raadsel

Hebben astronomen een boodschap van ver buiten ons sterrenstelsel opgevangen? Een korte radioflits, gedetecteerd door de Arecibo-radiotelescoop in Puerto Rico, stelt wetenschappers voor een raadsel.

Het is voor het eerst dat een zogeheten korte radioflits is opgepikt door een ander instrument dan de Parkes-radiotelescoop in Australië. Onderzoekers schrijven over de ontdekking in The Astrophysical Journal.

Met de Parkes-telescoop zijn enkele van deze radioflitsen opgevangen, maar omdat andere telescopen deze signalen niet konden opvangen was men in de veronderstelling dat het Australische instrument signalen detecteerde van bronnen op of net buiten de aarde.

“Er is nu geen twijfel meer over mogelijk dat deze radioflitsen een kosmische oorsprong hebben,” zei hoofdonderzoekster Victoria Kaspi, hoogleraar astrofysica aan de McGill-universiteit in de Canadese stad Montreal. “We hebben vastgesteld dat de herkomst van de radiogolven ver buiten ons sterrenstelsel ligt – een spannend vooruitzicht.”

Voor astrofysici is het een raadsel hoe de radioflitsen worden geproduceerd. Ze denken onder meer aan exotische objecten zoals zwarte gaten, de versmelting van neutronensterren of uitbarstingen van magnetars, een neutronenster met extreem krachtige magnetische velden.

De mysterieuze flits is op 2 november 2012 gedetecteerd. De Arecibo-telescoop is één van de beroemdste radiotelescopen ter wereld, vooral vanwege zijn enorme omvang. De belangrijkste schotel heeft een doorsnee van 305 meter en is gebouwd in een verlaging in het terrein die is ontstaan door de instorting van kalksteen.

Hoewel er nog maar enkele radioflitsen zijn opgevangen, schat het internationale team van wetenschappers deze deze vreemde kosmische flitsen zo’n 10.000 keer per dag door de atmosfeer schieten.

Astronomen speuren nu ook met andere radiotelescopen de hemel af op zoek naar korte radioflitsen. In Australië en Zuid-Afrika wordt gebouwd aan telescopen die korte radioflitsen moeten kunnen detecteren en ook de CHIME-radiotelescoop in Canada moet gaan helpen om dit mysterieuze kosmische fenomeen te helpen ontrafelen.

[McGill]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Kalki schreef:

  Wetenschappers weten het ook niet, ze staan continu voor raadsels, wat heb je nu aan dit soort van wetenschappers?

  6 likes
  • pleiadian schreef:

   Mensen die voor een raadsel staan, geven toe het niet te weten en staan open voor nieuwe ideeen.
   Mensen die denken alles te weten, staan niet open voor nieuwe zaken.

   –If you truly seek understanding, then first, empty your cup!

   12 likes
  • Silber eye schreef:

   Jij en ik zijn weetnietschappers de andere zijn weten-iets-schappers, we hebben wel iets gemeen we houden van raadsels en zijn nieuwsgierig en leren elke dag iets bij.

   8 likes
  • Pascal schreef:

   Wetenschappers weten het wel maar zeggen het ons niet.

   Wij mogen het niet weten!!

   1 likes
  • hader schreef:

   @Kalki
   Wat een degenererende opmerking. Een wetenschapper kan pas iets verklaren als hij zelf zijn theorie kan testen, en als de resultaten steeds hetzelfde zijn dan kan het verklaard zijn. Nu gebeurt er iets wat misschien miljoenen jaren geleden is ontstaan (radio golven reizen met een behoorlijke langzamere snelheid dan licht) en we er nu toevallig getuigen van zijn. Het is niet zoiets als op een knop drukken en de situatie op miljarden lichtjaren afstand te reproduceren. Ik vermoed dat er iets gewelddadig (nova oid) is gebeurt waardoor de gebeurtenis straling heeft uitgezonden in het gehele spectrum, dus ook in het radio spectrum die we nu pas hebben ontvangen. Het licht ervan hebben we misschien al miljoenen jaren geleden “gezien” We kunnen onmogelijk de een met de ander koppelen. En dan nog moet je je schotel net op de juiste positie en op het juiste tijdstip richten. Het is een godswonder dat we zoiets kunnen ontvangen, omdat het zo’n korte gebeurtenis is.

   2 likes
   • Techneut schreef:

    “radio golven reizen met een behoorlijke langzamere snelheid dan licht”

    Hoeveel langzamer dan?
    Wat veroorzaakt die vertraging?
    Waarom gaat radioverkeer naar de Voyagers wél met de lichtsnelheid?

    3 likes
   • Henk001 schreef:

    Radio straling is een lid van het Elektromagnetisch spectrum, net als Infrarood, Zichtbaar licht, Ultraviolet, Röntgen- en gamma-straling. Elke vorm van EM-straling reist met de zelfde “licht”snelheid.

    1 likes
 • Peter C schreef:

  Dat buitenaardsen lokaal communiceren dmv radiogolven is aannemelijk. Echter voor interstellaire afstanden zullen ze eerder de ‘oneindig snelle gravitatietechnologie’ gebruiken’, wat overeenkomt met de snelheid van telepatie. Dus geen wachttijden bij een gesprek tussen mars en aarde. Deze golven reiken ook veel verder.

  0 likes
  • Henk001 schreef:

   Het verschil is dat radiostraling een feit is en jouw suggestie een verzinsel

   3 likes
  • hader schreef:

   “Lokaal communiceren via radiogolven” Huh? Je valt in de val dat alle buitenaardse rassen een techniek hebben ontwikkeld zoals hier op aarde. (Dit is wat wij weten) Er kunnen andere manieren zijn waarvan geen weet hebben. Foute aanname dus. En wat betreft de stelling ‘oneindig snelle gravitatietechnologie’ Hoe gaat dat dan in zijn werk? Heb je daar bewijs van? Zo niet, dan is het gewoon onzin en ook een aanname. Feit is wel dat iedere sterrenstelsel de mogelijk heeft om intelligent leven voort te brengen. Aangezien niet elk sterrenstelsel even oud is, bestaat de mogelijkheid dat een beschaving duizenden zo niet miljoenen jaren voorsprong op ons heeft. Sommigen zullen de sprong naar deep space maken, anderen niet. Ik heb het gevoel dat we in het verleden in aanraking zijn gekomen met buitenaardse beschavingen die als een God werd aangezien. Er zijn gewoon teveel hints die daarop wijzen.

   3 likes
  • enkidoe schreef:

   Er vanuit gaande dat thelepathie bestaat natuurlijk,maar daar zijn de meningen nog over verdeeld.

   2 likes
 • marcelleke schreef:

  Lees het laatste nieuws : radiosignaal ontvangen op 2 november 2012 ……….

  1 likes
 • barsoomx schreef:

  Zalig zijn de onwetenden!!
  Dit is ook niet wetenschappelijk, maar HEMELS..
  Kosmischeradio-flitsen= Aartsengelofoons!!

  0 likes
 • x

  Check Also

  signalen

  Niet alleen? Vier ‘mysterieuze signalen’ opgevangen uit de ruimte

  Een team Australische wetenschappers heeft een doorbraak ...

  signalen

  Iets of iemand stuurt vanuit de ruimte signalen naar de aarde, en wetenschappers weten niet waarom

  Astronomen hebben een mysterieuze radiobron ontdekt in ...

  >