Homepagina » Universum » 72 mysterieuze flitsen stellen astronomen voor een raadsel. Wat hebben ze ontdekt?
72 mysterieuze flitsen stellen astronomen voor een raadsel. Wat hebben ze ontdekt?

72 mysterieuze flitsen stellen astronomen voor een raadsel. Wat hebben ze ontdekt?

Met een telescoop in Chili zijn 72 mysterieuze flitsen waargenomen in verafgelegen sterrenstelsels. Astronomen staan voor een raadsel.

Wetenschappers die onderzoek doen naar supernova’s, de explosies die een einde maken aan het leven van reusachtige sterren, legden 72 krachtige lichtflitsen vast.

De raadselachtige flitsen waren net zo helder als supernova’s, maar piekten in een veel korter tijdsbestek en doofden vervolgens veel sneller uit.

Maandenlang

De 72 lichtbronnen zijn vastgelegd met behulp van een telescoop die moet helpen bij het onderzoek naar donkere energie, waarover nog maar weinig bekend is.

Hoofdonderzoeker Miika Pursiainen van de Universiteit van Southampton in Engeland zei dat hij nog geen verklaring heeft kunnen vinden voor dit ongewone fenomeen.

De flitsen waren slechts een week tot een maand aan de hemel te zien, terwijl supernova’s doorgaans maandenlang waarneembaar zijn.

Veel onbeantwoorde vragen

De objecten hebben temperaturen tussen de 10.000 en 30.000 graden en afmetingen van een paar honderd miljoen tot zo’n 15 miljard kilometer.

Mogelijk gaat het om sterren die materiaal uitstoten voordat ze exploderen. In de meest extreme gevallen kan zo’n wolk van gas en stof de ster helemaal omringen. Als een ster explodeert licht ook deze cocon op.

De ontdekkingen zijn door Pursiainen gepresenteerd op een conferentie in Liverpool. “Ons werk laat in ieder geval zien dat er nog steeds veel onbeantwoorde vragen zijn,” zei hij.

[Space]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
StefanZ
StefanZ
2 jaren geleden

“Ons werk laat in ieder geval zien dat er nog steeds veel onbeantwoorde vragen zijn,” Hoe arrogant kun je zijn? Alsof we alleen dit nog niet weten. Het universum is een groot raadsel, waarvan we nog helemaal NIETS weten. We gissen af en toe alleen maar wat, dat net zo snel weer weerlegt wordt. Natuurlijk moeten we proberen de natuur om ons heen te begrijpen, maar zover zijn wij nog lang niet..

Richard
Richard
2 jaren geleden

72 maagden in het Paradijs.

Bassie
Bassie
Reactie op  Richard
2 jaren geleden

Bin Laden is eindelijk in het Paradijs aangekomen en hij knalt daar.

x

Check Also

vrouw

Vrouw gearresteerd wegens filmen in leeg ziekenhuis

Een Britse vrouw is opgepakt door de ...

journaliste

Journaliste: ‘Slechts 377 gezonde mensen onder de 60 gestorven aan corona’

Een Britse journaliste heeft gezegd dat er ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

3
0
We lezen graag je reactie!x