Homepagina » Buitenland » Op naar de eeuwige oorlogseconomie. Kijk hoe het militair-industrieel complex het Europese beleid kaapt
Op naar de eeuwige oorlogseconomie. Kijk hoe het militair-industrieel complex het Europese beleid kaapt

Op naar de eeuwige oorlogseconomie. Kijk hoe het militair-industrieel complex het Europese beleid kaapt

Afgelopen jaar begon de Europese Unie voor het eerst in haar geschiedenis met de subsidiëring van een militair onderzoeksprogramma ter waarde van 90 miljoen euro. En dit is nog maar het begin.

De Europese Commissie heeft de oprichting van een Europees Defensiefonds voorgesteld ter waarde van liefst 40 miljard euro.

Deze stappen zijn een kantelpunt in het Europese project, schrijft de organisatie Vredesactie in een nieuw rapport.

Spinnenweb

Hoewel wapenbedrijven eerder al Europese fondsen ontvingen, gebeurde dit altijd via achterkamertjes. De creatie van een Europees militair onderzoeksprogramma is een niet eerder geziene versnelling van de militarisering van de EU.

De wapenindustrie had toegang tot elk niveau van het besluitvormingsproces, zo is gebleken.

De zeer nauwe relatie tussen de EU en de wapenindustrie wordt ook wel beschreven als een spinnenweb van vertrouwen en invloed.

Geen inspraak

In vijf jaar tijd is het lobbybudget van de 10 grootste Europese wapenbedrijven verdubbeld: van 2,8 miljoen euro tot 5,6 miljoen euro. En dit is nog een hele voorzichtige schatting.

Het besluitvormingsproces werd gedomineerd door private belangen. Het Europees Parlement had geen inspraak.

In november 2016 publiceerde de Europese Commissie het Europees Defensie Actieplan waarin de oprichting van een Europees Defensiefonds werd aangekondigd. Het actieplan bleek bijna letterlijk gebaseerd te zijn op adviezen van de wapenindustrie.

Belastinggeld

Het plan plaveit de weg voor een permanente Europese oorlogseconomie, die met belastinggeld wordt gefinancierd.

De EU financiert een industrie die oorlog exporteert. Europa investeert in een oorlogseconomie, gefinancierd met jouw geld.

De EU is aanbeland op een kritisch moment, aldus Vredesactie. “Ofwel ondersteunt de EU de bedrijfsbelangen van het militair-industrieel complex, ofwel maakt de EU werk van een democratisch en veiliger Europa.”

Geen voorstander

De organisatie merkt op dat het Europees Defensiefonds niet zal leiden tot meer veiligheid, omdat het daar niet voor bedoeld is.

Het fonds is een industrieel stimuleringsfonds voor de grote Europese wapenmultinationals.

Bovendien zijn de meeste Europeanen geen voorstander van verhoogde militaire uitgaven en zijn ze er niet van overtuigd dat wapens effectief zijn in de strijd tegen terrorisme.

Tot de grote Europese wapenbedrijven behoren: BAE Systems, Airbus, Finmeccanica, Thales, Rolls Royce, Safran, Rheinmetall, Saab en Dassault Aviation.

Lees het rapport hier terug.

[Stop Wapenhandel]


Vond je dit leuk? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. het is een verschrikking.
  maar in de komende 2 weken en in de aanloop naar 2018 zullen we zien dat hun macht
  ophoudt.
  Het is op het scherp van de snede waarop waarop dit zal plaats vinden.
  En .. wat belangrijk is te weten; Veiligheid ontstaat niet door het leger de sraten van europa op te sturen!
  Het is het slechtste scenario dat je je maar bedenken kunt.!
  Vrede en veiligheid komt uit en van en voor de burger zelf.
  Vanuit het hart van een ieder.
  Een leger brengt geen vrede noch veiligheid.

  31 likes
 2. Wat ben ik blij als ik dood ben. Want ik zie dat de toekomst zwart is.

  1 likes
  • Sorry hoor, maar wat een negatieve houding zeg. Er gebeuren genoeg prachtige dingen in de wereld, maar die komen relatief weinig bovendrijven in de media omdat slecht nieuws nou eenmaal beter verkoopt (of er zit een agenda achter, maar daar valt doorheen te prikken). Er is nog nooit zo weinig armoede en dodelijke ziektes geweest in de vastgelegde geschiedenis van de mensheid. We leven, door de ogen van iemand uit de 18e eeuw, als koningen. Het gat in de ozonlaag krimpt. Er is een wereldwijde bewustwording, niet alleen op het gebied van de impact van de mens op de natuur, maar ook hoe de wereld écht werkt. Achter elkaar komen de corrupte systemen, die honderden jaren vrij ongestoord hun gang konden gaan, aan het licht. Het neoliberalisme, de kanker die ons al een paar decennia plaagt, loopt ontegenzeggelijk op zijn einde. Juist nu, deze tijd van verandering, is een zegen om mee te mogen maken. We zijn als soort aan het opgroeien, en we worden door volwassener rassen al geruime tijd in de gaten gehouden. Een aanstaande kernoorlog, zoals angstzaaiende media ons willen laten geloven, zal ook nooit plaatsvinden. Het wordt simpelweg niet toegelaten. Dus daarom, zeg alsjeblieft niet dat je blij zult zijn als je dood bent. Er is zoveel licht aan het eind van de tunnel, maar dat zul je alleen kunnen zien met een opgeheven hoofd.

   9 likes
  • Een klein vlammetje zorgt ervoor dat het duister al verdwijnt.
   Licht is sterker dan duister.

   7 likes
 3. We hebben gestichten en gevangenissen volgens mij hebben we de verkeerde opgesloten ..

  16 likes
 4. En dat alles doet men nog met een glimlach van bedrog leugens achterkamertje politiek .HELP we worden geregeerd door een stelletje tirannen en waanzinnige het is net als kanker maar wel een die zichzelf langzaam zijn eigen soort uitroeit het is een vaststaand feit kanker moet men uitroeien met wapens en daar is men hard op weg naar toe het is een kanker van de tirannie die Oorlogsindustrie heet en voed dank zij de waanzinnigheid word wapens als een verheerlijking gezien en als veiligheid …de tirannie zit nergens zo veilig als onder Een Beeld en Vlag.

  8 likes
 5. en we staan erbij en we kijken ernaar ….

  3 likes
  • @ nietzoslimdieamis

   Klopt, maar als mensen al niet opkomen (actie bereidheid) voor hun eigen grond/rechten; kun je helaas niet verwachten dat men opstaat tegen dit soort praktijken. Een ander probleem is dat de meeste Nederlanders (inclusief veel Euro sceptici) totaal niet volgen wat erin de Den-Haag en Brussel gebeurd.

   0 likes
 6. Wat kun je doen tegen een natie vol krankzinnig wapentuig, waarvan de ‘deep state’ onder een extreem verraderlijke ‘mask of sanity’ zo ‘stark raving mad’ is, als schoolvoorbeeld de elitaire Reiter-SS’er en Nazi jurist prins Bernhard de oude (en mogelijk genetisch de jonge ook) himself.

  1 likes
 7. Oorspronkelijk betekende ‘Defensie’ zelfverdediging. Al lang niet meer.
  Nu is het gekeerd tegen onze samenleving en beschaving, tegen de mensheid zelfs.

  VOC-mentaliteit. Dood en destructie als doel in het leven.
  De EU is opgericht door de globalisten. en dient hun duivelse doelen. Niet de burgers.
  De EU is een samenwerkingsverband (complot) van banken en bedrijven.

  Terreur en een eigen leger heeft die EU nodig, om de boel bij elkaar te houden. Ze zijn duidelijk tamelijk wanhopig. Naarmate het project duidelijker faalt, is de reflex die van sneller door denderen op de doodlopende weg.
  Bij gebrek aan echte vijanden, richt de EU zich nu op u – het monddood maken van oppositie. Stalinistisch! zult u misschien denken?
  Dan getuigt u tenminste nog van enig historisch besef. U weet hoe bloedig dat Bolsjewiekse bewind is geweest. (Wordt thans gevierd in Policor elitaire kringen)

  De globalisten hechten obsceen veel belang aan opschalen van legers die hun belangen dienen; niet alleen meer conflicten uitlokken – en als excuus gebruiken helemaal los te gaan op weerloze burgers als u en ik.
  Maar tevens ook op live nieuwe generaties wapen te testen – zeg maar reclame voor verkoop.
  In de pijplijn zit al een stuwmeer van nieuwe technologiën die het industrieel afslachten van mensen nog een stuk efficienter maken. Zoals A.I, onbemand wapentuig, energiewapens, etc.

  En bij gebrek aan vijanden, wordt onder ‘Defensie’ niet langer meer verstaan het verslaan van vijandelijke eenheden, doch proxy legers de steden in de sturen – als aas voor het doden van hele stedelijke bevolkingen. Dit is al de niuewe doctrine van de NAVO:
  https://www.intellihub.com/army-preps-for-urban-warfare-migration-disaster-turmoil/

  Het lot van de EU is al bepaald. Niet door democratisch gekozen kopstukken of publiek debat. Nee, door de globalisten. Hier in deze documenten kunt u een en ander vernemen:
  http://tradoc.army.mil/FrontPageContent/Docs/RAS_Strategy.pdf
  ‘Operational Environments to 2028’, Keep in mind, this 20-year plan written in 2012 prior to the mass migration from Africa and the Middle East to Europe, but it speaks of the European economic and societal collapse by the year of 2028. This plan also speaks of Ukraine becoming a NATO member, even so it was written prior to the Maidan color revolution and the war in Ukraine. Also, this plan was written prior to the North Korea obtaining the Soviet ICBM technologies from Ukraine, but it names North Korea as “Operational Environment,” or, in plain English, a war zone.

  Reading this remarkable document should enlighten you on predetermined nature of the US wars, engagements, lead from behind actions, and all the activities in support for “human rights.” For the Europeans to blame Muslims in an ongoing migrant crisis is like blaming cattle for running over their fields, and ignoring cowboys driving and steering their herd from behind.

  20. The true reason why the US funded NGO continue aiding to the migrant flow in Europe and why the US interfering with the energy security of the European countries: to create conditions for military intervention in Europe.

  Ongoing collapse of the European economies with the US acting as a stabilizing military force against civil disobedience.
  http://tradoc.army.mil/SitewideContent_TRADOC/Docs/TRADOCCommandOverview.pdf

  The U.S. Army Robotic and Autonomous Systems Strategy:
  http://tradoc.army.mil/FrontPageContent/Docs/RAS_Strategy.pdf

  Tenslotte: Trumps bezoek (salesmanager) aan NAVO HQ dient om Lenins ‘Bruikbare Idioten’ te programmeren – zodat die alleen nog maar klakkeloos de oorlogsretoriek van de oorlogsgekkies hoeven op te dreunen.

  (1 tragisch vb.: Buma op de Schoo – lezing. Vanwegen zijn Russofobie wil hij nog meer geld naar ons leger – 1 dat onze eigen grenzen sowieso niet wil verdedigen; ‘Open Grenzen’ zijn een dogmatisch gegeven.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Dat Duitsland is omgebouwd tot schijndemocratie valt bijna niet meer te ontkennen. Dit is de verborgen agenda van Angela Merkel

U bent de meest verwerpelijke en criminele bondskanselier die het Duitse volk ooit heeft moeten verduren. Actrice haalt snoeihard uit in open brief

U bent de meest verwerpelijke en criminele ...

De wereldbevolking komt massaal in opstand. Is het einde van het kapitalisme in zicht?

De wereldbevolking komt massaal in opstand. Is het einde van het kapitalisme in zicht?

Op de puinhopen van de Angelsaksische afbraakpolitiek ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.