Universum

72 mysterieuze flitsen stellen astronomen voor een raadsel. Wat hebben ze ontdekt?

Help anderen door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Met een telescoop in Chili zijn 72 mysterieuze flitsen waargenomen in verafgelegen sterrenstelsels. Astronomen staan voor een raadsel.

Wetenschappers die onderzoek doen naar supernova’s, de explosies die een einde maken aan het leven van reusachtige sterren, legden 72 krachtige lichtflitsen vast.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

De raadselachtige flitsen waren net zo helder als supernova’s, maar piekten in een veel korter tijdsbestek en doofden vervolgens veel sneller uit.

Maandenlang

De 72 lichtbronnen zijn vastgelegd met behulp van een telescoop die moet helpen bij het onderzoek naar donkere energie, waarover nog maar weinig bekend is.

Hoofdonderzoeker Miika Pursiainen van de Universiteit van Southampton in Engeland zei dat hij nog geen verklaring heeft kunnen vinden voor dit ongewone fenomeen.

De flitsen waren slechts een week tot een maand aan de hemel te zien, terwijl supernova’s doorgaans maandenlang waarneembaar zijn.

Veel onbeantwoorde vragen

De objecten hebben temperaturen tussen de 10.000 en 30.000 graden en afmetingen van een paar honderd miljoen tot zo’n 15 miljard kilometer.

Mogelijk gaat het om sterren die materiaal uitstoten voordat ze exploderen. In de meest extreme gevallen kan zo’n wolk van gas en stof de ster helemaal omringen. Als een ster explodeert licht ook deze cocon op.

De ontdekkingen zijn door Pursiainen gepresenteerd op een conferentie in Liverpool. “Ons werk laat in ieder geval zien dat er nog steeds veel onbeantwoorde vragen zijn,” zei hij.

[Space]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
StefanZ
StefanZ
6 jaren geleden

“Ons werk laat in ieder geval zien dat er nog steeds veel onbeantwoorde vragen zijn,” Hoe arrogant kun je zijn? Alsof we alleen dit nog niet weten. Het universum is een groot raadsel, waarvan we nog helemaal NIETS weten. We gissen af en toe alleen maar wat, dat net zo snel weer weerlegt wordt. Natuurlijk moeten we proberen de natuur om ons heen te begrijpen, maar zover zijn wij nog lang niet..

Richard
Richard
6 jaren geleden

72 maagden in het Paradijs.

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x